Какво да подарите за Коледа 2022? Без скучни идеи!

В дореволюционна Русия Коледа беше основният зимен празник. След 1917 г. фокусът се измества съответно към светската Нова година и сега подаръците се дават точно от 31 декември до 1 януари. През последните години се възражда традицията да се честитим на Коледа. Вярно е, че до момента идеята кой какво да подари за Коледа все още не е напълно оформена. Това до голяма степен зависи от това дали човек е вярващ или не, от семейните традиции, но има и общи места, така че нека поговорим за тях.

Традиционни коледни подаръци

За Коледа акцентът трябва да бъде върху символиката, духовността и приятните емоции, защото този празник е светъл и преди всичко духовен. Навремето онези, които могат да си позволят, дават скъпи подаръци и правят щедри дарения. Но сега основните материални подаръци остават след Нова година и на Коледа си струва да представите нещо, което ще запази вашата любов и обич и ще напомни на дарения за това.

Свещи

Свещта е един от най-емблематичните коледни подаръци, тъй като символизира светлина, топлина и вяра. На 7 януари е обичайно да се палят свещи и да се поставят до прозореца, като по този начин се иска да благословите къщата си. Свещта също е комфорт, спокойствие, магия.

Изборът на свещи е огромен. Има теория, според която свещ от определен цвят изразява вашите желания за празника. Така че бяла свещ - чистота на мислите, червена - признание за смелост и мъжественост, жълтата символизира женствеността, а синята спокойствие. Най-добрият сувенир ще бъде обикновена свещ, украсена със собствените си ръце. Например изрежете рисунка от салфетка, която харесвате, и използвайте нагрята лъжица, за да я „залепите“ на свещ - ще получите оригинален подарък.

Символи на вярата и Коледа

Фигури на ангели, икони, библии и други духовни книги могат да се считат за класически подаръци. По-добре е да държите такива сувенири малки, опитайте се да разберете предварително как тези, на които ще дадете нещо на Коледа и православието като цяло. И ако можете да изберете фигурка на ангел по ваш вкус, тогава те винаги ще ви разкажат за икона или духовна литература в църковния магазин.

Коледни сладки

Тъй като Коледа се предшества от доста дълъг пост, лакомствата и сладките винаги са били част от тържеството. Напоследък дойдоха много западни традиции, включително много красиви бисквитки с меденки под формата на мъже, близалки и др., Меденки и други сладкиши. Разбира се, ако имате възможност и желание, по-добре е да печете сладки сами. Дори и да не ги украсявате.

Традиционно руските сладки бяха меденки, пайове, захаросани плодове. А на празничната трапеза трябва да е имало кутия. Така че дали да подарите истински медени меденки или многоцветен меденки, зависи от вас.

Коледни сувенири

Ако си припомним руската литература, се оказва, че камбаната е друг постоянен спътник на Коледа. Камбаните могат да се използват за украса на коледно дърво или композиция от елхови клони и свещи. Това е универсален подарък, който винаги ще ви харесва.

За хора, които не са особено религиозни, можете да изберете фоторамка с коледна тематика или друга декорация за дома.

Страхотен коледен подарък, който напълно отговаря на духа на празника, е коледна картичка. Основното нещо е да го подпишете на ръка. В края на краищата това е празник на добротата, милостта, помагането на близките. Пощенската картичка е чудесен начин да покажете, че обичате и винаги да помните онези, на които я подарявате.

Смърчов венец

Друг новодошъл от Запада - коледният венец - заема твърдо мястото си в коледните принадлежности.От древни времена православните църкви са украсени с клони от ела или композиции от тях. Венчето има дълбоко духовно значение, защото кръг - вечен живот, зелен - цветът на живота.

Можете да закачите венеца на вратата или да украсите масата с него. Венец с 4 свещи се счита за традиционен. Но можете да го направите сами, като го украсите с това, което ще се хареса на дарения и ще бъде значимо за него.

Какво да подарите на жена и момиче за Коледа

Едно от следните неща ще бъде отличен подарък за момиче:

 • Бижута

Ако момичето е вярващо, можете да изберете висулка, чар или гривна с думите на молитва.

