Календар за адвентно хранене по ден 2021-2022

В предновогодишната суматоха е важно да запомните, че основният празник за православните е Коледа и е необходимо да се подготвите за нея и да започнете предварително.

Подготовка за светлия празник е Рождество Христово. Когато започне, какво можете и какво не можете да ядете, как да се държите, както и календара на храната за Коледния пост - прочетете за всичко това по-долу.

Малко история

Документирано е, че постът преди Коледа започва едва през 4 век. Тогава обаче продължи само седем дни. Едва през 1166 г. Константинополският патриарх подписва харта за продължителността и Рождественският пост става четиридесет дни.

Днес е важно да се помни, че православният пост не е диета и същността му не е само в ограниченията върху храната. На първо място, неговата задача е да подготви тялото и душата на вярващите за Коледа. В края на краищата всички сме потопени в ежедневната суета, ядосваме се, псуваме се, отдаваме се на прекомерна консумация на храна и алкохол, запушваме мислите и чувствата си. По-скромната храна само помага да се настроите в правилното настроение и да отделите повече време за духовно развитие.

Коледни постни дни 2021-2022

Датата на Коледа не се променя от година на година, следователно постенето винаги започва по едно и също време, а именно 28 ноември. Продължава точно 40 дни и завършва с изгрева на първата звезда на 6 януари. Можете да си дадете духовна и физическа релаксация на 7 януари.

Какво може и какво не може да се яде?

Сред пости, Рождественски се смята за не строг, тъй като в определени дни можете да ядете риба, растително масло и дори да пиете вино през уикендите.

Продуктите от животински произход са строго забранени: яйца, мляко, месо, сирене, масло и съответно всички техни производни.

При четиридесетдневното въздържание има три периода:

 1. 28 ноември - 19 декември
 2. 20 декември - 1 януари
 3. 2-6 януари

В някои дни диетата се състои само от термично непреработена храна (с други думи суха храна), понякога можете да ядете топли ястия, в някои дни е разрешена риба. Постната диета се основава на зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и гъби. За повече информация относно правилата за хранене вижте раздела Хранителен календар.

Основното предизвикателство за гладуващите е Нова година, защото цялата страна се забавлява, а наоколо има много вкусна и забранена храна.

В допълнение към храната, църквата налага ограничения върху начина на живот: не се препоръчва да гледате телевизия (във всеки случай са разрешени развлекателни програми и игрални филми, канали и програми на духовни теми), да ходите в театри, филми, да четете списания и художествена литература.

На православните християни също е забранено да се женят или да правят партита, но им е позволено да бъдат кръстени. Смята се, че по време на пост човек трябва да прекарва повече време в молитва, в четене на духовна литература. Ръкоделие - бродерия или плетене - не е забранено, тъй като тези дейности са спокойни, спокойни.

Често възниква въпросът за изпълнението на съпружески дълг. Няма категоричен отговор на този въпрос. Духовенството е единодушно, че не си струва да се планира концепция за тези дни. Ако обаче това се случи, не бива да се притеснявате за това, както и да вярвате в суеверие. В противен случай този въпрос трябва да бъде решен индивидуално, можете да поискате съвет от семейния изповедник. Във всеки случай решението относно брачните отношения трябва да се вземе заедно.

По принцип е по-добре да обсъдите колко строго да постите и какъв начин на живот да водите в тези дни с изповедника. В крайна сметка, например, малки деца, болни хора, възрастни хора и скитници, както и бременни и кърмещи майки са освободени от спазването на определени правила, като ги изпълняват, доколкото здравето и обстоятелствата позволяват.

Необходимо е да се стремим да гарантираме, че по-малко караници, порицания, по-внимателни и добри към другите.

Какво да готвя за Коледа бързо всеки ден?

В интернет можете да намерите много рецепти за постни ястия, които отговарят на всички изисквания, но в същото време са разнообразни и питателни. Ето няколко примера за това какво да готвите за всеки ден.

