Ден на студента през 2022 г.: кога ще бъде, събития в Москва

Денят на Татяна (или Денят на студента) през 2022 г. се чества на 25 януари (12 януари по стар стил). В църковния календар това е датата на почитане на паметта на светата великомъченица Татяна Римска, която през 18 век става покровителка на учениците.

На този ден императрица Елизабет подписа указ „За създаването на Московския университет“. И този празник стана общоруски още по времето на император Николай I, който заповяда да празнуват 25 януари като ден на всички висши учебни заведения в страната.

Но празникът получи прякора „Татянин ден“ в чест на светата мъченица Татяна от Богоявление. Тъй като 25 януари често пада в края на сесията, учениците все още палят свещи и се молят на света Татяна за помощ в обучението и образованието. Е, на територията на Московския държавен университет има дори домашна църква - църквата "Света Татяна".

Как се празнува празникът в съвременна Русия

Историята на празника е на повече от 200 години. През това време всеки университет е развил свои собствени традиции.

През последните години в градовете на федерацията станаха популярни: научни изложби; интелектуални викторини; куестове. Празничните събития продължават и вечер: Нощните клубове организират тематични партита. Развлекателните комплекси обявяват отстъпки, промоции. В университетите се организират празнични концерти.

В Русия учениците винаги са празнували професионалния си празник с голям мащаб. Антон Чехов също припомни как на 25 януари 1884 г. учениците „пиеха всичко, с изключение на река Москва, и то само защото беше замръзнала“. На учениците на почивката им беше позволено много - дори кварталът и полицията не пипаха за пореден път пияните веселяци.

Днес всеки университет има свои собствени традиции за Деня на студента. Например на 25 януари Московският държавен университет също празнува рождения ден на университета, така че всяка година студентите се лекуват с медовина. Приготвя се по стара манастирска рецепта и настоява 40 дни, а на самия празник ректорът лично го изсипва в халби и лекува учениците.

В допълнение към медовината и тържествата има и други традиции - в Белгородския технически университет балът на Татяна се провежда в дореволюционния стил, във Волгоград се провежда градска изложба на произведения на изкуството, написана от Татяна, а във Владивосток - Голямата книга на ученическите записи се попълва.

Признаци и вярвания

  • Ако на 25 януари вали сняг, лятото ще бъде дъждовно.
  • Ако в деня на Татяна има ясно мразовито време, тогава трябва да се очаква добра реколта.
  • Момичетата, родени на 25 януари, стават добри домакини и съпруги.
 • Ако изпитът падне в деня след Деня на студента, тогава предния ден не можете да прочетете резюметата.
 • Ако на този ден домакинята изпече хляб с гладка кора, без пукнатини, то следващата година ще бъде успешна и спокойна.

Денят на Татяна (Денят на студента) се отбелязва на 25 януари. На този празник те поздравяват всички татяни с деня на ангела, посещават храмове, извършват ритуали за привличане на ухажори, отправят пожелания. Също така на 25 януари учениците от средните професионални и висши учебни заведения приемат поздравления. Студентите на професионалния си празник изпълняват ритуали, за да привлекат късмет на изпитите.

Прочетете също:

 • Тайландска Нова година 2022
 • Еврейска Нова година 2022
 • Прощаваща неделя 2022

Интересни статии...