Богоявление 2020: история, традиции, обичаи сред православните и католиците

Църковният празник се чества ежегодно. С прилагането му са свързани много традиции и обичаи. Събитията за Богоявление 2020 са планирани според християнските правила. В допълнение към действията, задължителни за всички вярващи, са разпространени популярните вярвания и традиции, известни само в някои региони. Има различни начини да познаете, да си пожелаете, да предскажете бъдещето според Богоявленските знаци. плуването в ледената дупка също остава популярно.

История, традиции и обичаи на празника

Както е известно от древните писания, кръщението се е състояло на река Йордан, проведено от Йоан Кръстител. Тайнството се състоеше в отмиване на всякакви грехове от човек. Исус Христос също премина през процедурата, въпреки че Йоан се съмняваше дали може да извърши церемонията върху Божия син. Впоследствие този факт се превръща в прототип на кръщението сред християните, а самият ден е класиран сред най-важните празници.

Историята на Кръщението Господне се предава в свещените писания от поколение на поколение. Самият обред се е променил до известна степен през последните векове; има и различия в честването на събитието от православни и католици. Дори в една държава празникът може да се проведе по различни начини.

Препоръчително е да проверите с духовенството на определено населено място за предстоящите събития за Кръщението Господне през 2020 година.

Православно кръщение

За православния свят Богоявление е един от най-важните 12 празника след Великден в продължение на много години. В същото време Кръщението и Богоявление означават едно и също за православните християни, докато в други посоки на християнството те се отличават.

Основните песнопения на празника:

 • Тропар;
 • Кондак;
 • Задостиник;
 • Екзалтация.

Основното събитие, според традициите на Кръщението Господне, е запалването на водата. В древността на река Йордан е изсечена кръстовидна дупка и са четени молитви. Въз основа на тази традиция се появяват различни вариации, например процесията на кръста, изграждането на временен параклис на брега.

Католическо кръщение

Смисълът на празника за католиците се свежда до благодарност към Бог за посочването на Сина на Исус Христос и Неговото помазване със Светия Дух. Празникът се състои от присъствие на тържествена литургия в църквата и последваща семейна вечеря до камината след полунощ. По време на Кръщението в католическата църква освен водата се благославят и тамян и креда. Първите букви от имената на влъхвите са написани последни на входа на къщата: „K + M + B“. Смята се, че надписът прогонва тъмните сили и злите мисли. Запазена е и традицията за изгаряне на огньове - така наречените огньове Elifan.

През 2020 г. католическият свят ще празнува Кръщението Господне на 12 януари.

Коя дата се празнува Кръщението Господне?

Общоприето е, че тържеството се провежда от 18 до 19 януари, независимо от годината и други църковни традиции. Всъщност точната дата зависи от конкретната посока на християнството:

 • при католиците събитието е приурочено към Богоявление, първоначално се е празнувало седмица след него - на 13 януари, а сега в най-близката неделя след този празник;
 • Православното Богоявление се празнува по стар стил на 6 януари, а по новия стил на 19 януари;
 • древните източни църкви съчетават Кръщението и Раждането на Христос в един празник на Богоявление на 6 януари.

В Руската федерация Кръщението Господне през 2020 г. се чества на 19 януари. Празничните събития започват на Бъдни вечер - на 18-ти вечерта.

Какво правят за Богоявление?

Празникът се счита за пречистване на човек на физическо, духовно и психологическо ниво. Кръщението помага да се получи прошка за извършени грехове и лоши мисли, да се отървете от зли очи, щети, проклятия.По същата причина е обичайно да се почиства къщата - в навечерието на домакинята те правят генерално почистване. Също така се препоръчва да се спазва строг пост в навечерието на Коледа.

Вечерята за Кръщението Господне започва с молитва. Първото нещо, което ядат, е кутия - ястие от ориз, мед, стафиди. Тогава са разрешени всички останали ястия. Сред хората беше популярно да ходят на коледа. В съвременния свят този обичай рядко се помни, но все пак се среща такова забавление. Вярващите ходят на църква през нощта. Празничната служба постепенно се превръща в сутрешната литургия.

