Как се празнува Нова година в Япония? Необичайни факти

От незапомнени времена животът на японците е изпълнен с ритуали и традиции, много от които имат връзка с всички месеци в годината. Нова година е празник, много обичан от японците, е феерично и цветно събитие. Ваканциите започват на 28 декември и продължават до 4 януари. По това време всички въпроси изчезват на заден план. Първоначално фестивалът се празнуваше по лунния календар и едва в края на 19-ти век беше пренесен с прехода към григорианския календар.

Те започват да се подготвят за него предварително. На новогодишните базари можете да си купите всичко: дрехи, сувенири, ритуални аксесоари - скучните стрели с бяло оперение са предназначени да предпазват къщата от нещастие и демонични сили, лодки с ориз, други „ценности“ и седем божества, които даряват късмет , бамбукови гребла - талисман, който е невероятно търсен, защото японците са сигурни, че това помага за „натрупване“ на благосъстояние. В магазините след всяка покупка на клиентите се връчва сувенир, осветен от обичая - фигурка на животно, покровителствуващо предстоящата година.

Куклите Дарума са новогодишни подаръци, разменени между японците за смелост. Колкото по-възрастен е получателят, толкова по-голям е размерът му. Очните кухини на куклата са празни. В желанието си да сбъдне една мечта, собственикът трябва самостоятелно да нарисува зеницата само с едно око. Куклата се държи на видно място в къщата целогодишно. Ако желанието е изпълнено преди Нова година, към куклата ще бъде привлечен друг ученик, но ако предвиденото не се е сбъднало, то трябва да бъде отнесено в храма и изгорено там, а след това да бъде закупено друго.

Борът на входа на къщата е един от най-зрелищните елементи на декора за следващата година; той приветства новогодишното божество. При производството на този талисман се използват бор, бамбук и въже от оризова слама, украсено с клонки папрат и мандарини (в някои случаи се използват снопове водорасли и сушени скариди). Всеки от съставните елементи има определено значение.

От древни времена, според обичая, домът е украсен с букети от бамбукови или върбови клонки, на които са окачени сладкиши с вискозен ориз, които имат различни форми - плодове, цветя, риби. Съставът е боядисан с розова, жълта или зелена боя, след което се поставя на видно място, но може да бъде окачен и пред входа, на тавана. Това се прави, така че богът-покровител на следващата година, влизайки в жилището, да не забравя да прави добро на собствениците.

В полунощ, настъпването на Нова година, камбаните се прокламират в будистки храмове. Будистката религия казва, че хората са обременени от 108 пагубни зависимости, а новогодишните камбани прогонват всяко нещастие.

След последния удар хората напускат домовете си и поздравяват настъпващата година с появата на слънце. Според вярванията по това време плава кораб от седем божества: успех, правдивост, доброжелателност, самоуважение, дълголетие, благородство, доброжелателност.

Новогодишната вечеря за цялото семейство на 31 декември е от изключително значение. Бурни разговори и пеене на песни са изключени - всичко се случва сериозно и спокойно, така че нищо да не отвлича вниманието от мисленето за това, което всеки трябва да очаква през следващата година.

Всеки японец започва първата си новогодишна сутрин с четене на поздравителни картички. Втората половина на деня е предназначена за срещи със семейството, приятелите и всички, с които са прекарали изминалата година. В някои случаи посещението се състои само от оставяне на вашата визитка на определената тава.

Интересни статии...