Възнесение през 2024 г.: коя дата, дата на празника

На коя дата се празнува Възнесение Господне през 2024 г. зависи от друг голям православен празник - на 40-ия ден след Светлото Възкресение Христово. Тържествената дата се пада на 13 юни, четвъртък. Дванадесетият християнски празник е посветен на паметта на едно отдавнашно събитие: на този ден апостолите, събрани на Елеонския хълм, свидетелстват как възкръсналият Исус се е възнесъл на небето при своя Отец.

Възнесение Господне

Новият завет съдържа информация, че след възкресението Христос общува с учениците си и Пресвета Богородица в продължение на четиридесет дни.Приключвайки земния си престой, Господ даде последните наставления на апостолите, напомни им за второто пришествие и ги благослови, издигайки ръцете си към небето. В този момент Той се издигна във въздуха и се издигна нагоре - там беше скрит от облак. Имаше такова значимо събитие за християните на Елеонската планина в Йерусалим.

Празнични традиции

На четиридесетия ден след Великден вярващите се опитват да посетят храма, за да се помолят на тържественото богослужение или поне да поставят свещи пред празничната икона, лежаща на катедрата пред Царските двери. Свещениците четат главата за Възнесението от Евангелието на Марк и прославят Христос като Спасител на човечеството.

От службата за Възнесение Господне одеждите на свещениците се променят от червено на бяло. Така остава и следващите десет дни - до Света Троица.

Ако не можете да посетите църквата, можете да се помолите пред домашния иконостас.Празникът се пада в четвъртък, не всеки може да откаже да работи. Можете да се съберете на вечеря със семейството си, да отпразнувате важно събитие за вярващите. Заедно с други ястия (няма пост, разрешени са всякакви храни, включително животински произход), е обичайно да се сервират пайове, пълнени със зелен лук, палачинки и канелени рулца. Основните традиционни сладкиши се считат за своеобразни хлебни "стълби" със седем напречни греди. Те символизират пътя към Рая - много по-лесно е да стигнете до Рая, като постепенно се изкачвате по "стълбата" на седемте добродетели.

Възнесение Господне се смята за празник на щедростта, добротата и милосърдието, затова е много важно да не забравяме благотворителността. Нашите предци от външната страна на жилищата поставяха монети под прозорците и оставяха храна за нуждаещите се близо до вратите. В миналите векове хората са вярвали, че под маската на просяк самият Христос може да посети дома им на Възнесение.

Какво да не правите на Възнесение

Православните християни се стараят да се придържат към редица забрани, за да не "оскърбят" светия ден. Ритъмът на съвременния живот не винаги допринася за запазването на традициите, но ако е възможно имате нужда от:

  • не влизайте в конфликти, не изяснявайте нещата, не псувайте, бъдете по-толерантни към другите от обикновено;
  • избягвайте тежка физическа работа, включително градинарство, общо почистване, ремонти;
  • отложете шиене, бродиране и други ръкоделия;
  • поддържайте чистота и ред, не разхвърляйте околното пространство.

Тайнството на венчавката не се извършва на големия Господен празник, затова е по-правилно да се назначи сватбената церемония през 2024 г. за други дни. Най-благоприятният момент може да бъде избран, като се обърнете към църковния календар.

Народни вярвания и поличби

На росата, която се появява на празника, се приписват лечебни свойства, затова от древни времена са се опитвали да се мият с нея рано сутрин или да ходят боси по тревата. Според народните вярвания на 40-ия ден след Великден човек трябва поне веднъж да плува в реката, за да придобие физическо здраве и сила на духа. Предците извършвали първия вид ритуал през следващата година, който наричали купуване. Младите хора пържеха заедно яйца, подаряваха си шалове или обикновени бижута, разменяха си венци от зеленина и диви цветя.

Хората забелязаха, че от този ден нататък пролетта напълно отстъпва правата си на лятото - идват горещи дни, дърветата спират да цъфтят. Според вярванията на селяните яйце, снесено от кокошка на Възнесение, се счита за късмет. Често не му беше позволено да яде, но висеше под покрива на къщата, така че да защитава, защитава и носи късмет. Когато на празник валеше дъжд или силен дъжд с вятър, те се тревожеха, възприемайки капризите на природата като предвестник на силен провал на реколтата и мор по домашните животни.Слънчевото време и дъгата в небето се радваха като добра поличба.

Дори нашите предци са били сигурни: гарван грачи - за добро, сврака цвърчи - за пари. Ако славеят се даде в ръцете, човек може да се надява, че цялата година ще бъде щастлива. Възнесението на небето на разпнатия и възкръснал Христос е едно от няколкото важни събития в Свещената история. След Възнесението на Господа земното пребиваване на Исус се трансформира в Неговото невидимо присъствие в Църквата.

Честито Възнесение през 2024 г.!

Интересни статии...