Подарък за рожден ден за баба: оригинални и полезни опции

Домашните подаръци за рожден ден за баба ще я зарадват много повече от закупените скъпи неща. Те могат да бъдат много прости или истински художествени шедьоври - всичко зависи от възрастта на внуците и техните творчески таланти. Но най-важното е вниманието и уважението, с които любимите внуци ще предадат домашното нещо на рожденичката. Какъв ръчно направен подарък за рожден ден за вашата баба можете да направите със собствените си ръце, ще научите от нашата статия.

Какво можеш да направиш набързо?

Ако нямате достатъчно време да се подготвите за празника на баба си, винаги можете да направите нещо със собствените си ръце. Но имайте предвид, че дори един прост занаят, който не отнема много време за работа, трябва да бъде направен добре. В противен случай може да останете с впечатлението, че не сте се постарали много. Изключение правят картини, занаяти, пощенски картички, които децата подготвят за баба. Разбира се, те все още не правят всичко, но наистина искат да угодят на рожденичката и това си струва много.

Преди да започнете работа, трябва да изберете интересна тема:

 • Ако бабата има хоби, това може да се превърне в основа за бъдещ занаят. Например тя отглежда стайни растения - в този случай можете да рисувате саксии с цветя по оригинален начин. За баба, която обича да прекарва времето си в готвене на вкусни ястия, представете домашна престилка, ръкавици за фурни, подложки за горещи ястия.
 • С годините хората стават все по-сантиментални: гледат снимки, посещават места от миналото, които предизвикват у тях приятни асоциации. Пощенски картички, рисунки, фотоколажи ще напомнят на баба ви за положителни събития в живота й, както и на хора, които винаги остават близо.
 • Жена на всяка възраст обича бижута, сладки дрънкулки, красиви аксесоари. Домашно приготвен рафт за козметика, кутия за бижута, фиби, чанта - това са неща, които със сигурност ще ви бъдат полезни за баба ви.
 • Класическите празнични подаръци винаги ще ви бъдат полезни - празнични картички, цветни аранжировки, сладки изненади.

Ако на практика не остава време за приготвяне на подарък за рожден ден на баба ви, можете сами да направите просто нещо за 5-10 минути. Рожденичката ще оцени вашите усилия, дори и да е проста картина, но с най-искрени пожелания.

Цветя, направени в хартиена техника оригами, ще бъдат красив подарък за баба. Те се правят както следва:

 1. Направете квадрат от лист цветна хартия А4.
 2. Сгънете детайла по централната линия, след това по диагонал.
 3. Разширете квадрата, сгънете обратното наполовина и след това в двоен триъгълник.
 4. Свържете ъглите към върха.
 5. Направете останалите венчелистчета по същия начин, за да направите цвете.
 6. Свържете всички венчелистчета, като огънете дъното.

В интернет можете да намерите различни работилници за изработване на фигурки по техниката на оригами. Следвайте инструкциите стъпка по стъпка, след което лесно можете да направите невероятна изненада за баба.

Подарено от деца

Предлагаме да направим картичка за рожден ден за момичето, която може да бъде направена от дете на 5 и повече години.

Какви материали ще са необходими:

 • лист цветен картон;
 • цветна хартия;
 • ножици (за предпочитане къдрави);
 • двустранна касета;
 • панделка;
 • лепило.

Приготвяме се да започнем:

 1. Изрязахме 20 кръга с различен диаметър от многоцветна хартия - това ще бъдат шаблони за бъдещи цветя.
 2. Изрязваме спирала от всеки кръг: започваме от ръба, постепенно се движим към центъра. Ако използвате къдрава ножица, цветята ще се окажат по-елегантни, празнични.
 3. Изрежете саксия за цветя от кафява хартия, залепете ленти лента по периметъра му.
 4. Сгънете картона наполовина. Прикрепете саксия за цветя към предната страна, залепете цветя отгоре.
 5. Украсете картината с панделка лък, а мъниста с блясък могат да бъдат залепени вътре в някои цветя.

