Великден 2022 - коя дата, датата е православна, католическа

За християните Великден е основният празник на годината, неделя се празнува на този ден.Исус Христос… Първоначално датата на празнуването на Великден предизвиква противоречия, тъй като в римската традиция акцентът е бил върху Възкресението на Христос, а в малоазийската традиция - върху неговите страдания (Исус е бил разпнат в деня на еврейската Пасха - Пасха) . Но спорът е разрешен през 325 г. на I Вселенски събор в Никея.

Римската традиция победи. На този ден беше определено, че празнуването на Великден се пада в първата неделя след първото пролетно пълнолуние. Освен това този ден не трябва да съвпада с първия ден от честването на еврейската Пасха.

Защо Великден се празнува в неделя?

Този ден от седмицата всъщност е кръстен в чест на възкресението на Исус. Ако има различни мнения за деня на разпятието на Исус Христос, основани на различни тълкувания на наличните източници, то с деня на Възкресението всичко е еднозначно: това беше седмият ден от седмицата според юлианския календар. Според четирите евангелия в неделя призори жените мироносици отишли при Исус да помажат тялото с тамян, но те открили, че той е възкръснал.

Защо Великден се празнува след първото пролетно пълнолуние?

Първото пролетно пълнолуние се отнася до първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Денят на пълнолунието се определя въз основа на църковните таблици, а датата на равноденствието е обвързана с 21 март според юлианския календар (3 април според сегашния григориански календар). Поради това истинските астрономически явления често се случват в напълно различни дни.

При определяне на датата на Пасха за следващата година Църквата не разчита на еврейските традиции, според които еврейската Пасха се случва на 14-ия ден от пролетния месец Нисан (според еврейския календар това е първият месец от библейския година) на пълнолуние след пролетното равноденствие, но върху знания и факти от Евангелията - Исус Христос беше разпнат на Пасха и възкръсна три дни по-късно, в неделя. И това се случи след пълнолунието и пролетното равноденствие. Ако евреите на Пасха празнуват Изхода на синовете на Израел от Египет и освобождението на еврейския народ, тогава християните влагат съвсем различно значение в Великден - за тях това е празник в чест на Възкресението на Исус Христос от мъртвите .

На коя дата ще падне Великден през 2022 г.?

Католиците и православните използват различни календари при броене: в първия случай - григорианския, а във втория - юлианския. Следователно се оказва, че католиците започват от пролетното равноденствие на 21 март според новия стил, а православните - от датата според стария стил (т.е. реалната дата е 3 април). Така през 2022 г. Великден ще бъде:

  • за православните християни - 24 април;
  • за католици - 17 април.

Великден в други години

Година дата
Великден 2023 2023 Неделя, 9 април
Великден 2024 2024 Неделя, 31 март
Великден 2025 2025 Неделя, 20 април
Великден 2026 2026 Неделя, 5 април
Великден 2027 2027 Неделя, 28 март
Великден 2028 2028 Неделя, 16 април

Как да се подготвим за Великден

И така, сега е ясно кой и кога ще празнува Великден през 2021 и 2022 година. Тогава е време да отговорим на по-интересен въпрос - как се подготвят различните народи за този празник.

Не е тайна, че едно и също събитие винаги се пречупва през призмата на културните характеристики и духовното богатство на хората, живеещи в този или онзи ъгъл на планетата. Класически пример е Нова година. Същността на празника е една и съща, но има хиляди начини да го отпразнуваме.

Що се отнася до светлия Великден, и тук можем да разкрием много интересни подробности. Трябва да започнем с това как различните нации се подготвят за срещата на главния християнски празник:

  • В Русия и други страни с голям брой православни братя и сестри е обичайно да се боядисват яйца предварително и да се пекат козунаци, които се наричат сладката дума "паста".Често се купува в магазините, но е много по-интересно да направите сами великденски хляб. Между другото, отдавна е отбелязано, че ако омесите тестото правилно и изпълните цялата рецепта, тортата ще остане свежа няколко дни, дори увита в кърпа.
  • В Германия, скандинавските страни и някои други европейски страни една интересна традиция съществува отдавна и сега е обичана. Родителите предварително купуват вкусни шоколадови яйца, както и фигури на пилета и зайчета. Взимат плетена великденска кошница, слагат в нея зеленинки, а отгоре - цветни сладки. На следващата сутрин кошницата е на масата на бебето. И често дори го крият в къщата или в градината - оставете децата да намерят сами бонбоните.
  • И в много европейски страни е обичайно да се изпращат пощенски картички с изображението на великденския заек. Според легендата именно той търкаля с лапи боядисани пилешки яйца. Има дори поверие, че някога това животно е било пиле, което злата богиня Естра е превърнала в заек. Въпреки това той не е загубил своята жизнерадост и продължава да снася яйца всеки Великден.

Разбира се, има и общи традиции, които обединяват държави, народи и континенти. Например:

  • В навечерието на Светлото възкресение всички се опитват да въведат пълен ред в къщата. Счита се за лоша форма да миете подове, съдове и да вършите друга работа директно на празник. По-добре е да се погрижите за това в четвъртък, защото в петък Спасителят ще бъде разпнат.
  • Разбира се, и вие трябва да подредите себе си. В такива дни чистотата на душата и тялото трябва да бъде безупречна. В допълнение към обичайните хигиенни процедури, вярващите се опитват да обърнат внимание на молитвата и четенето на Свещеното писание.
  • Богослуженията продължават през Великденските дни. И всеки вярващ се стреми да ги посети. По време на цялото нощно бдение, както и на следващия ден, хората трябва да носят със себе си сладкиши и яйца - те се освещават и носят на масата. Интересно е, че католиците например имат традиция да палят голяма великденска свещ - Великден. Всеки може да вземе парче от този огън - носи му свещи и внимателно ги носи вкъщи. Основната служба е планирана за Велика събота - в края на краищата, след края й всички радостно ще възкликнат: „Христос възкръсна! Наистина възкресен! " След това се извършва Кръстното шествие и вярващите се прибират вкъщи, опитвайки се да споделят радостта си с всички роднини и приятели.

При използване на материали от сайта: https://aif.ru/society/religion/kogda_budet_pasha_v_2022_godu

Интересни статии...