Направи си сам бик: модели за Нова година 2021

Филцовият бик е красив и не сложен тематичен занаят за предстоящата 2021 година, който може да бъде пришит заедно с дете от детска градина или начална училищна възраст. Всички тънкости при работа с този материал, шаблони на различни играчки-бикове и идеи за вдъхновение са събрани в тази статия. Готовото копитно животно, Borka, може да бъде окачено като играчка на коледно дърво, използвано за украса на интериора, превърнато в ключодържател или просто дарено.

Съдържание:

 • как да изберем филц;
 • материали и инструменти;
 • как да шиете части и да пълните играчка;
 • модели и шарки;
 • фото идеи за творчество.

Как да изберем филц за коледни занаяти?

Филцът е нетъкан материал, който се получава чрез сплъстяване от пух на зайци, зайци, кози, овча вълна или синтетични влакна (полиестер, акрил). В продажба най-често този материал се продава под формата на листове А4, по-рядко на метър.

В зависимост от състава на филца има:

 • вълната е напълно естествен материал, поради което е най-скъпата, въпреки че има своите недостатъци: тя се свива и може да бъде покрита с пелети;
 • полувълнен - съдържа вискоза, което го прави по-гладък, мек и по-пластичен, но с времето може да загуби формата си и да се разхлаби;
 • синтетичен или еко-филц - най-достъпният материал за цената с приемливо качество.

В зависимост от плътността има:

 • мек филц - подходящ за шиене на обемни предмети, сладки играчки, бижута и щипки за коса;
 • материал с дебелина 1-1,2 мм - наподобява хартия и е подходящ за изработване на малки дизайнерски детайли, създаване на книги за развитие, корици за тефтери, дневници и книги, аксесоари за коса;
 • твърд филц 2-3 мм - от него можете лесно да направите чанта, кошница, капак за лаптоп или таблет, да направите брошка.

Освен това в продажба можете да намерите не само ярки обикновени листове, но и материал с щампа (готов или отпечатан по поръчка), с пайети (блясък), които не се ронят и придават на работата празничен вид, както и Американски вълнен филц с меланжева текстура.

Съвет! За да шиете бик, може да се нуждаете от различни видове този материал (по състав, плътност и други характеристики), така че не трябва да изхвърляте остатъците, останали от друга работа. Те може да са ви полезни в бъдеще.

Други необходими материали и инструменти

В допълнение към филц, за да направите символ на годината със собствените си ръце, трябва да подготвите следните инструменти и материали:

 • маркер за водна тъкан, шивашки или обикновен тебешир, сапун или гел-писалка - всеки от тези инструменти на разположение за рисуване на шарки върху филц;
 • ножици - подходящи за висококачествено рязане или канцеларски материали, "чапли" за бродиране, както и къдрави ножици, които при необходимост ще направят ръба на шарката ограбен, под формата на зигзаг или вълна;
 • конци - можете да шиете плавателния съд с обикновени конци за шевна машина или ръчно шиене, но е по-добре, ако имате под ръка и конец за декоративни шевове;
 • игли с различен диаметър за филц с различна дебелина;
 • пълнител - холофайбър или синтетичен пух е идеален, по-добре е да откажете памучна вата и парчета плат, тъй като те няма да могат да запълнят играчка красиво;
 • дантела и различни видове декоративни плитки, помпони, мъниста, копчета, мъниста и други декоративни елементи, които ще съживят символа на 2021 година.

Важен момент! Ако играчката ще бъде направена заедно с дете или за дете, тогава от съображения за безопасност трябва да откажете от залепени малки части, които могат да паднат. Всички елементи трябва да бъдат зашити сигурно.

Как да шиете части: използвани шевове

Шевовете на такива играчки не са просто начин за закрепване на части, а допълнителен декоративен елемент, следователно, преди да шиете бик за Нова година 2021, трябва да овладеете най-популярните шевове:

 • шев "напред към иглата" - с него се смилат малки детайли или се зашиват декоративни елементи по ръба;
 • шев "обратно към иглата" - по отношение на надеждността не отстъпва на машинното зашиване, може да се използва, като шева "напред към иглата";
 • шев "над ръба" с наклон вляво или вдясно - за шиене на две части е важно да се гарантира, че наклонът по периметъра на цялата част е в една посока;
 • цикличен или облачен шев и неговите разновидности - здраво и спретнато свързват детайлите на бика, като допълнително го украсяват.

Когато шиете играчка със собствените си ръце с който и да е избран шев, трябва да се уверите, че разстоянието между шевовете и тяхната дължина са еднакви, в противен случай работата ще изглежда небрежна.

За обемни занаяти не забравяйте да оставите малка дупка, през която бикът ще се напълни с холофайбър, преди да зашиете напълно две части. Удобно е да разпределите пълнителя вътре с молив. Гледай видеото:

Чувствал се бик: шарки

По-долу са дадени шаблоните за различни опции за занаяти, така че White Metal Bull да бъде доволен през следващата година и да донесе на собственика на такава играчка късмет и късмет.

Можете сами да шиете бик или крава според всеки от шаблоните. За това трябва:

 1. Отпечатайте шаблона на хартия, ако е необходимо, увеличете или намалете подробностите във всеки графичен редактор.
 2. Изрежете хартиени шарки от филц с подходящ цвят.
 3. Зашийте частите заедно, напълнете играчката с пълнител, направете очи, уста, нос и бикът е готов.

Идеи за вдъхновение

Не е необходимо бикът от филц да е като в един от горните шаблони. За едно дете ще бъде много по-интересно, ако нарисува свой собствен символ на годината, а след това го шие заедно с майка си. В този случай родителите ще трябва да работят върху техническата страна на работата - изграждане на модел и помощ при шиене. Идеи за вдъхновение можете да намерите в детските карикатури за бикове или в следващите снимки.

Интересни статии...