Сега остава само да напишем топли поздравителни думи за разпространението на домашна пощенска картичка. Ако децата все още не знаят как да пишат, техните родители или по-големи братя / сестри с удоволствие ще помогнат да се направи възпоменателен надпис.

Друг трогателен подарък, който малките внуци могат да подготвят за баба, е картина с отпечатъци от ръце. Пригответе лист А4, многоцветни бои, четки, а също и малки химикалки, които баба обича да целува.

Как да нарисувате картина:

 1. В долната част на празен лист изобразете зелена трева, стъбла, листа.
 2. Покрийте равномерно дланта на бебето с боя. Направете отпечатък на дръжката, така че оригиналното цвете да е в горната част на стъблото.
 3. Измийте ръцете на бебето, покрийте дланите с друга боя, направете друго цвете.
 4. По същия начин оставете отпечатъци върху всички стъбла, които сте нарисували.

Когато боята изсъхне, снимки на внуци могат да бъдат залепени във всяко цвете, за да може бабата да се възхищава не само на оригиналната картина, но и на образа на любимите си джаджи.

Малките деца много обичат да правят различни занаяти от пластилин. Нека самото хлапе измисли сюжета на картината, която ще даде на баба - в творческа работа не е нужно да ограничавате въображението на децата и да налагате мнението си. Оставете малко внуче или внучка да извайва различни фигури и след това ще ги съберете в композиция. Например на 4-годишна възраст бебето вече ще може да извайва цветно легло. За това на лист картон се образува кота от зелен пластилин, който е украсен с цветя.

Подаръци, които изискват умения и умения

Смята се, че домашни занаяти, пощенски картички, картини се дават само от малки деца. Всъщност, ако имате определени умения и можете да подарите уникална изненада на баба, това ще бъде най-добрият подарък за нея. В крайна сметка, както знаете, в ръчно изработените неща има магия, сърдечност, топлина, които са вложени в производствения процес.

Как да направите необичаен подарък за баба си със собствените си ръце? Ако обичате бродерията, можете да направите невероятна картина от снимка на рожденичката. С помощта на специална онлайн програма изложете картината под формата на диаграма и след това остава да бродирате изображението с кръст.

Удобството на тази техника се крие във факта, че вие сами избирате размера на платното, както и броя на нюансите, от които ще зависи сложността на работата.

Какви други възможности за домашни изненади могат да бъдат:

 • За момиче за рожден ден, което обича да готви, шийте цветни поставки, кухненска престилка, подложки за горещи ястия.
 • Трогателен подарък ще бъде фото албум за албуми. Ще трябва да работите усилено, за да направите запомнящ се подарък, но резултатът ще надмине всички очаквания.
 • Полезно нещо в домакинството е просторна платнена торба, която може да бъде украсена с рисунка, направена с акрилни бои.
 • Възрастен внук е в състояние да направи стилна икономка от дърво, която баба да окачи в коридора - сега всички ключове ще бъдат на мястото си.
 • Изненадайте рожденичката с необичайна възглавница във формата на забавна играчка. Пригответе прост модел, например под формата на котешко лице, изрежете две заготовки. Зашийте очите, носа, устата, антените към предната страна. Можете да украсите лицето на котката с лък. Зашийте и двете заготовки, оставяйки място за пълнене на играчката с подплатен полиестер. Можете също така да шиете два крака с опашка отдолу.

Какво може да направи една внучка?

Възрастните хора често имат увреждания на зрението, така че ако баба ви редовно носи очила, калъфът за очила ще бъде полезен подарък от нейната внучка.Може да се направи от остатъци от естествена кожа, ярък плат, дебел картон, плетени от трайни нишки.

Писмата от филц, които могат да бъдат сгънати във всякакви думи, ще се превърнат в приятна изненада за баба: „Възлюбена бабо”, „Поздравления”, името на рожденичката, инициали и др.

