Празници и карантина поради коронавирус 2020: как да празнуваме у дома, какво да правим със себе си и детето си

Карантината, въведена на държавно ниво във връзка с вируса Covid-19, изненада мнозина. В съвременния ритъм на живота рядко е възможно да прекарвате времето си у дома, особено с цялото семейство. Всичко би било наред, но търговските центрове са затворени, полетите до чужди държави са отменени, дори не можете да посетите. И какво да правим, ако има рожден ден по време на карантинния период, как да празнуваме Великден, без да ходим на църква и какво да правим през всички тези дни - прочетете по-долу.

Ами ако рожденият ден е по време на карантина?

Като начало не се разстройвайте и измисляйте нещо ново, необичайно, интересно. Разбира се, няма да можете да поканите всичките си приятели и семейството си вкъщи или да отидете в нощен клуб. Но можете да организирате почивка за себе си и семейството си. Ако близките ви също не са наоколо, винаги можете да поглезите собствения си човек с нещо интересно. Куриерската доставка все още не е отменена, поръчайте всичко необходимо за празника и се забавлявайте изцяло.

Можете да преговаряте с приятели и семейството си за общо видеообаждане. Най-вероятно не сте имали такъв опит. И тогава спомнянето на забавен разговор в Skype ще бъде много забавно. Домашните козметични процедури, ден за релакс, гледане на любимите телевизионни предавания или четене на вълнуваща книга също ще добавят положителни емоции, ако отдавна не сте имали време за тях.

Как протича тържеството онлайн, гледайте видеото:

Как да отпразнуваме детски рожден ден?

Едно е да ангажирате себе си или друг възрастен член на семейството, но измислянето на нещо интересно и вълнуващо за детето вече е по-трудно. Не можете да отидете в детски развлекателен център, не можете да се обадите на аниматори, не можете да поканите приятели. Остава само да се концентрираме възможно най-много върху желанията на рожденика и да се опитаме да ги реализираме. Не говорим за отдаване на капризи, но празникът винаги трябва да си остане празник. Освен това децата все още не могат да оценят мащаба на заплахата и спокойно да приемат информация за самоизолация.

Поради тази причина препоръчваме да обърнете внимание на следните начини да отпразнувате рождения ден на детето по време на карантина поради коронавирус:

 1. Изпечете истинска торта за рожден ден. Можете дори да го направите с рожденика.
 2. Ако не сте имали време да подготвите подарък предварително, поръчайте го онлайн или отидете до най-близкия супермаркет, ако затягането на карантината не доведе до затваряне на абсолютно всички магазини. В допълнение към храната има играчки, книги, арт комплекти и други малки неща.
 3. Започнете сутринта на рожденика с подарък, добри пожелания и песента "Честит рожден ден на вас".
 4. Ако живеете в частна къща и времето позволява, организирайте пикник в двора. Можете да пържите кебапчета, да запалите малък огън, да пуснете китайски фенери в небето.
 5. Играйте настолни игри или онлайн версии на отборни игри.
 6. Поставете балон или химическа лаборатория.
 7. За творческите личности ще бъде интересно да нарисуват необичайна картина, да украсят прозорец в стая като витраж и да организират театрално представление.
 8. Модерен и популярен начин за празнуване на детски рожден ден е организирането на тематично търсене. При условия на карантина подобно забавление е особено актуално и най-важното е, че е доста достъпно. Изберете подходящ сценарий, интересни задачи и този ден ще бъде запомнен от детето дълго време.

Всъщност изобщо няма значение какво правите през този ден. Единственото, което има значение, е как го правите. Дете на всяка възраст се нуждае от любов, подкрепа и внимание. Необходимо е да говорите с децата, да им отделяте време. Не гледайки надолу към детето, но им позволявайки да се чувстват близки.

Великден и коронавирус

Неблагоприятната епидемиологична ситуация по света и в честването на Великден направи свои корекции. Празникът през 2020 г. се пада на 19 април. Засега няма официална забрана за посещение на църква, но вече е отправено искане да се спазват условията за самоизолация и да не се излиза дори заради църковните служби.

