Плуване и гмуркане в ледената дупка за Богоявление: каква е тази традиция при плуване, основни правила и препоръки

Кръщение Господне (Богоявление) - велик православен. Смята се, че по този начин Небесното царство се сближава с обикновените хора. На този ден по традиция те се гмуркат в осветени ледени дупки или открити водни тела. Къпането за Богоявление не е църковен ритуал, а народен ритуал, поради което духовниците по никакъв начин не настояват да се гмуркат в ледена вода. В този ден е много по-важно да посетите църквата, да се причастите и да се изповядате, да се измиете или да изпиете глътка осветена вода.

Какво означава тази традиция на Богоявление?

Християнският празник се чества в чест на тайнството на кръщението на Исус Христос, което се състоя на река Йордан. Тридесетгодишният Исус е кръстен от Йоан, който по-късно става известен като Кръстител.

Не е известно със сигурност къде точно се е извършило тайнството на кръщението на Исус Христос.

Евангелието казва, че веднага след процедурата Исус се оттегли в пустинята и се моли горещо в продължение на 40 дни, спазвайки най-строгия пост. Дяволът се опита по всякакъв възможен начин да изкуши и съблазни Божия Син, подтикна го към грехове, но той остана непристъпен, продължи да пости и да се моли. След 40 дни, прекарани в пустинята, Исус Христос беше готов да изпълни мисията си на земята, за което беше изпратен от Неговия Баща.

Празникът започва предната вечер на Богоявленска Бъдни вечер. Вярващите прекарват деня, предхождащ Богоявление, спазвайки строг пост. Наречен е Бъдни вечер в чест на основното ястие, което се приготвя в навечерието на Богоявление.

Следните съставки се използват за приготвяне на sychic:

 • 200 г зърнени храни (ориз, пшеница);
 • ядки, стафиди;
 • мед, захар, сладко;
 • плодове, плодове.

Поетапна подготовка на Сочи:

 1. Измийте гриза добре под течаща вода.
 2. Залейте с вряла вода, поставете на огън, варете до омекване.
 3. Добавете захар или мед, сушени плодове към готовата каша.
 4. Долейте с ½ чаша вряла вода и разбъркайте добре.
 5. По желание можете да добавите ядки, плодове, плодове.
 6. Сервирайте студено в керамична купа.

В навечерието на Коледа православните християни отиват на църква за празнична литургия. Задължителна част от услугата е водно осветление. В Кръщението водата се благославя два пъти:

 1. В навечерието на Коледа се осветява купелът, който се поставя в църквата.
 2. След службата свещеникът отива до най-близкия резервоар, който се намира недалеч от храма, чете молитви над дупката, изсечена там под формата на кръст. Наблизо може да има дървен кръст и кабина.

След като празничната служба приключи, енориашите отиват до ледената дупка. Свещеникът чете молебен, потапя кръста във вода три пъти, като че ли се обръща към Бог с молба за благословия. След това вярващите могат да се измият с Богоявленска вода, да я изпият или да се изкъпят напълно.

Свещениците казват, че плуването в ледена дупка за Богоявление не е църковна традиция, така че изобщо не е необходимо да проверявате тялото си за сила. Много свещеници са двусмислени относно плуването в ледена вода. Те вярват, че православните хора преди всичко трябва да идват на църква, да присъстват на празничната служба, да се причасти и да се изповядват. Някои миряни уверяват, че потапянето в студена вода ще помогне да се отървете от греховете, да прочистите душата. Свещениците предупреждават, че това е заблуда. Ако човек не ходи на църква, не чете Евангелието, пренебрегва изповедта и причастието, тогава плуването в ледена дупка няма да го доближи до Бог.

Свойства на кръщелната вода

Всеки вярващ с препълнено сърце от радост отива в църквата за кръщелната служба.Литургията в чест на великия ден е голям празник, затова енориашите във всички градове се събират в църкви, за да възпяват славата на Спасителя Исус Христос, който е бил кръстен във водите на Йордан. След службата хората се нареждат на дълги опашки, за да събират кръщелна вода, която има лечебна сила.

Осветената вода се счита за Богоявление, ако се събира на 18 или 19 януари.

Дори здравните работници са съгласни, че водата, кръстена в Кръщението, има благоприятен ефект върху човешкото тяло. Укрепва нервната и сърдечно-съдовата системи, има положителен ефект върху работата на жлезите с вътрешна секреция. Има много примери, когато Богоявленската вода е вършила чудеса: извеждала е хора от кома, лекувала е тежки заболявания. За превантивни цели измиват лицето си с него и отпиват няколко глътки за подобряване на здравето.

Вярващите носят вода за кръщене у дома. Свещениците съветват по време на болестта да изпиете няколко глътки и да измиете лицето си, тъй като осветената течност е надарена с мощни лечебни сили. Те вярват, че тайната на лечебните свойства се крие в божествеността на светената вода. Но хората често са подозрителни към такава информация и се опитват да получат научно потвърждение на всякакви факти.