В дните, когато е разрешена гореща храна, можете да правите разнообразни супи:

 • Една проста супа от зеле, картофи и моркови с добавяне на лук и чесън ще бъде доста задоволителна и евтина за изпълнение;
 • Постният борш е една от традиционните супи. Съставките са същите като при класическия борш, само без месо и заквасена сметана;
 • Гъбената супа също е страхотна. Вярно е, че ще трябва да се справите без заквасена сметана и майонеза.
 • Различни зеленчукови супи с добавка на ориз, леща, грах. Основното нещо е да готвите всичко във вода или зеленчуков бульон.

Тъй като всичко се случва през зимата и навън е достатъчно студено, а човек се нуждае от калории, постните палачинки с подходящи пълнежи ще бъдат отличен вариант за вечеря:

 • Палачинки, пълнени с елда и гъби
  Дрождените палачинки на тесто без мляко са идеални. Вярно е, че те могат да се пекат само в онези дни, когато са разрешени растителни мазнини, защото не можете без него, когато печете;
 • Пролетни ролки и картофи и моркови
  За тях можете да смесите картофено пюре (без мляко и яйца) с пържени моркови и лук - ще бъде постно и засищащо.
 • Сладки палачинки с ябълка или банан и стафиди.

Като основни курсове:

 • Различни варианти за ориз +

Това може да бъде ориз плюс гъби, ориз плюс зеле, ориз плюс грах и др .;

 • Картофи във всички видове (пържени с лук, с гъби, печени във фурната, варени);
 • Зеле (задушено и прясно);
  Салатите от прясно зеле са чудесни в дни на сухо хранене;
 • Бобовите растения, гарнитурите от боб и други бобови растения са много хранителни и ще ви позволят да издържите, без да чувствате глад до следващото си хранене. Можете дори да направите постни зелеви рула от бобови растения.

Ако цялото семейство пости, а по това време все още пада някакъв личен празник, можете да приготвите постни сладкиши:

 • Бисквитки с маково семе;
 • Кокосови и бананови бисквитки;
 • Морковна торта на основата на моркови, брашно, стафиди и растително масло.

Както можете да видите, бързата храна не трябва да се състои от един картоф и елда.

Тъй като диетата не е много балансирана, по-добре е да се пие комплекс от витамини. Ако сте решени да спазвате Коледния пост 2021-2022 от и до, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Календар на храненето по дни

Забранените храни не могат да се използват през всичките 40 дни. Ето основните правила за хранене през деня.

Първи етап:

 • 28, 30 ноември, 5,7,12,14 декември, 19 декември - разрешено е да се яде всякаква несмирена храна, включително ръчна или морска риба, с добавка на растително масло;
 • Изключение правят морските дарове - те не принадлежат към разрешените постни храни;
 • 29 ноември, 1, 6, 8, 13, 15 декември - Сухо хранене, т.е. само разрешени продукти без термична обработка - хляб, зеленчуци, плодове;
 • На 11 и 18 декември можете да хапнете нещо горещо, без да добавяте масло. Тези дни рибата е забранена. Отличен вариант биха били варени или печени зеленчуци, супи, зърнени храни.
 • През почивните дни - 2,3,9,10,16,17 - можете да добавите малко вино към всякакви постни ястия.
 • На 4 декември можете също да се поглезите с растително масло, риба и вино в чест на празника Въведение Богородично в храма.

Втора фаза:

 • 20,22,27,29 декември - сухо хранене;
 • 21,26,28 декември - топли ястия с растителни мазнини. Забранени са рибните ястия;
 • Уикенди - 23.24, 30.31 декември - все още можете да ядете риба, масло и вино;
 • 25 декември и 1 януари - разрешено е топло хранене.

Трети етап:

 • 3 и 5 януари - сухо хранене;
 • 2 и 4 януари - топли ястия с растителна мазнина;
 • 6 януари - топли ястия с растителни мазнини, но без вино. Бъдни вечер се нарича Бъдни вечер. Традиционното ястие на този ден е Сочиво (или кутия) - зърнена каша с ядки, мед и сушени плодове.

Приблизително така изглежда коледният календар за бързо хранене тази година.

Ако тепърва тръгвате по този път и в ритъма на съвременния живот не винаги е възможно стриктно да спазвате всички правила, не се разстройвайте.В края на краищата най-важното е не просто да спрете да ядете любимите си храни, а да станете по-добри, не забравяйте, че трябва да можете да прощавате и да бъдете по-добри един към друг.

Интересни статии...