Приложения на Тигъра в детската градина: Новогодишен символ 2022

Новата 2022 година, която ще се проведе под егидата на Синия воден тигър, е добра причина да запознаете по-добре децата с красивия и грациозен представител на дивата природа. Апликацията Тигър е един от творческите начини за такова запознанство. Какво може да се използва за направата на такива занаяти и какви техники се използват, ще бъдат обсъдени по-нататък.

Апликационни инструменти и материали

Какви инструменти са необходими в процеса на създаване на апликация тигър ще зависи пряко от това, от което ще бъде направена. За този вид приложно изкуство можете да използвате следните материали:

 1. Хартията е най-популярният материал, защото ви позволява да създавате красиви триизмерни и двуизмерни апликации, използвайки различни техники. За работа е подходяща многоцветна хартия с различна плътност и текстура (например гофрирана, опаковъчна, салфетки, оцветена за оригами).
 2. Плат - направените от него апликации принадлежат към един от видовете бродерии. Този тип творчество е подходящ за деца на средна и старша училищна възраст. Технологията за работа с този материал се състои в пришиване или залепване на отделни елементи върху основа от плат. По този начин можете не само да създавате картини, но и да украсявате интериорни предмети (например диванни възглавници) и дрехи.
 3. Филц - съчетава свойствата на хартия и плат, може да се използва за апликации, както върху хартия, така и върху плат или филц, чрез залепване или шиене на отделни части. Разнообразието от цветове ви позволява да създавате ярки цветни занаяти от филц.
 4. Крупа - леща, елда, ориз, просо и други видове зърнени храни може да се превърне в красива картина, изобразяваща символа на годината. За да го създадете, трябва да нарисувате Тигър върху лист дебел картон и след това да излеете зърнени култури със съответния цвят върху частите на картината, намазани с лепило.
 5. Естествените материали - слама, сухи листа и цветя, жълъди, кестени, черупки и шишарки през студените зимни вечери могат да се превърнат в истинско съкровище за децата и техните родители, защото от тях могат да се правят красиви апликационни занаяти под формата на Тигър.

В допълнение към материала за основата и отделните детайли на изображението Тигър, ще ви трябват и:

 • ножици за изрязване на апликационни елементи;
 • лепило за залепване към основата - PVA или молив за изработване на хартия и полимерно лепило "Дракон" или пистолет за горещо лепило за други материали;
 • конци и игла - ако детайлите са пришити към основата.

Ако апликацията ще бъде направена като занаят за детска градина или училище (например за участие в състезание), тогава трябва да се погрижите за нейния дизайн, като закупите или направите рамка, подходяща за картината.

Популярни техники на апликация

Тъй като най-често подобни занаяти на Тигър се правят от хартия, има повече техники за използването му. Помислете за най-популярните, които ще заинтересуват деца от различни възрасти:

 1. Апликация за откъсване - образът на Тигъра може да бъде създаден от малки парченца цветна хартия, разкъсани на ръка. За по-големи деца, вместо ножици, можете също да предложите да отрежете частите на занаята по контура с ръце. Това е по-сложна версия на техниката за разбиване.
 2. Апликация Силует - нейната същност се състои в наслагване на изрязания силует върху основата, залепена с цветна хартия. Тигърът ще се окаже, ако основата се запълни с ленти от многоцветна хартия, за да имитира райестия цвят на тази дива котка.
 3. Модулно приложение - добре развива въображението и пространственото мислене, тъй като картината трябва да е съставена от едни и същи фигури-модули. Например символът на годината може да бъде направен от оранжеви и тъмнокафяви сърца.
 4. Апликация с апликация - замисленото изображение на Тигъра е разделено на части, които са залепени една върху друга на слоеве, докато колкото по-висока е частта, толкова по-малка е тя. За да придадете обем на работата, частите могат да бъдат залепени върху дебела самозалепваща лента или между тях има слой тънка пяна.
 1. Колаж - съставяне на изображение от различни текстури или използване на различни техники, като се използва един и същ материал.

В хартиени апликации могат да се използват и други материали, например плат, кристали, копчета, готови очи и др. Това ще добави уникалност и индивидуалност на Тигъра.

Апликационни идеи за вдъхновение

Апликация под формата на тигър може да се получи, ако вземем за основа майсторския клас на занаятите с формата на котка, само добавяйки характерни ивици върху кожата на животното. Примери за завършени работи и шаблони за изрязване, събрани по-долу, ще ви кажат как да направите това.

Интересни статии...