Ден на главния счетоводител през 2022 г .: коя дата, дата

Денят на главния счетоводител през 2022 г. се чества на 21 април, денят, в който излиза първото специализирано списание за хора от тази професия "Главбух". Празникът няма дълга история и специални традиции, но всяка компания има свои собствени начини да поздрави хората, отговорни за финансите на цялата организация.

история на празника

Денят на главния счетоводител е млад празник, той започва да се чества през 1994 година. През април тази година се появи в продажба първото списание "Glavbukh", което съдържа основните новини от счетоводния свят, важни препоръки, нови правителствени постановления и интересни експертни мнения. Днес това списание съществува не само в хартиен, но и в електронен вид.

Датата не е официална, но се отбелязва само в тесни кръгове на работниците, участващи в това събитие. Празникът има за цел да насочи вниманието на работодателите и други служители към важните дейности на счетоводния отдел, който трябва да носи пълна отговорност за финансовата страна на делата на компанията.

Традиции

Все още няма специални традиции за отбелязване на Деня на главния счетоводител, но всяка организация има свои собствени начини да отпразнува събитието. На този ден на главните счетоводители се връчват благодарствени писма, грамоти и грамоти за отговорно отношение към бизнеса, успех на финансовите задачи и високи резултати. Възможни са и материални награди и просто подаръци от колеги.

Поздравления се публикуват в списание Glavbukh, предлагат се състезания и викторини. В същия ден те обикновено се опитват да съвпадат с курсове за главни счетоводители, семинари и интересни лекции.

Какво да подарите

Главният счетоводител е зает и сериозен човек, но обича и подаръци и поздравления. Следните подаръци ще бъдат подходящи за професионален празник:

 • Настолни аксесоари. Може да има органайзер за канцеларски материали, дневник на бюрото, плановик, интересна настолна лампа.
 • Приятни малки неща за вашия компютър: нова мишка, постелка за нея, мини прахосмукачка за почистване на клавиатурата.
 • Нов калкулатор с изискан дизайн.
 • Нагревател за чаша с USB захранване.
 • Подложка за масаж на гърба, която да се прикрепи към облегалката на работния стол;
 • Сувенири, пощенски картички и други приятни неща със счетоводна тема могат да се използват като символични подаръци.

Интересни факти

Изглежда, че в професията на главен счетоводител може да има малко интересни, но само сухи цифри и точна информация. Но всъщност тази професия се отличава със своите донякъде невероятни характеристики:

 1. Математикът Лука Пачоли, който е живял през 15 век, се смята за основател на счетоводната професия.
 2. Счетоводителите излязоха със собствен герб. Той се разпространява по целия свят и символизира основните принципи на дейността на работниците в тази област.
 3. Понятието "счетоводно счетоводство" възниква в Италия. Тук през XV век бирниците ходели по къщи по двойки и разпитвали жителите за техните имоти и данъци. Често данните им не съвпадат поради нарушения, откъдето идва и изразът „двойно счетоводство“, което означава нечестно водене на финансови дела.
 4. В различните страни счетоводството изпълнява различни функции. В единия случай нейният бизнес е да получава информация за финансовите резултати на компанията, а в другия - да контролира безопасността на парите.
 5. Първите калкулатори, използвани от счетоводителите, се наричаха аритмометри и изглеждаха така:

Особености на професията на главен счетоводител

Малко в компанията имат представа какво всъщност прави главният счетоводител. Въпреки това той има голям брой трудни задачи:

 1. Той събира и записва различни актове, сметки, бизнес договори, фактури и други финансови документи.
 2. Участва във формирането на счетоводни политики, помага в управленското счетоводство.
 3. Поддържа счетоводни програми, счетоводни регистри, отразява всички финансови транзакции по сметките на институцията.
 4. Взема под внимание, изчислява и отписва амортизация върху дълготрайни активи, участва в инвентара на компанията.
 5. Провежда касови операции, комуникира с кредитори и банки;
 6. Изчислява заплатите на служителите. Изчислява плащанията за отпуск по болест, отпуски, обезщетения, съставя платежни ведомости, следи заплатите и прогнозира фонда за заплати.
 7. Изчислява застрахователни премии, плащания, преводи на финанси към различни фондове, формира данъчната основа.
 8. Съставя и представя счетоводни отчетни документи, взаимодейства с органите, които извършват одит на организацията, предоставя необходимите данни.
 9. Проследява информация за промени в законодателството в икономическата, трудовата и данъчната сфера.
 10. Събира, архивира и съхранява финансови документи на организацията, в която работи.

Този празник в други страни

Различните страни имат свои собствени празници за финансовите работници:

 • 20 май е Денят на банковия работник в Украйна;
 • Счетоводителите в Мексико празнуват своя празник на 25 май;
 • 3 юни - Ден на икономиста в Аржентина;
 • 10 май - Ден на главния счетоводител в Киргизстан;
 • 30 юни - Ден на икономиста в Беларус.

Денят на главния счетоводител през 2022 г. ще бъде отбелязан на 21 април. На този ден се чуват поздравления в чест на онези хора, които са отговорни за почти всички финансови аспекти на която и да е компания, организация или институция. Те ще получат заслужени награди, грамоти и благодарности.

Интересни статии...