 • Букет плодове

Нека плодовете да се продават целогодишно, но такъв ярък и сочен подарък ще стопли сърцето на всяка дама на празник.

 • Кулинарни консумативи

Ако със сигурност знаете, че една жена обича да пече, подарете й съдове за печене в ярки цветове и необичайни форми. Със сигурност тя мечтае за тях, но й се струва неразумно да ги купува, ако има обикновени.

Подаръци за човек или мъж

 • Топъл шал или ръкавици (особено ако са сензорни) ще зарадват мъжа и винаги ще са му полезни.
 • Пуловер

Вярно е, че трябва да се действа предпазливо. Не бива да избирате нещо с огромен елен. По-добре е да се даде предимство на качеството, за да разберете какви цветове харесва мъжът. И ако изберете пуловер с коледни символи, то той трябва да бъде почти невидим.

 • Хоби

Ако добре познавате пристрастяванията на мъжа, зарадвайте го с нещо, което ще му бъде полезно. Аксесоар за любимата ви кола, аксесоари за джаджи, термос или нова лъжица - в зависимост от хобитата ви.

 • Термо чаша

Полезен подарък. Има например автомобилни термо чаши с usb конектор. Ако обаче все още не живеете заедно, уверете се, че под леглото / килера и т.н., приятелят ви не държи кутия с дузина от тези халби.

Коледни подаръци за деца

Ако Дядо Коледа вече е донесъл нови играчки или приспособления на децата за Нова година, тогава коледните подаръци трябва да са значими и да отговарят на възрастта.

 • Дори и най-малките ще оценят красиво издание на книга с любимите си приказки или детска библия с цветни илюстрации.
 • По-голямо дете също ще бъде зарадвано с нова настолна игра или комплект за химически / физически и т.н. експерименти.
 • Комплекти за ръкоделие или занаяти също ще бъдат добър и приятен подарък.
 • Деца под една година могат да бъдат представени с някаква играчка за развитие - меки кубчета с картинки, пирамиди, сортиращи музика (след 6 месеца).
 • Друг универсален подарък ще бъде стъклена топка с ангел вътре, лъскав сняг и музика. Подходящ от 0 до безкрайност.

Коледни подаръци за приятели

Приятелите могат да бъдат зарадвани с коледни символи или красива аранжировка от борови иглички и свещи. Можете също така да съберете или купите красива кошница със сладкиши, плодове и напитки.

Ако знаете, че приятелите ви мечтаят за нещо полезно и можете да си го позволите, продължете. Ангелите и рамките са добри, но мястото в апартамента не е гумено. А бавно готварска печка или машина за сандвичи например ще донесе повече радост и ще имате допълнителна причина да дойдете за почерпка.

Какво да дадете на родителите (мама и татко)?

Винаги е трудно да се избере подарък за най-важните хора в живота. Ако няма точни познания или всички желания са изпълнени за новата година, то мама със сигурност ще бъде зарадвана с кутия за бижута или сувенири, декорирани в коледна тема.

Можете също така да зарадвате майка си с красив коледен комплект. Или нова чанта.

Смята се, че сладките и шоколадът са изключително женски подаръци, но татко също ще бъде зарадван с набор от шоколад с добро качество или бутилка скъпа силна напитка.

И за мама, и за татко можете да изберете сертификат за подарък и да им дадете незабравимо преживяване. Основното е, че ако родителите не са екстремни, не давайте скачане с парашут или летене с бримка.

Подаръци за син или дъщеря в коледната нощ

За родителите децата на всяка възраст остават деца, така че дори децата да са възрастни, пак искате да ги поздравите за Коледа с нещо специално.

Ако децата са юноши, следвайки старата руска традиция, можете да им дадете малко пари или да напишете самоделни сертификати за допълнително време за гледане на телевизия, игра на компютър.

За възрастни деца можете просто да напишете поздравление и да ги поканите на красиво и вкусно подредена маса.

Не забравяйте, че светлият празник е семеен и не толкова важни са подаръците, колкото вниманието. Нека Коледа 2022 бъде мила и щастлива!

Интересни статии...