Занаяти от плат: 150 снимки на оригинални идеи, обучение за работа с плат (инструкции стъпка по стъпка)

Платът е много популярен материал, широко използван при производството не само на облекло, но и на огромен брой продукти.

Той става незаменим в областта на ръкоделието, което ви позволява да създавате великолепни занаяти от тъкани със собствените си ръце.

Пачуърк

Отлична техника, която отдавна не е загубила своята актуалност, е пачуърк. Неговото важно предимство се крие във възможността за използване на малки тъканни остатъци. Много е икономично! Комбинирайки ги умело, можете да създадете прекрасна работа.

Техниката се основава на използването на малки парчета плат. Чрез комбинирането им, успешно подбиране на нюанси и текстури се създават интересни творения.

Нивото на сложност на тяхното създаване може да бъде различно. Начинаещите ръкоделки ще могат да вземат най-простите варианти.

Основните етапи на работа са:

 1. Приготвяне на заготовки. В зависимост от характеристиките на планираната работа се изрязва необходимия брой елементи. Това могат да бъдат квадрати. Те трябва да се вписват в своите размери.
 2. С по-нататъшното производство на занаяти от остатъците от тъканта, всички части се комбинират в един продукт, зашити заедно.

Това са само основните моменти, но в зависимост от всеки тип занаят, конкретната технология е различна, предоставя свои собствени характеристики.

Покрийте

Можете да внесете уют във вътрешността на дома си с покривало за легло, направено по пачуърк технология. За да направите това, трябва предварително да подготвите необходимите неща:

 • Плат или парченца;
 • Шевна машина;
 • Конци.
 • Разбира се, не можете да правите без ножици.

Технологията на работа е следната:

 1. Парчета плат се подбират по размер и сянка. Веднага си струва да планирате дизайна на бъдещото покривало.
 2. Необходимият брой квадратчета се изрязва от лепенките.
 3. В зависимост от планирания външен вид, квадратите са разположени в необходимия ред. По-добре е първо да изложите големи елементи по периметъра на продукта. Струва си да се вземе предвид размерът на воала. При полагане целият продукт е разделен на няколко части, състоящи се от квадрати. Това ще направи по-удобно зашиването.
 4. Когато шиете заедно елементите, струва си да започнете с най-малките, а след това да шиете детайлите, чийто размер е по-голям.
 5. Ивица плат е зашита между отделните основни части на покривката.
 6. Около краищата трябва да има граница.

Такова одеяло се оказва много цветно, заедно с тях стаята е изпълнена с комфорт.

Сърце от плат

Разглеждайки различни снимки на занаяти от плат, вниманието се насочва към меко сърце, което ще бъде прекрасен подарък за любим човек. Няма да е трудно да го направите:

 1. Избира се подходяща материя. Традиционно сърцето е направено в червено, но можете да експериментирате и с други цветове, правейки външния вид на занаята по-интересен. Занаятите, изработени от плат с цветя, изглеждат красиви.
 2. Създава се шаблон. На листа трябва да нарисувате основните детайли. Те се изрязват от хартия и след това се прехвърлят върху плат.
 3. Изрязват се две еднакви сърца. Това ще бъде отгоре и отдолу.
 4. Детайлите са зашити заедно. При зашиване малка част остава незашита. Това е необходимо, за да се напълни продукта с пълнител, например синтепон. След това всичко е зашито до края.

Благодарение на използването на цветни нюанси, сърцето ще се окаже много ярко.

Ще бъде невероятно приятно да получите такъв подарък. Заедно с такъв подарък е лесно да изразите чувствата си. Много искрен подарък!

Големи букви или цифри

Сред популярните модели на занаяти от плат има много продукти под формата на големи букви или цифри. За да ги направите, ще ви трябва:

 • Дрехата;
 • Конци;
 • Пълнител;
 • Шевна машина;
 • Ножици;
 • Допълнителен декор, ако е необходимо.

Инструкциите стъпка по стъпка ще ви запознаят с основните стъпки:

 1. Първоначално трябва да решите как ще изглеждат буквите. За щастие можете да намерите много готови модели и модели в Интернет. Трябва само да ги изтеглите и отпечатате.
 2. Контурът на основните детайли се прехвърля върху плата. По-специално това са горната, долната и страничната част.
 3. Следващата стъпка е рязане.
 4. Изрязаните части са пришити заедно, но трябва да оставите малка площ за пълнене незашити.
 5. Вътре се поставя пълнител, след което продуктът се зашива до края.

В допълнение към цветните нюанси на тъканта, често се използват и други техники, за да направят дизайна на буквите по-цветен.

Те ще изглеждат много по-интересни с допълнителен декор. Това могат да бъдат лъкове, завързани с панделки или други необичайни решения.

В допълнение към отделни букви можете да правите цели думи, като зашиете няколко букви. Например, това може да е името на човек.

Букет цветя от плат

За да поддържате радостно настроение в къщата, достатъчно е да направите интересен занаят - букет от плат. Изработването на цветя от плат се извършва по този начин:

 1. Основните части се изрязват върху тъканта, за което предварително се прави шаблон. Ще ви трябват части за затворени пъпки, цветни крака и листа. Не е трудно да се направят пъпки от лалета, чиято форма е добре позната на всички. В тъканта се нарязват детайли, които приличат на капчици. За всяка пъпка ще ви трябват две части с еднакъв размер, които след това ще бъдат зашити заедно. Цветето на крака е направено от лента от плат, зашита отстрани.
 2. Детайли за пъпката са пришити заедно, пълнени с подплатен полиестер отвътре.
 3. Зашитият крак на цветето също трябва да се напълни с пълнител.
 4. Към крака са пришити лист и пъпка.
 5. Тази технология създава необходимия брой цветове.
 6. Букетът е красиво завързан с ярка панделка.

Пълнени играчки

Оригиналните занаяти, направени от деним или други материали, са играчки. За тях често се използват тъкани, които не са били използвани в къщата.

С усилията на ръкоделнички се създават кучета, котки, слонове, птици, риби, кукли и много други.

За постигане на добър резултат е важно умело да подбирате тъкани според текстурата, нюансите и други характеристики. Много е удобно да следвате подробните майсторски класове, представени в Интернет.

Много сайтове предлагат модели за посетители, разбираеми схеми. Последователно изпълнявайки всички етапи, се създават прекрасни меки играчки.

Снимка на занаяти от плат

Интересни статии...