След като свещеникът освети водата, обичайно е да се потопите в дупката. Той може да бъде заменен с хидромасажна вана, както и всяка отворена водна маса. В същото време църквата не смята тази традиция за задължителна. Вярващите се потапят във вода по време на собственото си кръщение веднъж в живота. Обичаят да се гмуркате в ледена дупка е по-свързан с езическите забавления.

Препоръчително е самият празник да прекарате в кръга на близките и роднините. Не се изисква гладуване, а напротив, разрешено е да се яде каквото се иска. Но храненето трябва да започне с молитва и светена вода. Освен това основното ястие е кутия. Пътуването до свети места се счита за добро забавление.

Къпане за Богоявление

Богоявленската вода е известна със своите необичайни свойства. Смята се, че като се изкъпете за Богоявление в естествен резервоар, човек може да излекува тялото и душата, да се очисти от греховете и да се зареди с енергия за цялата година. Общоприето е, че е необходимо да се потопите в дупка за лед или специален шрифт. Често зона в открит резервоар се освобождава от лед или просто се огражда под формата на кръст.

Дори водата от чешмата тече много специално в този ден. Ако не е възможно да отидете на църква или да плувате в ледената дупка, е допустимо да вземете освежаващ душ у дома.

Прочетете повече в статията: Всичко за плуването и гмуркането в ледената дупка при Кръщението Господне

Богоявленското време също свидетелства за тържествеността и свещеността на момента. Дори хора, които нямат нищо общо с християнството, многократно са чували израза „Богоявленски слани“. Всъщност, независимо от региона и метеорологичните условия, празниците често са белязани от забележимо охлаждане.

Свойства на кръщелната вода

Удивителните качества на водата, събрана на този празник, се споменават дори в проповедта на Йоан Златоуст за 387 година. Събран в деня на Кръщението Господне, той остава свеж в продължение на 1-3 години. Силата на вярата и църковните ритуали енергизират течността. Необичайните му свойства се използват при извършване на различни ритуали, гадаене. Това вещество е особено популярно при отстраняване на зли очи и щети.

Характеристики на водата, събрана през януари за Богоявление:

 • повишава имунитета;
 • придобива дезинфекционни свойства;
 • анализът показва биоактивност;
 • нормализира дейността на ендокринната и нервната система;
 • почиства кожата от различни дефекти;
 • не се влошава дълго време.

Въпреки многото положителни свойства, препоръчително е да се пие богоявленска вода, макар и ежедневно, но в ограничени количества. Достатъчни са само няколко глътки на гладно.

Какво можете да ядете на Кръщението Господне?

На Богоявление Бъдни вечер, 18 януари, се препоръчва да се прави без шумни празници. Препоръчително е да се спазва строг пост през деня. Вечерно хранене може да включва следното:

 • кутия;
 • узвар;
 • постно борш;
 • печена риба;
 • каша от елда;
 • зелеви сарми;
 • зеленчукови ястия;
 • сладки кнедли;
 • палачинки;
 • кифлички;
 • бисквитки.

Непосредствено на празника 19 януари не може да се наблюдава пост, няма специални диетични ограничения. В същото време храната не трябва да отвлича вниманието от същността на събитието, да пречи на духовното прочистване. Храненето трябва да започне с молитва и няколко глътки светена вода. След това можете да изядете няколко лъжици кутия, останалите ястия могат да бъдат всякакви.

Дълго време хората са запазили традицията да пекат прасе за празничната трапеза.

Според древните традиции и обичаи винаги се е обръщало специално внимание на кутието. Всяка съставка имаше символично значение. Самата каша е знак за богатство и просперитет.Медът беше добавен за сладък живот, стафидите за изобилие, маковото семе изплашиха злите духове, а ядките трябваше да помогнат за решаването на ежедневните проблеми.

Кръстени ли са децата на този ден?

Няма забрани за това, както и ако искате да се ожените или да направите сватба. Проблемът може да възникне само защото бащата е зает. Във всеки случай е необходимо предварително да се договорим за провеждането на тайнството в един от основните църковни празници. Духовенството ще бъде много заето през нощта на 18 срещу 19 януари. Допълнителни услуги и други събития могат да бъдат насрочени.