Подробна статия: Великден и коронавирусът

В момента влизането на туристи в Израел е ограничено, така че няма да е възможно лично да присъствате на пренасянето на благословения огън. Също така, поклонниците най-вероятно ще трябва да се въздържат от посещение на свети места. В същото време непременно ще се проведат всички церемонии, независимо от присъствието на зрители. Огънят ще бъде прехвърлен в Русия, а Руската православна църква ще организира онлайн услуги.

Дори входът за празничната служба да е отворен, бъдете мъдри и не рискувайте живота или здравето на близките си. Носителят на вируса Covid-19 може да не проявява външни симптоми, но представлява голяма заплаха за другите. Козунаците и писанките няма да загубят своята символика, само защото няма да бъдат поръсени със светена вода. Вяра в сърцето, а не в показното безразсъдство.

По-добре е да готвите великденски ястия за цялото семейство, да боядисвате яйцата, да се молите, да си спомняте за роднини, приятели и познати, които са отишли в друг свят. Не забравяйте да поздравите всички роднини и приятели за празника чрез SMS или социални мрежи. Ако в къщата има деца, разиграйте с тях интересни и поучителни скици за Великден.

Страхотен вариант да поздравите семейството си за Великден са гласовите поздрави към телефона ви:

Как да отпразнуваме майските празници, ако карантината бъде удължена?

Все още няма официална информация дали карантината ще трябва да бъде удължена до май. Независимо от това, можете да излезете с развлечения в наши дни. Разбира се, топлото слънчево време привлича природата, а 75-годишнината от Деня на победата е несъмнена причина да отидете на парада. Но трябва да помислите за бъдещето и на първо място да преодолеете заплахата от настоящето.

Вместо шумни празненства и посещение на обществени места, по-добре е да си спомните какво представляват майските празници. Защо те се празнуват от цялата страна толкова години подред, какъв смисъл и послание носят на бъдещите поколения? Помислете за роднини, участвали във войната, изпратете техните снимки и данни на специални сайтове с памет.

Това е особено важно за децата. Четенето на подходяща литература, гледането на военни филми (ако възрастта на детето позволява), скици и изпълнения на военна тема, занаяти и изучаване на семейния албум ще бъдат много по-полезни. И ако вие самите сте искрено запалени по тези дейности, осъзнавате важността и голямото значение, децата просто не могат да останат безразлични.

Какво да правите у дома в карантина?

Мнозина мечтаеха да останат поне малко вкъщи, но когато всъщност се появи такава възможност, тя се оказа донякъде трудна. Едно е да можеш да се движиш свободно и да общуваш с близки, а съвсем друго е да седиш в самоизолация. Коронавирусът Covid-19 не попита никого, той просто създаде съвсем реална заплаха за цялото човечество.

Така че психологическият аспект на принудителното самозадържане вкъщи не оказва натиск върху психиката, премахнете фокуса от проблема и помислете за другите. Може би трябва да се обадите на роднини и просто познати, да ги разсеете от негативни мисли, подкрепа. Видео разговорите, SMS, социалните мрежи отварят много възможности да се чувствате близо до тях.

Също така, карантината поради коронавируса може да донесе осезаеми ползи. Просто направете нещо от следния списък:

 • саморазвитие - четене, уеб семинари, обучения, видео уроци;
 • усъвършенствано обучение за работа;
 • емоционална връзка със семейството и приятелите;
 • контакт с детето;
 • посещение на театри и музеи онлайн;
 • физически упражнения;
 • развиване на добър навик;
 • пролетно почистване;
 • преустройство;
 • обучение на домашни любимци.

Забавляване на детето

Особено трудно е да се успокои безграничната енергия на децата. Добре е, ако живеете в частен сектор и имате собствен двор. Там можете да тичате, да се забавлявате, да дишате чист въздух.В апартамента остава само балкон или лоджия.

Основното е да се гарантира безопасността и да се предотврати падането на бебето от прозореца.

