Кусудама - хартиена топка, новогодишни схеми и описания

Едно от най-приятните задължения е декорирането на къщата за Нова година. В този бизнес винаги искате разнообразие, намирате и пробвате нещо ново. Отлично решение ще бъдат кусудама топки - "лекарствена топка", ако се преведе буквално. Кусудама е създаването на модулни оригами, чиято история отива дълбоко в миналото.

Някога в Япония в такива топки се поставяли събрани цветя и растения, понякога тамян. Мина много време и сега тези занаяти се използват като подаръци или декорации. Те са направени от хартия чрез сгъване на модулите и след това свързването им.

За да направите стандартна хартиена топка, ще ви трябва:

  • хартия;
  • ножици или нож;
  • лепило;
  • нишки.

Въпреки че по-съвременните майстори изобретяват и такива видове кусудама, които не изискват рязане или залепване, а нишките за тях се изискват изключително за окачване.Най-простата и най-новогодишната кусудама е „Ледени висулки“. Можете да вземете бляскава хартия за него, тогава готовият продукт ще блести и ще искри на слънце - точно като истински лед!

Вариантът е малко по-сложен - „Цъфтящи ледени висулки“. Началото на сгъване на модулите е абсолютно същото, но на последния етап в тази версия им се дава по-голямо отваряне. Много красива и оживена опция за декорация! Можете също така да изберете подходяща висулка за цветовете на хартията и да я прикрепите към един от краищата - това визуално ще удължи топката и ще добави нови цветове.

По-„усукан“ модел „Звездата на Талита“. Направата на такава кусудама не е толкова лесна, колкото предишните - отнемането на една част отнема четиринадесет стъпки. Но „Звездата“ изглежда по-ярка и издава в своя автор истински майстор на оригами.

Ако идеята да направите хартиени топки за елхата ви е по вкуса, но няма много време, „Мандала на Карл“ може да бъде изход от ситуацията. За разлика от предишните модели, които изискват тридесет съставни части, Mandala е сглобена само от осем. Освен това те са напълно лесни за сгъване и свързване. Продуктът изглежда по-заострен, което му придава известен чар.

Друга възможност от тридесет модула е „Малки рози“. Ако изберете хартия в топли цветове за тях, можете да получите много деликатна и сладка декорация на изхода. Такава „роза“ ще бъде идеалната украса за новогодишната украса в апартамента на влюбена двойка!

За тези, които обичат ярки и стилни неща, можете да опитате да направите „Little Island“. За него също ще трябва да се сгънат тридесет заготовки, но резултатът от сглобяването ще изглежда като отражение на креатива, особено ако изберете неспокойни цветове. Чудесен вариант за млади хора.

Kusudama "Clover" ще изисква известна издръжливост и постоянство при сгъване. Усилията обаче няма да се губят - такава топка изглежда невероятно красива и технологично напреднала.

Гореспоменатите „Малки рози“ могат да бъдат направени по-реалистични с къдрици. Тази вариация прилича повече на цъфтящо растение. Разликата му е в празните за модулите - по това време те са били правоъгълници, тук са използвани квадратчета. Добра находка би било да направите „Рози“ и в двете техники и да ги редувате, когато висят.

Приятно е да разгледате апартамент, украсен за празника, но е много по-приятно да знаете, че декорациите са направени на ръка. Изкуството на оригами - както всяко изкуство - е способно да даде тази радост. Изработени топки кусудама могат да бъдат представени на приятели и семейство, за да им предадат частица от вашата радост и празнична атмосфера!

Автор на кусудама: Мария Синайска.

Интересни статии...