Стара Нова година 2022: коя дата, кога се празнува

Всяка държава знае коя дата се празнува старата Нова година през 2022 година. Това е нощта на 13 срещу 14 януари. И въпреки че празникът не е червен ден от календара, телевизионните канали активно повтарят новогодишните предавания и във всяка къща отново е подредена богата трапеза. Този исторически празник възникна от несъответствие между стария юлиански и новия григориански календари.

история на празника

До 1918 г. хронологията в Руската империя се извършва по юлианския календар. С настъпването на съветската власт беше решено да се премине към григорианската хронология.

Разликата между двата календара е 13 дни, с които началната дата на годината е изместена. Но беше невъзможно да се изкорени навикът, така че в Съветския съюз се появиха 2 празника: според новия и стария стил.

Традиции и ритуали на празника

Подготовката за празника започна вечерта на 13 януари, когато хостесите почистиха къщата и подредиха масата с лакомства. Менюто включваше разнообразни месни и зеленчукови ястия, пайове, палачинки, десерти, както и традиционно приготвена кутя.

Поставянето на ястия от домашни птици или риба на масата се счита за лоша поличба, тъй като щастието и късметът тази година могат да отлетят (отплуват) от дома.

Когато празнувате старата Нова година, е важно не само да нахраните, но и да изненадате гостите, седнали на масата. Най-търсеното забавление беше гадаенето. Ето защо, когато се подготвят за празника, домакините често крият малки предмети в съдове, с помощта на които се предсказва бъдещето:

 • монетата обеща печалба;
 • бутон - ново нещо;
 • конец - пътуване;
 • боб - ранно попълване в семейството;
 • грах черен пипер - посочва различни приключения.

Старата Нова година се смяташе за спокоен семеен празник, така че беше невъзможно да псувате на масата, да подреждате нещата и дори да повишавате тон, когато говорите.

В полунощ беше обичайно да се запалват фойерверки, да се палят бенгалски свещи и най-важното да се отправят желания. Смятало се, че през тази нощ висшите сили ходят по земята, което ще помогне да се изпълни една мечта или да се предскаже бъдещето.

Сред обичаите на празника, които станаха широко разпространени, се открояват:

 1. Щедрост (или коледуване) - младежите ходели от къща на къща, пеели обредни песни, в които собствениците пожелавали щастие и просперитет. Беше обичай да се даряват щедри получатели със сладкиши или монети.
 2. Дидух е сноп, който се състои от ушите от миналогодишната реколта. Той беше инсталиран в двора в навечерието на празника и след това изгорен, като по този начин прочисти къщата от неприятности и зли духове.
 3. „Засяване“ - сутринта на 14 януари мъжете се смятаха за домакини на празника. Отивали при роднини или съседи и „засявали“ пода със зърно (просо, ечемик или овес). По същото време се пеели обредни песни, в които се хвалели собствениците на къщата. Вярваше се, че това ще донесе щастие в къщата. Сеячите пожелаха на семействата просперитет и здраве, а собствениците в замяна им подариха сладкиши, пайове, плодове или пари. След „засяване“ зърното не може да бъде пометено с метла. Трябваше да се събере с дланите и да се смеси със семената, подготвени за бъдеща сеитба.

Стара Нова година е празник с изконни руски традиции, които дават усещане за магия и доброта. Той затваря забавния период и подготвя хората за работни дни.

Какво да не правим на старата Нова година

В популярните вярвания също са запазени забраните, спазвани по време на подготовката или по време на честването на старата Нова година:

 • в навечерието е невъзможно да се спомене числото "13" в разговори;
 • извадете боклука - защото „изваждате“ щастието;
 • сутринта на 14 януари човек не може да помисли за дреболия, тъй като всички останали месеци ще бъдат дребни и плачливи;
 • за да не останете в дълг, не трябва да вземате назаем нищо в навечерието на празника;
 • който се разболее на този ден, ще бъде болен дълго време.

Тъй като старата Нова година е семеен празник, обичайно е да се иска прошка от близките. Не можете да откажете да помирите или да скриете оплакванията в този ден.

Признаци и вярвания за старата Нова година

Старата новогодишна нощ е богата на различни знаци, указващи какви ще бъдат следващите 12 месеца:

 1. Ако мъжът влезе в къщата през първата вечер, тогава щастието и късметът очакват семейството през следващата година, а ако жена, тогава може да се случат неприятности.
 2. Ще бъде щастлив и успешен брак, чийто годеж беше сключен на 13 януари.
 3. За да има богата реколта, беше прието тази вечер да се облича нова рокля или риза.
 4. В богатство ще има онези къщи, които в празничната нощ имат големи банкноти в портфейлите си.
 5. Добрата реколта е показана от снега, който пада в нощта на празника. Сутрешният сняг сигнализира, че пролетта ще закъснее.
 6. Богат живот беше обещан на родените на 14 януари.
 7. Богата реколта от ябълки ще бъде, ако се отърсите от снега от ябълковото дърво в празнична нощ.
 8. Ако клоните на дърветата са покрити с пухкава слана сутрин, тогава се очаква добра реколта от мед.

Старата новогодишна нощ е пълна с мистика. Нашите предци са вярвали, че желанията, отправени за празника, се сбъдват и тайната става явна. Дори и сега тази дата остава важно събитие във всяко семейство.

Интересни статии...