За да направите карантината по-малко болезнена за дете, изберете дейност от списъка:

 • настолни игри;
 • занаяти;
 • куестове;
 • преподаване на поезия;
 • четене;
 • семейни сцени и представления;
 • опит от училищната програма;
 • танцуване;
 • караоке;
 • съвместно готвене;
 • сърдечни разговори;
 • зеленчукова градина на перваза на прозореца;
 • сапунени мехурчета показват.

Като държите детето си заето и се опитвате да разведрите трудните му дни на изолация от приятели, не забравяйте за съседите. Те не трябва да страдат от непрестанния шум и шум.

Празнуваме у дома 1 април, Деня на космонавтиката и други празници

Като се има предвид, че почти всеки ден по света те празнуват някакъв празник, а често и повече от един, това може да се използва за разширяване на хоризонтите и хоби за полезни дейности за детето. Проучете заедно историята на събитието, направете занаят по тази тема, прочетете биографиите на главните герои, разиграйте сцени, научете стихове.

Още по темата: Занаяти за Деня на космонавтиката

Следните празници се празнуват през април:

 • 01.04. - Ден на шегата;
 • 02.04. - Международен ден на детската книга;
 • 03.04. - Рождени дни на мобилен телефон и кафемелачка;
 • 04.04. - Световен ден на плъховете;
 • 05.04. - Международен ден на супата;
 • 06.04. - Международен ден на спорта за мир и развитие;
 • 07.04. - Благовещение, Световен ден на здравето, рожден ден на Рунет;
 • 10.04. - Ден на брат и сестра;
 • 11.04. - Международен ден за освобождение на затворниците от нацистки концентрационни лагери, Световен ден на анимето;
 • 12.04. - Ден на космонавтиката, Цветница;
 • 13.04. - Световен ден на рокендрола;
 • 15.04. - Ден на екологичните знания;
 • 04.16. - Велики четвъртък;
 • 17.04. - Разпети петък, Международен ден на кафето;
 • 18.04. - Международен ден на паметниците и забележителните места и цирк;
 • 19.04. - Великден;
 • 20.04. - Ден на националния дарител, Ден на търсенето на смисъла на живота;
 • 21.04. - Ден на местното самоуправление;
 • 22.04. - Международен ден на майката Земя;
 • 23.04. - Световен ден на книгата и авторските права;
 • 24.04. - Международен ден на младежката солидарност;
 • 25.04. - Международен ден на ветеринарния лекар;
 • 26.04. - Червен хълм;
 • 29.04. - Международен ден на танца;
 • 30.04. - Международен ден на джаза.

Като цяло има много причини. Изберете всеки и маркирайте според всички правила. Детето ще се интересува да научи нова информация, както и да направи нещо необичайно и толкова близко с родителите.

Игри за всеки ден

В зависимост от възрастта, пола, хобитата на детето ще му бъде интересно да играе:

 • настолни игри - приключенски, логически, стратегически;
 • комични състезания;
 • театрални представления;
 • куклено шоу;
 • логически устни игри;
 • пъзели;
 • конструктор;
 • играчки;
 • опит и експерименти;
 • криеница;
 • конфискации.

Домашно творчество

Много полезна дейност за развитието на детето е създаването на различни занаяти. Изберете ги според желанията и възможностите на самото дете, тъй като това трябва да носи радост и удоволствие.

Опции за творчество на детето по време на карантина:

 • Живопис;
 • стъклопис;
 • гравиране;
 • моделиране;
 • мозайка;
 • приложение;
 • дизайн;
 • моделиране;
 • оригами;
 • бродерия;
 • дърворезба и изгаряне;
 • писане и писане;
 • мъниста;
 • свирене на музикални инструменти;
 • пеене;
 • танцуване.

Карантината през 2020 г. е задължителна мярка. Бъдете любезни и останете вкъщи. Въпреки това не е нужно да прекарвате всичките си дни на дивана. Използвайте тази възможност, за да бъдете със семейството си или сами с полза. Помогнете на онези, които са попаднали в трудна ситуация. И празниците са забавни не заради мястото или броя на гостите; радостта и позитивите идват отвътре.

Последни новини досега за коронавируса:

Интересни статии...