Рамадан 2022 - коя дата е началото и краят

От 3 април на този пролетен месец до 2 май Рамадан ще продължи през 2022 г., свещеният месец на пости за мюсюлманите, Рамадан Байрам, който ще се чества (празнува и се придържа) и в Русия, в онези републики, в които мюсюлманското население предимно живее и който проповядва ислямската религия. Страната ни е не само огромна по размер, но и уникална по своя етнически състав, главно в компактното местожителство на мюсюлманското население, за което ислямът е основната и единствена религия за цял живот.

Началото на месеца Рамадан и края на поста Рамадан, време и график

В неделя, 3 април 2022 г., когато започва месецът на пост Рамадан, ще започне мюсюлманският празник Рамазан Байрам или Курбан-байрам, който е в Русия, такива републики като Татарстан, Башкортостан, Ингушетия, Чечения, Кабардино-Балкария, Карачай -Черкесия, Дагестан, те са едно от основните събития за вярващите, ще има период на въздържание от много изкушения, за които ще говорим в тази статия, както и много други неща, които най-пряко касаят този празничен месец за мюсюлманите , решаващ период от цялата година.

Какво е важно да знаете за Рамадан

През целия месец Рамадан мюсюлманските вярващи трябва да се отказват от храна и напитки през деня. Освен това не е позволено да пушите или да правите полов акт.

Продължителността на месец Рамадан варира от 29 до 30 дни. Всичко зависи от лунния календар.

Мюсюлманите започват да постит по времето, когато на земята е зората, преди сутринта езан да бъде рецитиран в джамията. Краят на гладуването настъпва в момента на залеза и озвучаването на вечерния адхан в джамията.

Човек, който гладува, определено трябва да спре да приема храна (сутрешна храна или сухур), преди да се появят първите признаци на зората в небето; възможно е да се яде вечер (ифтар) само след прекъсване на поста. Препоръчително е да пиете вода и да ядете фурми.

Всеки ден след завършване на рецитирането на молитвата Иша, вярващите четат колективната тараве, доброволна молитва.

Мюсюлманите обръщат специално внимание на последните дни на поста, когато идва Нощта на властта. Прието е да се празнува края на постните дни в първия ден от месец Шавал. Именно той говори за края на Рамадан. Празникът трябва да приключи след четенето на байрамската молитва и да се даде милостиня предварително (закът ал-фитр).

Време на свещения месец Рамадан

Ако изучавате лунния календар на исляма, тогава е обичайно да започвате нов месец от следващия ден след обновяването на Луната. Той е по-кратък в сравнение с григорианския (общо 11 дни). Ето защо всяко начало на месеца и края на Рамадан ще се придвижат назад с 11 дни спрямо григорианския календар.

Освен това различните мюсюлмански страни независимо и по различен начин изчисляват първия месец Рамадан. Така че се използват астрономически изчисления, наблюдения на Луната, обявяване на датата от хората и т.н.

В резултат на това мнозина започват да празнуват Рамадан по различно време, така че това да не се случи, трябва независимо да наблюдавате появата на месеца.

Същността на Рамадан: защо бързо?


По време на идването на Рамадан мюсюлманските вярващи, които постит, контролират своите чувства, желания и проявяват търпение. Именно в отказа на тези нужди мюсюлманският вярващ показва на Аллах духовна твърдост и вяра в Него. Благодарение на бързите дни, когато човек отказва храна и желание, е възможно да възстанови душата и тялото.

Когато човек се придържа към постенето по време на Рамадан, той се опитва да обуздае собствените си инстинкти, страсти, нафс.Всяка година, като част от постните дни, вярващите се опитват да станат по-чисти отвътре, както и да укрепят вярата си. По този начин те се освобождават от негативизма и греховете, злите намерения.

В допълнение, всяка година по време на Рамадан мюсюлманските вярващи се опитват да се отнасят отговорно към своите молитви, те се опитват да четат стиховете от Свещения Коран по-често. По същия начин те се опитват да правят изключително добри дела, да даряват благотворителност, както и задължителна благотворителност.

Ако през други месеци някой от мюсюлманите спре да извършва основната молитва, тогава по време на Рамазан той ще се опита да възобнови задължителната молитва. В края на краищата този месец действа като време, в което можете да се покаете за извършените негативни действия.

Как да започнем да постим Рамадан


Първото нещо, което мюсюлманинът трябва да направи, когато започне да пости по време на Рамадан, е да направи намерение. Това действа като основно състояние, без което е невъзможно да се започне правилно гладуването. Ният действа като основна позиция на поста, неговото начало. Намерението трябва да бъде извършено в сърцето ви, преди да започнете да гладувате.

Повечето мюсюлмани вярват, че е важно да се казва намерение всеки ден от началото на поста. Но някои казват, че можете да потвърдите намерението веднъж на гладно.

Когато човек предприеме намерение, тогава е необходимо да посочи категорията на поста, която вярващият ще спазва. По принцип намерението обикновено се произнася като намерение да се извърши задължителният пост от зори до залез заради Аллах.