Един ден учените в лабораторията решили да проведат експеримент. Богоявленската вода, събрана в ледена дупка, се съхранява в продължение на четири години, след което нейните свойства се проверяват. Изненадващо, течността запази всичките си уникални качества. В същото време не цъфна и не се влоши, както се случва няколко седмици по-късно с редовен кран. Нямаше научно обяснение за това явление.

Кога през 2020 г. да плувате за Богоявление?

Православните християни празнуват големия празник Богоявление на 19 януари (6 януари по стария календар). Къпането в ледена дупка е доста млада традиция, не свързана с религиозните догми. Къпането не отмива греховете от тялото и душата на човек, но водата е неразделна част от празника, затова много желаещи всяка година отиват до шрифта, потапят се в ледена дупка за прочистване.

Празникът се отбелязва ежегодно на 19 януари. Преди това вярващите държат строг пост в продължение на 24 часа, а след нощната литургия духовенството освещава ледената дупка, след което водата може да се изпие, измие или потопи напълно. На Богоявление се препоръчва да посетите църквата, да се причастите и да се изповядате, както и да съберете благословена вода.

Важно е не просто да се потопите в ледената дупка на 18 или 19 януари, а да присъствате на празничната литургия и да усетите важността на празника. Желаещите да посетят шрифта отиват до резервоара през нощта на 18 срещу 19 януари. През целия ден на 19-ти шрифтът е отворен и за тези, които искат да се потопят пълноценно или просто да си измият лицето.

Задължително ли е да плувате в ледената дупка?

Този въпрос най-често се задава на духовниците от енориашите. Свещениците обясняват, че на Богоявление е важно да посетите църквата, да осъзнаете важността на празника. Православните християни се подготвят за това предварително: постят, пламенно се молят, причастяват и изповядват. Потъването в ледена дупка не е църковен обред, не е необходимо да го правите, за да се очистите от греховете и лошите мисли.

Желаещите да се потопят в леденото вещество трябва да го направят разумно. Ако имате здравословни проблеми, най-добре е да не рискувате. Не е необходимо да плувате в осветената вода, това е по-скоро почит към модата и съвременните традиции. В търсене на екстремни усещания хората често забравят истинската същност на великия празник.

Шрифтове в Москва

Всяка година все повече и повече наши сънародници искат да почувстват живи усещания и да се спуснат в ледената дупка. През 2020 г. в Москва ще бъдат организирани и оборудвани около 60 горещи вани. Предвижда се над 180 хиляди души да се опитат да влязат и да се потопят в осветената вода. На обектите ще дежурят бригади на линейки, спасители, полицейски патрули.

Организирани са места за хранене с топла храна и напитки.Горещите вани са оборудвани с всичко необходимо: покритие против хлъзгане, съблекални, подови настилки. Къпането в Богоявление трябва да бъде възможно най-безопасно, за което ще бъдат взети всички възможни мерки. Джакузитата ще отворят на 18 януари в 18 часа и ще работят за един ден - до 18 часа на 19 януари.

Какво да направите, за да не се разболявате?

Необходимо е да се плува в ледената дупка според всички правила, тъй като престоя в ледена вода е сериозен стрес за тялото. Човешкото тяло е подложен на огромен стрес, когато е потопено в такава студена среда, така че трябва да бъдете много внимателни и да помислите добре, преди да вземете решение за подобно нещо.

За какви заболявания е потапяне в ледена дупка противопоказано:

 • хипертония;
 • сърдечни заболявания;
 • аритмия;
 • затлъстяване;
 • неврологични разстройства;
 • гинекологични и урологични заболявания;
 • диабет;
 • язва;
 • инфекциозни заболявания.

Ако „моржовете“ са свикнали да стоят дълго време в ледена вода, тогава хората, които първо са се потопили в ледената дупка, трябва да са там за кратко.

Строго е забранено дори да се опитвате да плувате в шрифта в нетрезво състояние.

Потапянето в студена вода е допустимо само при подходяща подготовка. Подготовката трябва да започне няколко дни и за предпочитане седмици преди Богоявление. Първо измиват лицето си със студена вода, след което изливат краката си под душа, като постепенно се издигат нагоре. Продължителността на процедурата се увеличава леко всеки ден.

Съвети от професионални моржове:

 1. По-добре е да не потъвате във водата на гладно. Тялото ще се нуждае от много енергия, за да издържи такова сериозно изпитание. Но не трябва да преяждате, преди да се потопите.
 2. Ще ви трябват топли дрехи, които лесно могат да се свалят и облекат.
 3. Преди да се потопите във водата, тичайте малко, затоплете се, потупайте тялото. След като напуснете шрифта, направете същия набор от упражнения.
 4. Основното нещо е да се настроите позитивно. Ако сте сигурни, че след ледената баня ще се разболеете, така че ще се случи, защото мислите ни са материални.
 5. Донесете термос с топла напитка, смяна на топло облекло, кърпа, гумени чехли и шапка. Не забравяйте да бъдете в добро настроение!
 6. След къпане, изтъркайте старателно с кърпа, облечете сухи топли дрехи. Първо загрейте гърдите си.

Богоявленското къпане е народна традиция, която няма нищо общо с църквата. Духовенството казва, че основното за Богоявление е да посещава църквата с добри мисли и дори глътка осветена вода ще има лечебна сила.

Интересни статии...