Първи работен ден през януари 2024 г.: на коя дата да отидете на работа

В очакване на новогодишните празници предлагаме да разберем подробно кой ще бъде първият работен ден през януари 2024 г., кога (коя дата) трябва да отидете на работа и как първият месец от новата година е платено.

декемврийски празници

Преди да обсъдим кога да отидем на работа през януари 2024 г., нека разберем кога Русия ще отиде на дълга новогодишна ваканция.

Календарът за декември не е богат на почивни дни. За да бъдем по-точни, ще имаме само 10 дни почивка през декември (5 чифта почивни дни и нито ден повече).

Няма и съкратени работни дни, тъй като 31 декември това време се пада в неделя.

Въпреки това разпределението на дните в календара може да се счита за доста успешно, тъй като както събота 30, така и самата Нова година 31 декември ще бъдат неработни, което означава, че домакините ще имат достатъчно време да приготвят страхотна семейна почивка.

Президентска ваканция

За да определим на коя дата отиваме на работа през януари 2024 г., нека анализираме графика за почивните дни, установен от трудовото законодателство.

Важно! Съгласно чл. 112 от Кодекса на труда на Руската федерация, периодът от 1 януари до 8 януари включително е неработен за всички региони!

Толкова дълъг празничен период се дължи на два официални празника:

ДатаПразник
1 януариНова година
7 януариПравославна Коледа

Така че до 2005 г. само 1-ви, 2-ри и 7-ми ден са почивали, от 2005 до 2013 г. правителството даде на гражданите 5 почивни дни подред. През 2013 г., след анализ на разположението на датите в календара и ефективността на работата на служителите през кратките работни дни между новогодишните и коледните празници, беше установена дълга 8-дневна почивка, която е валидна и в момента .

Въпреки че законът определя празници от 1 януари до 8 януари, те обикновено почиват много по-дълго, като се имат предвид предишните почивни дни. Най-дългата почивка е била през 2015 г. - 11 последователни дни. По този начин зимните празници могат да бъдат по-дълги (ако са допълнени с празници) или по-кратки (ако правителството приеме промени в датите, като одобри графика за отлагане на празниците, както се очаква през 2024 г.).

Важно! През 2024 г. ще имаме общо 9 дни почивка, от събота 30.12.23 г. до неделя 07.01.24 г. включително. Моля, имайте предвид, че първият работен ден през януари 2024 г. е понеделник, 8 януари.

Как се случи, ако този ден се счита за неработен в Кодекса на труда на Руската федерация? Всичко е за промените, които правителственият указ "за отлагане на почивните дни" прави в производствения календар за 2024 г.

Трансфери през уикенда

Важно! Всяка година правителството одобрява указ за установяване на специални трансфери на празници, които надхвърлят основните правила. Те правят такива промени с една цел - да създадат на гражданите поне още една дълга ваканция за майските празници.

Така че, след като сте научили на коя дата да отидете на работа през 2024 г., трябва незабавно да помислите, че за 8-ия работен ден през февруари можете да си починете страхотно през май, защото и трите допълнителни дни през януари ще бъдат преместени до пролетните празници .

Очевидно в края на 2023 г. подобен трансфер ще бъде труден:

  • за събота, 6 януари, ще ходим в четвъртък, 2 май;
  • за неделя 7 януари - петък 3 май;
  • за понеделник 8 януари - петък 10 май.

Така първата седмица на май ще бъде най-кратка - само 2 работни дни, от които един намален. Общо през май ще почиваме 13 дни:

  • 5 дни за Първи май;
  • 4 дни за Деня на победата;
  • + стандартен уикенд на 3-та и 4-та седмица от месеца.

Производствен календар

След като разбрахме накъде се движат 3-те дни, които не сме свършили през януари, се връщаме на въпроса кога точно (на коя дата) да отидем на работа след Нова 2024 година, а януарският производствен календар ще помогнете ни с това.

През първия месец на 2024 г. ще има 31 календарни дни, сред които ще има 13 неработни дни (почивни дни и президентски празници) и общо 18 работни дни.

Работното време през първия месец от новата година ще бъде разпределено както следва:

Работно разписаниеНормативи за месец януари
24-часова работна седмица86,4 часа на месец
36 часова работна седмица129,6 часа на месец
40 часова работна седмица144,0 часа на месец

януарска заплата

Важно! Въпреки факта, че първият работен ден на януари 2024 г. е 8-ият ден, всички служители, наети „на ставка“, трябва да получат пълно заплащане за работния месец.Това правило важи за предприятия от всички форми на собственост, тъй като периодът от 1 до 7 е официално установен като платен отпуск.

Кой ще получава различно заплащане?

Друга може да бъде система за заплати за всички, които не работят на класическия 5-дневен работен ден, а работят на дневен или плаващ график или получават заплата „от производството“. Когато мислим за въпроса коя дата да работим през януари 2024 г., не бива да забравяме, че ще има хора, които ще продължат да работят и през тези празници, осигурявайки нашия комфорт и безопасност, предоставяйки услуги и създавайки празник.

В същото време е лесно да се вземе предвид, че ако служител работи от 1 януари до 7 януари (като се вземе предвид установеният график или според нуждите на предприятието), той има право на двойна заплата.

Интересни статии...