Ден на славянската писменост и култура през 2022 г.: коя дата

Денят на писмеността и културата на славяните е въведен от властите на СССР за своеобразно прославяне на светите православни братя Кирил и Методий, които се считат за основатели на славянската писменост. Този празник се чества не само в Русия, но и в Украйна, Беларус и Молдова.

История


Духовността и науката се развиват паралелно, поради което много учени са били духовни представители. Братята Методий и Константин са били разбиращи в различни области на науката, от географията до писането. Но освен научното възприемане и изучаване на тези дисциплини, те се интересуваха от духовни, морални и образователни цели. Братята направиха огромен принос в златния фонд на световната наука. Те бяха византийци от знатен славянски род, в идеалния случай те знаеха гръцкия език. Константин получи добро образование и чест в средите на учените. Методий бил най-големият син в семейството, затова бил първият, който отишъл в манастир. След тренировка по-малкият брат със своите ученици се присъедини към по-големия. След постригването Константин е кръстен Кирил.

В манастира започват усилена работа по създаването на една от първите славянски азбуки - кирилицата. Преди създаването на кирилицата, славяните са използвали древни руни и глаголица.

Интересно е:

  • Един от стимулите за създаването на кирилицата е проповядването на християнството. В онези дни много духовници се обръщат към Константинопол с молба да създадат молитвени книги на славянски език. Кирилицата позволи на Кирил и Методий да преведат редица църковни книги на родния език на славяните.
  • Този ден е посветен не само на азбуката и научната дейност на братята, но и на духовната и образователна работа. В по-голяма степен Методий се реализира в тази област, а Кирил научи дълбините на научната дейност, като същевременно служи на църквата.
  • За първи път този празник се отбелязва в Русия през 1985 година. Официалното му одобрение се състоя на 30 януари 1991 г.

Традиции


В чест на Деня на писането църквите и храмовете провеждат редица събития: сутрешна служба, реч на патриаршията пред енориашите, шествие до паметника на Кирил и Методий. Основната служба по традиция се провежда в катедралата "Христос Спасител", провежда се от Патриаршията на Москва и цяла Русия.

Наред с църковните събития има и общо тържество. На главния площад на страната се организира огромен концерт, който се излъчва по телевизията. Също така се създават панаири, изложби, провеждат се четения в чест на този празник. Събития, посветени на Деня на писането и културата, се организират в образователни институции, издателства, културни центрове и т.н. В Руската федерация има традиция всяка година да се избира нова столица за празника и да се провеждат редица събития там, приурочени до днес.

Кой празнува


Датата се чества от лингвисти, представители на прогресивната общност и религиозни организации, слависти и културни работници.

Модерен празник


През 1985 г. славянският свят отбеляза 1100-годишнината от смъртта на Св. еквалап. Методий. За първи път в СССР 24 май е обявен за ден на славянската култура и писменост.

На 30 януари 1991 г. Президиумът на Върховния съвет на РСФСР приема Резолюция за ежегодното провеждане на Дните на славянския писмен език и култура. От 1991 г. държавни и обществени организации започват да провеждат Дните на славянския писмен език и култура заедно с Руската православна църква.

По време на тържеството се провеждат различни църковни събития: служби, посветени на светиите Кирил и Методий в Успенската катедрала на Кремъл и други църкви в Русия, Религиозни шествия, поклонения на деца в манастири в Русия, научни и практически конференции, изложби, концерти.

От 1991 г., като част от честването на дните на славянската култура и писменост, в градовете на Русия се провежда ежегодна духовно-културна експедиция „Славянски поход“.

Интересни статии...