Фази на гладно


Прието е всеки ден от месеца Рамадан да се разделя на две фази:

 1. През деня, когато вярващият се въздържа от ядене и пиене, както и от сексуални отношения. Идва след зазоряване.
 2. Нощен период, в който вярващият може да яде и пие, както и да се включва в сексуални отношения. Този период ще дойде след залез слънце и вечерната молитва. Но Всевишният казва, че постенето трябва да се спазва до нощта (виж снимката).

Мюсюлманите трябва правилно да определят времето на началото и края на деня на гладуването. Не можете да започнете и завършите по-рано от датата на падежа, тъй като това се счита за сериозно нарушение.

Какво означава прекъсване на рамаданския пост?


Има редица действия, които могат да нарушат гладуването. Те се извършват основно през дневната фаза:

 • Неизпълнение на намерението (нията);
 • Умишлен прием на храна или вода;
 • Пушене, вдишване на пари, изпарения, след което човек получава удоволствие;
 • Влизането в сексуални отношения, и това няма значение, с еякулация или мастурбация;
 • Прилагане на лекарства ректално или вагинално;
 • Провокиране на собственото ви повръщане.

Какво не нарушава гладуването в Рамадан


По-долу са описани действията, които не нарушават поста, извършен през деня:

 • Когато човек неволно яде или пие;
 • Когато човек трябва да инжектира лекарства в тялото с помощта на инжекции или инжекции, без да се броят витамини;
 • Когато човек дарява кръв или възниква кръвопускане;
 • Когато човек реши да се къпе, но водата не влиза в устата му;
 • След целувка, но без поглъщане на слюнката на партньора;
 • Получаване на ласки, които не доведоха до еякулация;
 • Поглъщане на собствената си слюнка;
 • Поглъщане на собствената си храчка, но не попадане в устата;
 • Миене на зъбите, но без поставяне на паста за зъби в устата;
 • Почистване на зъбите на Sivak. Но някои учени имат различни гледни точки. По този начин мнозина вярват, че миенето на зъбите след 12 часа на обяд не трябва да се прави като потвърждение на хадиса;
 • Когато човек има неволно повръщане, което той не е провокирал специално.

Кой може да бъде освободен от поста?


Съществуват редица категории мюсюлмани, които могат да бъдат освободени от пост през месец Рамадан. Обичайно е да се позоваваме на тях:

 • Непълнолетни деца;
 • Възрастни мюсюлмани, които са психично болни, имат медицински проблеми или психични проблеми;
 • Хора, които са болни, или възрастни хора, които се затрудняват да постит по здравословни причини. Но само ако знаят, че здравето им няма да се подобри през следващата година;
 • Бременни и кърмещи жени, които се страхуват за здравето на детето си. Веднага след като бременността или кърменето спрат, жените трябва да постят. Не можете да спрете да кърмите бебето си само заради гладуването;
 • Мусафирите (пътешественици), които са на път, не трябва да спазват гладуване и разстоянието до къщата ще бъде повече от 80 км. Такъв човек може да наруши гладуването, независимо от близостта до дома или здравето.

Важно:

В ситуация, когато мюсюлманинът е включен в категорията на лицата, освободени от спазването на Рамадан, той не трябва да яде демонстративно или да пуши през деня.

В някои мюсюлмански държави е забранено да слушате музика силно, да дъвчете дъвка и да пушите на места с много хора.

Дълг при гладуване

В ситуация, когато мюсюлмански вярващ нарушава поста без основателна причина по време на пост в Рамадан, това се счита за грях. Следователно той трябва да го изкупи.

Форматът или размерът на изкуплението за грях ще зависи пряко от специалната градация:

 • Когато човек е извършил неволно нарушение на поста, а също и ако има основателна причина, например хайд (критични дни), тежко протичане на болестта, тогава той може да компенсира счупените дни: един допълнителен ден на гладуване, изплащане на заплата на човек, който се нуждае от нея, заплащане на храна и други неща.
 • Когато вярващият мюсюлманин пропусне поста, но има основателна причина, той го запазва в друг ден до следващия месец Рамадан;
  Когато мюсюлманинът има полов акт, особено през светлата част на деня, той компенсира нарушението на поста. Например, един ден на нарушение е последван от 60 дни на гладно (непрекъснато).

Правейки добри дела по време на Рамадан


Хадисите (историите) на Свещения Коран казват, че е важно да се правят добри дела по време на Рамадан. Извършването на добро дело, докато постиш Рамадан е изключително важно, тъй като добрите дела са в полза на самия мюсюлманин, както и на хората около него.

Освен това те казват, че в Рамадан шайтанът започва да бъде окован във вериги (но това е напълно неточно, тъй като в наши дни сме почти еднакви). Вярващите трябва да постят, да вършат благочестиви дела и да се доверяват на Аллах.

Освен това, през целия месец Рамадан, вярващият трябва да се моли по-често и също да чете Свещения Коран. Също така е разрешено извършването на голям брой молитви, раздаване на милостиня или други добри дела.

Нека вашите добри дела се увеличат многократно в този свещен месец Рамадан!

Интересни статии...