Не се отчайвайте, ако на бебе се откаже кръщение в една от църквите. Напълно възможно е бащата на друга църква да се съгласи да извърши тайнството.

Какво не може да се направи на Богоявление?

На този празник има няколко нежелани дейности. Вярващите вярват, че всеки от тях е способен да създаде проблеми не само на самия човек, но и на цялото семейство. Поради тази причина църковните забрани се приемат доста сериозно.

Какво не може да се направи на празника на Кръщението Господне:

 • кавга;
 • използвайте нецензурен език;
 • мислете лошо за другите;
 • ядосвам се;
 • викам;
 • съхранявайте благословена вода в големи количества;
 • почистване на дома;
 • ангажирайте се с тежък физически труд;
 • подстригване на косата или ноктите;
 • шият, плетат;
 • дават назаем или заемат пари;
 • преяждане;
 • напийте се до безсъзнание.

Всички гадания и ритуали са забранени след края на Литургията на 19 януари. Църковните служители изобщо не препоръчват да се прави това, и особено на самия празник.

Гадаене и знаци за Кръщение

В опит да предскажат бъдещето или да насочат съдбата си в правилната посока, те често прибягват до гадаене, отправяйки заветно желание и тълкувайки популярни знаци. В същото време църквата категорично не препоръчва да се прави това. Празникът е предназначен за пречистване, ориентиране на мислите на човека към вярата, горната светлина и доброто и такива неща могат да доведат до негативни последици.

На Кръщението Господне най-популярните знаци са:

 1. Ожениха се на този ден - щастието в семейния живот е гарантирано.
 2. За момиче да скочи в ледена дупка след мъж - до късмет в любовта.
 3. Оставянето на обувки пред вратата през нощта на 18 срещу 19 януари е признак на заболяване.
 4. Изведнъж чувайки лай на кучета - до материално благополучие.
 5. Ясен месец в Богоявленска нощ - за пролетното наводнение, ярки звезди - за ранна пролет и сухо лято.
 6. Ветровито и мразовито време на 19 януари - лоша реколта.

В старите времена имаше много гадания. Беше възможно да се използват наличните средства, да се извършват специални ритуали, да се правят желания.

Гадаене на пръстени

Различни пръстени - медни, сребърни, златни, със скъпоценен камък - бяха сгънати и смесени в торба със зърнени храни. Броят на бижутата трябваше да надвишава броя на момичетата, участващи в гадаене поне 2 пъти. Всеки се качи до торбата и взе шепа зърнени храни. След това обмислихме кой пръстен се оказа изваден:

 • мед - ще се ожени за беден мъж;
 • сребро - на добър младоженец от заможно семейство;
 • злато - на благополучно, проспериращо семейство;
 • със скъпоценен камък - публично известен човек ще стане съпруг;
 • без пръстен - тази година няма да има сватба;
 • няколко наведнъж - младоженецът няма да е сам, важно е да направите правилния избор.

Гадаене със сън

В навечерието на Богоявление се препоръчва да си легнете с думите: „Свети Самсоне, покажи празничен сън“. Освен това е препоръчително да помислите какво точно искате да знаете. Трябва да се опитате да запомните цялата мечта точно, за да получите възможно най-много информация за бъдещето.

Гадаене по желание

Подгответе 12 малки бележки с най-съкровените си мечти, като ги навиете или сгънете, използвайки техника на оригами. След това сложете в буркан, чанта или кутия, сложете през нощта на 18 януари до леглото. Сутринта на 19-ти, смесете парчетата хартия и извадете всички три. Написаните върху тях желания ще се сбъднат през следващата година.

Кръщението Господне се празнува както в православната, така и в католическата църква.През 2020 г. празникът пада, както винаги, на 19 януари, а за католиците - на 12 януари. Една от най-популярните традиции е плуването с ледени дупки. Също така се препоръчва да се запасите със светена вода този ден. Гадаенето не се приветства от служителите на църквата, но според популярните вярвания то е по-правдиво и информативно от всякога.

Интересни статии...