Нова година 2022 в Минск - цена, ваканция, къде да празнуваме

Минск е чудесно място за празнуване на Нова година. Декорации са окачени в целия град, площадите искрят от светлини, музиката свири на празнични пазари и продължава оживена търговия със сувенири. Ще ви разкажем в какво още е добър Минск през Нова година, къде да търсите най-добрите панаири и белоруския Дядо Коледа, какви празнични ястия си струва да опитате в Беларус, какви сувенири да търсите на рафтовете.

Защо да отидете в Минск за празниците


Беларус е гостоприемна страна, руснаците не се нуждаят от виза, за да пътуват, а полетите обикновено са много удобни. Улиците са толкова безопасни, че можете спокойно да се разхождате дори през нощта. Времето в Минск в навечерието на Нова година е просто отлично: може да падне слаб сняг, но тук определено няма да има трънливи студове и рядко духа силен вятър.

Минск прави изключително положително впечатление - не напразно отзивите на туристите, дошли в Беларус за Нова година, са изключително положителни. Празненствата са забавни, а самият град е много елегантен. Сградата на Националната библиотека изглежда особено впечатляващо по празниците, както и Авеню Независимост и уютния Горен град.

По традиция Нова година в Минск се празнува весело, с голям мащаб - те ходят до сутринта. По площадите се провеждат концерти, изпълнения на танцови състави и шумни панаири.

Новогодишни панаири


В Минск се утвърди традиция коледните базари да се провеждат по европейски начин. На гостите се предлагат всякакви сувенири, декорации и подаръци за празника, ръчно изработени стоки, разнообразни лакомства. В новогодишните панаири в Минск цари вълшебна атмосфера: кокетни дървени къщички, искрящи светлини наоколо, носталгична музика, интересни изпълнения - истинска приказка в действителност.

Основните коледни пазари традиционно се провеждат на двата основни площада в града, но към тях винаги се присъединяват търговски центрове, които организират и малки празници за посетителите. Новогодишните панаири в Минск ще бъдат открити в средата на декември 2021 г. и ще приключат в средата на януари 2022 г. Беларус традиционно ги подрежда за католическа Коледа и завършва до старата Нова година.

Калядни кирмаш

Новогодишният панаир „Калядни Кирмаш“ се провежда на 2 площада: Октомврийския площад и пред Спортния дворец. В навечерието на Нова година панаирите в Минск са отворени до 4:00 ч. Сутринта.

Какво да опитам


На коледните пазари в белоруската столица винаги има богат избор от лакомства и почти всички те са свързани с националната кухня (има и традиционно палатка с литовска традиционна храна).

Съставихме списък с 10 ястия, които определено си струва да опитате в Минск на панаири:

 1. Картофени палачинки: класически със заквасена сметана, пържени или лисички.
 2. Печени картофи.
 3. Домашни колбаси.
 4. Барбекю.
 5. Печени птици.
 6. Палачинки със заквасена сметана или сладко.
 7. Домашни пайове.
 8. Литовска кухня (цепелини, кокалчета, колбаси, бигос и други).
 9. Греяно вино или пунш.
 10. Бира "Lidskoe".

Какво да купя


Освен това панаирите в Минск продават прекрасни стоки за всеки вкус. Цените са приблизително същите като в обикновените магазини за сувенири. Можете също така да намерите нещо уникално. Ето списък с 10 продукта, които си струва да се купят на базари в Минск:

 1. Ръчно изработени плетени предмети.
 2. Ръчно рисувана коледна украса.
 3. Декорации за коледната елха от времето на СССР.
 4. Пощенски картички с изгледи на новогодишния Минск.
 5. Ръчно изработени меки играчки.
 6. Ръчно рисувана керамика.
 7. Ленени играчки.
 8. Новогодишен комплект сладки "Kommunarka" или "Spartak".
 9. Домашен мед или сладко.
 10. Балсами или тинктури в бутилки за подаръци.

Какво друго да направя

Наистина можете весело да отпразнувате Нова година в Минск. По време на празниците и на вас няма да ви е скучно. Беларус е малка страна и е много удобно да се придвижвате в нея.Ето защо, дори и на новогодишните празници, можете да имате време да посетите не само Минск, но и други градове на страната.

Свободно време


Ски комплекс "Лагойск" се намира недалеч от Минск. Ще бъде удобно както за професионалисти, така и за начинаещи. Можете да изберете ски или сноуборд. Можете да карате кънки на лед на Немига или в Минск-Арена.

Пътуване до Брест


Малко красиво провинциално градче на няколко часа път с кола от Минск. Една от основните забележителности на града е лампичката, която всяка вечер запалва фенерите на централната улица „Советская“. На новогодишните празници изглежда особено вълшебно.

Екскурзии

Дори и да сте дошли в Беларус не за първи път, има смисъл да посетите поне една екскурзия по време на новогодишните празници.

Дудутки


Цветен етнографски музей на открито. Чудесно място да се потопите в културата на Беларус. В навечерието на Нова година тук е отворен панаир, а в Дудутки цари специална приказна атмосфера. Този музей определено не е скучен - ще бъде интересен както за възрастни, така и за деца. Яздете кон, срещнете се с грънчари, отбийте се при тъкачи и опитайте всички най-добри ястия от беларуската кухня!

Градска разходка

Чудесен шанс да видите умен Минск, да разгледате всички негови визитки и след това да погледнете още по-далеч. Историята на града, местни истории, градски легенди - всичко това е наистина очарователно! Тази екскурзия из Минск с отлични отзиви на туристи ще бъде особено добра по новогодишните празници.

На посещение при Дядо Коледа


Това е много интересна обиколка и си заслужава времето. Беларус Дядо Фрост живее в Беловежката пуща. Това място наистина има какво да види. Националният парк е красив по всяко време на годината, а през зимата се превръща в приказка. Резиденцията е домакин на традиционен панаир, който ще бъде забавен както за деца, така и за възрастни. В Беловежка пуща можете да останете да пренощувате или дори не всички празници - това място си заслужава (гледайте нашето видео ревю и прочетете подробно ревю, за да се уверите в това).

Пожелаваме ви забавна Нова година в Минск!

Интересни статии...