Международен ден на книгата и авторските права 2022: Коя дата

Международният ден на книгата и авторските права 2022 се отбелязва на 23 април. Празникът не е официален, но към него принадлежат всички, които обичат книгите или създават творбите си в поезия или проза.

Кога е Денят на книгата и авторските права 2022

Кога е Денят на книгите и авторските права 2022? Той има фиксирана дата 23 април. На този ден се провеждат различни събития, свързани с професията на писателите, защитата на техните авторски права и въвеждането на иновативни идеи в областта на книгопечатането.

Кой празнува

Световният ден на книгата и авторските права през април 2022 г. ще бъде отбелязан от всички, участващи в създаването на печатни медии:

 • автори на произведения;
 • редактори;
 • работници от печатницата;
 • илюстратори;
 • библиотекари;
 • служители на книжарница;
 • читатели.

История и традиции на празника

През 1995 г. в Париж се проведе международна конференция на ООН за науката, културата и общественото образование, на която беше представено предложение за създаване на празник, посветен на книгите и авторското право.

Датата на празника не е избрана случайно. 23 април е денят, който става рожден ден или смърт на няколко културни дейци наведнъж: В. Набоков, М. Друон, Сервантес, Шекспир. Международният ден на книгата и авторските права почита паметта на велики хора, които са допринесли много за културното и литературното наследство на света.

Следните събития могат да бъдат отнесени към традициите на Международния ден на книгата през 2022 г .:

 1. Провеждане на големи книжни панаири, където можете да се запознаете с интересни новости от литературния свят и да закупите любимите си публикации;
 2. Развлекателни дейности, по време на които се демонстрират литературни представления и постановки, провеждат се изложби и се обсъждат професионални въпроси;
 3. В Русия събитието, наречено „Нощ на библиотеката“, е приурочено да съвпада със Световния ден на книгата. Провежда се в различни библиотеки в страната, като целта му е да се интересува от четене на колкото се може повече посетители. Всяка организация предлага своя програма, в която всеки може да вземе участие.
 4. Всяка година се избира един от градовете по света, който получава титлата Литературна столица. През цялата година в това село се провеждат мащабни събития, чиято цел е да популяризира четенето и да привлече младите хора към професията на писатели.

Относно професията

Основната разлика между професията на писател и другите е, че тя се нуждае от призвание и талант, а не от образование, въпреки че ролята му е много важна. Доста трудно е да станеш писател, ако няма определено ниво на развитие на въображението, фантазията и креативността. Освен това трябва да можете да изразите мислите си по интересен начин, така че читателят да не остави книгата, след като прочете няколко страници.


Представата, че писателят работи само с пристигането на вдъхновение, е доста погрешна. Човек от тази професия непременно прекарва по няколко часа на ден пред компютъра, извайвайки работата си. Често вдъхновението идва след като писателят се захване с работата. Освен че пишат текста на произведение, писателите работят с редактори, за да подобрят качеството на текста. Амбициозните създатели сами четат материала, правят редакции и взаимодействат с издателите. Известни писатели използват услугите на литературни агенти, които вършат цялата рутинна работа вместо тях.

Интересни факти

 • повечето традиции на празника идват от Испания. Тук се отбелязва и първият Ден на книгата през 1926 г .;
 • на панаири на книги в този ден в много страни купувачът на книгата получава като подарък червена роза;
 • най-скъпата книга е продадена през 1994г.Негов автор е Леонардо да Винчи, а купувач е Бил Гейтс. Цената на публикацията беше над 30 милиона долара;
 • най-голямата библиотека се счита за Вашингтон, която съдържа над 38 милиона книги.

Международният ден на книгата и авторските права 2022 се отбелязва на 23 април. На този ден се провеждат развлекателни и образователни събития, чиято цел е да популяризира четенето и литературните произведения, както и да създаде условия за защита на авторските права. Празникът се чества от всички, които са свързани със създаването на печатни издания.

Интересни статии...