Направи си сам градински занаяти - 150 снимки на най-добрите идеи и новости на занаятите за градината

Стилни и оригинални занаяти могат да украсят не само интериора на къща или апартамент. Голям брой интересни продукти и аксесоари могат да се използват за украса на крайградската зона, градината.

Такива занаяти могат да бъдат изключително обект на градински пейзаж и могат да изпълняват редица практически функции.

Изисквания към използваните материали

За производството на градински занаяти често се използват различни материали, например дърво (ПДЧ, MDF или шперплат), желязо, камък, гипс, бетон.

Всички готови продукти обаче са изложени на дъждовна влага, разтопен сняг и други атмосферни валежи. Има редица изисквания за използваните материали:

 1. Достатъчна здравина на основата. Плавателният съд не трябва да се срутва от случаен удар.
 2. Устойчив на влага. Опасно е продуктът да се разлага в собствената му зона.
 3. Безопасност за хората. Повечето занаяти се използват от собствениците на градини в ежедневната им работа и следователно материалът не трябва да съдържа вредни примеси (този списък включва и декоративни състави, чиито съставки не трябва да бъдат токсични).
 4. Възможност за подмяна или ремонт в случай на повреда.

Всички дървени повърхности трябва да бъдат импрегнирани с влагоустойчиви съединения (смес от изсушаващо масло, разтопен восък и терпентин), които създават защитен слой върху частите. Тази тактика може значително да удължи живота на градинските продукти.

Металните конструкции са покрити със слой антикорозионно съединение, а отгоре се нанасят 2-3 слоя боя. Този етап на независима работа не трябва да се избягва, защото ръждата често причинява неизправности на различни аксесоари и градински инструменти.

Дървени занаяти

Един от най-популярните градински материали е дървото. При работа могат да се използват както масивна дървесина, така и листове от пресовани стърготини (MDF, ПДЧ, шперплат).

Материалът се отличава с добри екологични характеристики, не предизвиква алергични реакции и, ако е правилно обработен, служи дълго време. Интересни градински занаяти от дърво:

 1. Комплекти мебели, изработени от стари палети, висококачествени дървени разфасовки, греди или ламели от различни секции.
 2. Цветни лехи, кутии за градински инструменти, включително преносими модели.
 3. Колички за транспортиране на разсад, саксии, лейки.
 4. За детската площадка фигури на приказни персонажи и животни, навеси с пясъчници, пейки са направени от дърво.

За да изградите такива занаяти, се нуждаете от определени умения за работа с инструменти, например с електрически прободен трион. Инструкции как да направите градински занаяти от стар пън:

 1. Пънчето или рамката трябва да бъдат внимателно инспектирани за наличие на пукнатини, вредители, признаци на гниене или унищожаване на гъбички.
 2. В центъра на горната платформа с помощта на длето и чук се оформя изрез с достатъчен размер.
 3. В центъра на подготвения изкоп се полага слой експандирана глина и след това почвата се покрива.

В такова оригинално цветно легло можете да засадите ярко цъфтящи едногодишни растения, които ще зарадват собствениците си през целия сезон.

Стелаж за градински инструменти

Доста често полезните градински занаяти се правят от скрап, например от натрупани автомобилни гуми. Удобна стойка ще ви помогне да поддържате инвентара и инструментите си в ред.

За да създадете такъв аксесоар, е необходимо да сгънете гумите една върху друга, докато се получи подходящата височина на продукта.

 1. За закрепване се използват винтове и ъгли или силно лепило.
 2. Външната повърхност на стелажа може да бъде украсена с бои и четки.
 3. Отличителна черта на такъв занаят е постоянното проветряване на инвентара, изхвърлянето на мръсотия и трева, останали върху инструментариума.

Вертикално цветно легло от бутилки

Бутилките (пластмаса и стъкло с различни размери) са най-често срещаният материал под ръка. И не изхвърляйте толкова ценни материали набързо.

Поради своята специална структура, пластмасата не се страхува от влага, има достатъчна якост и е в състояние да служи за различни цели дълго време.

Градинските занаяти, изработени от пластмасови бутилки, се използват в най-разнообразните области: като цветни лехи, за ограждане на градински пътеки, за направа на интересни играчки.

Изрязаните контейнери се използват на рафтовете на гараж или навес за съхранение на малки части и инструменти.

Инструкции за направата на градински занаяти със собствените си ръце от пластмаса:

 1. Всяка бутилка трябва да се измие старателно в гореща вода и сапун, за да се отървете от остатъци от храна, патогенни микроорганизми и остатъци от течности.
 2. Контейнерите трябва да се режат по дългата ос. Дъното трябва да е малко по-голямо от горната половина.
 3. В дъното на бъдещото цветно легло е необходимо да се направят няколко дупки за източване на водата.
 4. Външната повърхност на заготовките е покрита със слой грунд, а отгоре е нанесена боя. Тази тактика ви позволява да направите вашите саксии за цветни лехи достатъчно здрави, за да издържат теглото на почвата.
 5. Закрепете бъдещите цветни лехи към всеки вертикален стълб с помощта на винтове или самонарезни винтове.

Градинарят може само да запълни почвата и да засади млади растения. Като правило красивите едногодишни играят тази роля.

Изработване на градински фигури

Най-популярни днес са градинските занаяти от гипс и цимент. Те имат достатъчна якост, не се влошават от влага и валежи.

Фигури на животни, птици, приказни герои ви позволяват да придадете на градинския пейзаж уникален стил и чар. За да се придаде на занаята правилната форма, се използват различни форми, които могат да бъдат закупени в магазина за творчество и ландшафтен дизайн.

На снимката на градинските занаяти можете да видите какви най-малки детайли могат да бъдат дадени на крайните продукти, работещи с мазилка. За гипсовите повърхности е задължителен допълнителен отвор с боя и акрилен лак.

Снимки на градински занаяти

Интересни статии...