Инструкции стъпка по стъпка как да шиете букви от филц:

 1. Пригответе шаблони за хартиени писма, прикрепете ги към пъстър филц.
 2. Изрежете внимателно заготовките и след това преминете към най-старателния етап - зашиване на буквите.
 3. Започнете да шиете от вътрешния отвор на всяка буква, като използвате декоративен шев. Скрийте възела на конеца вътре.
 4. Оставете незашит отвор, за да бъде запълнен с подплатен полиестер. Накрая го зашийте, нанижете вътрешната страна на буквата, изрежете я спретнато.
 5. Цветове от филц, многоцветни мъниста, лъкове могат да се използват като декор за писма.

Какво да направя за внук?

Бабите очакват от внука си, на първо място, знаци на внимание и грижа, така че ще трябва да се опитате да направите изненадата си не само приятна, но и полезна за рожденичката.

Домашни настоящи идеи:

 • Оригинална малка ваза. Изработено е от въже, което е усукано в спирала и закрепено с лепило. Можете да украсите ваза с изкуствени цветя, копчета, дантели.
 • Стенен часовник със снимки. Подаръкът е направен от стар циферблат, чиито номера са заменени със семейни снимки. Сега бабата ще си спомня семейството си почти на всеки час.
 • Красива кутия от конци, дълги клечки за зъби, картон. Ще трябва да приложите постоянство, за да направите приятна изненада, но бабата ще бъде зарадвана от такъв подарък. Можете да направите кутия от дърво, полимерна глина, картонена кутия, акрилна пластмаса и други налични материали.
 • Рафт от шперплат. Всяка жена, независимо от възрастта, има много малки неща (козметика, бутилки за парфюми, ключове, фигурки), които трябва да бъдат поставени някъде. Внук, който е запознат с дървообработването, ще може да направи красив рафт за баба си. Направете предварително изрязване на детайлите - дъното, страничните стени, след това съставете рамката, прикрепете страничните части. Най-важното при приготвянето на изненада е декорацията. Представете чертеж предварително, нанесете го върху повърхността на шперплата. Използвайте горелка, за да направите шаблон, а отгоре покрийте продукта с няколко слоя лак.

Необичайни подаръци

Всяка домашна изненада ще бъде изключителен подарък за баба, защото никой друг няма да има такова нещо. Но, ако искате наистина да изненадате рожденичката, обърнете внимание на категорията на необичайни ръчно изработени занаяти.

Какъв вид подарък можете да направите:

 • кутия с хартиени пеперуди вътре;
 • книга с рецепти в оригинална корица;
 • магнити за кафе на зърна;
 • свещник, украсен със стъклени камъни;
 • композиция от цветя, плодове, плодове или сладкиши;
 • дъска за рязане, декорирана с техника декупаж;
 • букет от разноцветни топки от прежда;
 • оригинален ключодържател от солено тесто.

Избор на полезни опции

Ако искате подаръкът да бъде полезен, подгответе нещо за баба, което тя ще се радва да използва:

Какъв полезен подарък да направите:

 • красива ръчно изработена ваза;
 • естествен сапун под формата на необичайни фигури: червило, цветя, дамски обувки и др .;
 • кутия с торбички за чай и бележки с поздравителни думи;
 • пачуърк килим;
 • плетено одеяло;
 • възглавница за игли;
 • брошка от филц;
 • малка дамска чанта;
 • калъф за мобилен телефон;
 • органайзер за малки неща.

Ядливи подаръци

Има много възможности за вкусни изненади за баба. Основното е да изберете какво ще хареса рожденичката. Най-лесният вариант е да съберете кошница за хранителни стоки с любимите деликатеси на Granny. Това може да бъде:

 • кошница за плодове и зеленчуци;
 • набор от различни сирена;
 • висококачествени месни / колбасни продукти;
 • фермерски комплекти;
 • различни сладкиши.

