Корейска Нова година 2022: Каква дата, дата

Корейската Нова година 2022 ще бъде отбелязана във вторник, 1 февруари. Този национален празник с утвърдени традиции стана популярен в цял свят.

Нова година в Корея се нарича Seollal. Символизира началото на пролетта и подготовката на природата за пробуждане. И въпреки че корейците, заедно с целия свят, уреждат новогодишните празници в края на декември, но именно Seollal позволява на цялото семейство да се събира на празничната трапеза и да празнува годината, както са завещали техните предци.

Коя дата е корейската Нова година през 2022 г.

От поколения севернокорейските и южнокорейците празнуват Нова година два пъти:

 • Европейската версия - първо с целия свят, началото на годината се среща от 31 декември до 1 януари. Тази вечер се организират партита с приятели в кафенета или ресторанти.
 • Традиционно тържество - подредено според зимното слънцестоене. Корейската нова година няма фиксирана дата. Коя дата ще се проведат празнични събития се определя от лунно-слънчевия календар. Често датата на Нова година пада в края на януари (не по-рано от 25-ия ден) или началото на февруари.

история на празника

Започвайки през 1896 г., корейците преминаха от традиционния източен календар (лунисоларен) към григорианския календар. Преходът към новия календар не отмени традиционните празници, съществували в страната от векове.

Seollal (в превод „Корейска Нова година“) е основният празник в страната. В продължение на векове се празнуваше от новолунието до следващото новолуние, тоест две седмици. Но забързаният живот не позволява на корейците толкова дълъг уикенд. Следователно тържествата за Нова година бяха намалени до три дни. Това време е достатъчно за семейни събирания, срещи с роднини и приятели.

Празненството в Корея се провежда на етапи, като дните се разпределят по следния начин:

 • Подготовка за празника - този ден се счита за новогодишната нощ. Всички роднини се събират заедно в избраната къща. Те се занимават с почистване, декориране и приготвяне на празнични ястия.
 • Самият Seollal е времето, когато се празнува началото на нов период от време. Всички членове на семейството носят традиционни носии и изпълняват древни ритуали.
 • Празникът продължава със семейството. Денят е посветен на тихи събирания, релакс или общуване с роднини.

Корейската Нова година получи статут на национално тържество сравнително наскоро - едва през 1989 г. беше официално призната от държавата. Оттогава на корейците се гарантират три почивни дни, които да прекарат със семействата си.

Традиции

Когато се празнува корейска Нова година, всички жители носят ханбок, традиционното церемониално облекло. Но не всеки кореец има такива дрехи. Следователно, ханбок се носи по-често от представители на по-старото поколение, тъй като съвременната младеж смята тези дрехи за старомодни. В дрехите корейците се стремят да наблюдават цветовете на животното, което ще бъде символ на настъпващата година.

Освен че избира тоалети за празнични събития, домът е и украсен. В стаите са окачени снимки, изобразяващи животни-покровители на годината, както и пиле (което привлича доброто в къщата) или тигър (плашещ злите духове).

Chkhare ритуал

Seollal е не само време за забавление и общуване, а се смята за истинска загадка.

Празникът започва с ритуална вечеря - "чхара", предназначена да отдаде почит на паметта на починалите предци. Лакомства за починали роднини се поставят на олтара във всеки дом. Инсталирани са и табели с техните имена, за да им помогнат да се ориентират към дома. Тамянните пръчици се палят в стаята.

Всички присъстващи на свой ред, започвайки от най-уважаваните епохи, се покланят на мъртвите. Тези поклони действат като покана за празник. Членовете на семейството трябва да си спомнят четири поколения от своите предци, след което лакомствата се премахват и празничният празник се премества в друга стая.

Ритуал Sebe

Вторият етап от празника се счита за обред „себе“, чиято цел е да изрази уважението на младото поколение към по-възрастните. По-младите членове на семейството се покланят в краката им и казват благодарствени думи на по-възрастните роднини, за което последните подаряват на младите хора монети или лакомства. Участието в този ритуал е задължително за всички членове на семейството. Много корейци, като тези, които живеят в страната, се връщат у дома, за да отдадат почит на родителите си.

След церемонията на поклонението семейството започва празнична трапеза. Храната и напитките са подредени по специален начин:

 • белите ястия се поставят от западната страна;
 • цялата червена храна се намира от източната страна на масата;
 • в началото на вечерята гостите се угощават с ориз, а ястието завършва с десерт.

На Seollal е обичайно да се забавлявате, да участвате в състезания, да пеете, да танцувате, да играете настолни или умствени игри.

Третия ден

В последния ден от новогодишните събития корейците „си почиват“ от празника. Те отделят време за анализ на изходящата година, намиране на вътрешен баланс и общуване с членовете на семейството. Не е обичайно да каните приятели на гости, тъй като „правилната“ енергия на къщата е нарушена.

Празнична трапеза

Новогодишният празник задължително започва с традиционна супа - tteokguk, състояща се от два компонента: оризови сладкиши и телешки (пилешки) бульон. Белият ориз означава началото на нова епоха, чистота и добри намерения.

Той действа като символ на празника и се смята, че всеки, който е изял купа супа, е узрял с една година. Според традицията, колко порции tteokguk корейски мъж е неговата възраст.

По време на Seollal гостите, в допълнение към tteokguk, се третират с традиционни ястия:

 • yakshik е сладък ориз, който се смесва с ядки, сушени плодове и стафиди;
 • kalbijim - телешки ребра, поднесени със зеленчукова гарнитура, чушки, лук или мед;
 • ttok - оризови питки с различни форми и размери;
 • зеленчукови кебапчета - месото редува се със зеленчуци върху шишчета, подправя се със сусам или подправки и се пече във фурната;
 • япче - картофени юфка, които се комбинират със соев сос, сусам, зеленчуци;
 • chon - корейски палачинки, които се различават от европейското ястие по пълнежа (те увиват зелен грах, лук, чушки, домати, царевица и понякога риба);
 • yakkva - бисквитки, съдържа такива полезни съставки като джинджифил и мед;
 • оризовото вино е слаба напитка, тръпчива и пенлива на вкус.

Колкото по-луксозна е празничната трапеза, толкова по-богато и по-успешно ще бъде семейството през следващата година. Поради това има голямо разнообразие от лакомства, а ястията са подредени на масата, така че да не остане нито едно свободно място.

Какво да подарите

През Нова година корейците често даряват пари. Ето защо, младите хора, които искат да спечелят допълнителни пари, е достатъчно да покажат уважение към по-старото поколение. Освен пари, родителите подаряват на децата си подаръци, купени за внушителни суми. Едновременно с представянето на презентацията се произнасят прощални думи за бъдещето и мъдри съвети.

По-младото поколение си подарява практични подаръци, като комплект за душ, козметика, книги, кошница за пазаруване, сертификати за магазина или спа центъра. Не е важна цената на подаръка, а неговата красота. Поради това се обръща специално внимание на опаковката.

Въпреки значителните различия, корейската Нова година 2022 се очаква с нетърпение не само от корейците, но и от много туристи. Искрена семейна атмосфера, цветна декорация на стаите и необичайна храна на масата - всичко това придава уникален вид на тържествените събирания.

Интересни статии...