Традиционно лечение за всеки празник е торта, която можете да изпечете със собствените си ръце за рождения ден на баба. Като декорация за готовата сладкарница е подходящо следното:

 • фигури от мастика или сметана;
 • поздравителен надпис с шоколад;
 • мармалад;
 • блат;
 • домашен блат;
 • къдрави меденки;
 • плодове, плодове;
 • готов ядлив декор: дантела, мъниста.

Когато избирате подарък за баба си, обърнете внимание на годни за консумация букети. На външен вид те често приличат на естествени цветя, но се състоят от различни екстри: плодове, плодове, сладкиши, сладкиши, деликатеси и т.н.

Какво да подарите на прабаба?

Прабаба ще бъде възхитена от всякакви занаяти, които малки или пораснали правнуци ще й представят. Как можете да угодите на рожденичката:

 • рамка със семейна снимка, украсена с камъни, мъниста, панделки;
 • букет цветя от хартия;
 • портрет в рамка на прабаба;
 • апликации от изсушени листа и други естествени материали;
 • красива възглавница;
 • снимка на многоцветни зърнени култури;
 • необичаен фотоколаж от семейни снимки;
 • ръчно изработена родословна книга;
 • украсена двойка чай;
 • декоративни възглавници за диван.

Как сами да подредите букет?

Можете да зарадвате баба си с изключителен флористичен състав не само с помощта на професионалисти, но и независимо. За да изглежда хармонично букетът, трябва да вземете предвид два важни нюанса: съвместимостта на растенията и нюансите. Цветята могат да бъдат едноцветни, контрастни, преливащи се. Ако е трудно да се комбинират цветове, използвайте цветното колело: поставете подобни нюанси един до друг, а един срещу друг - контрастни.

Какви растения е желателно да се използват в моно-букети:

 • нарцис (не може да се комбинира с лалета);
 • карамфил (опасен квартал с рози);
 • птичи череши;
 • момина сълза;
 • миньонет.

Правилното опаковане е важна част от домашния букет. През последните години цветарите предпочитат обикновена хартия. Продуктът ще придобие изтънченост и чар с помощта на дантела, дебел лен, сатенени панделки. Но е по-добре да откажете използването на малка и голяма мрежа - такъв букет ще изглежда твърде претенциозен и старомоден.

Опции за домашно опаковане

Ръчно изработените опаковки увеличават стойността на презентацията, а също така придават празнично настроение веднага след доставката. Най-лесният вариант е да украсите готовата кутия с опаковъчна хартия от двете страни: отвътре и отвън.

Какви други опции има:

 • Опаковка на кутии, използваща колажна техника. Резени плат или хартия с различна текстура и цвят се събират в един състав, който се залепва върху опаковката.
 • Кутия, залепена със специална хартия, за да създаде ефект на древността.
 • Опаковката на подаръци е украсена с многоцветен плат.
 • Кутия от пачуърк с парчета материал, плитка, панделки, копчета.

Други опции за домашно опаковане:

 • кутия за подарък „направи си сам“, изработена от картон (може да бъде под формата на къща, дамска рокля, пирамида, сърце, бонбон);
 • реколта опаковка от парчета гипюр и дантела;
 • украсени със снимки или пощенски картички;
 • конус опаковка за малка изненада;
 • декорация на опаковки с помощта на техника скрапбукинг.

Изненада, увита в подаръчна хартия, може да бъде украсена с многоцветни копчета. Съберете ги заедно на здрава нишка и след това ги залепете върху обвивката. Друг прост вариант е да прикрепите красив лък с бутон вътре към хартията.

Бабите помагат да отглеждат и възпитават внуци от люлката, дават им цялата им любов, грижи, топлина, без да изискват нищо в замяна. Рожденият ден на баба е чудесен повод да я зарадвате с подаръци, които сами сте си направили с най-искрени чувства.

Интересни статии...