Песах (еврейска Пасха) през 2024 г., коя дата, дата

Еврейската Пасха, която по-правилно се нарича Песах (в някои източници - Пасха, Песах), през 2024 г. вярващите ще празнуват от 21 до 29 април. Това е ключов ден за хората, които практикуват юдаизъм. Името му по-късно се променя на Православен Великден. За да не объркате тези два празника, струва си да се запознаете с историята на появата на Песах и особеностите на провеждането на специална дата от еврейския народ.

Характеристики на празника

Евреите празнуват Пасха в чест на освобождаването си от египетски плен. Моисей е легендарна личност, според историята на Израел той е живял през 13 век пр.н.е.Освободителят на своя народ, който е бил под робство 400 години. Помогна му самият Господ, който изпрати 10 екзекуции на потисниците, но едва след убийството на първородния, фараонът се предаде и освободи евреите.

Но страданието на еврейския народ не свърши дотук, защото фактът на освобождението стана само отправна точка. В края на краищата пътят „у дома“ към обетованите земи беше дълъг и трънлив за израилтяните. След 7 дни владетелят промени решението си и тръгна след еврейския народ. Но създаденото чудо не им позволи да върнат робите обратно, Господ раздели водите на Червено море и прехвърли хората, а когато египтяните стъпиха по дъното, те се затвориха и ги погълнаха. Ето защо има традиция Пасхата да се празнува 7-8 дни.

Как е датата на Пасхата през 2024 г.

Евреите изчисляват коя дата ще бъде Пасхата през 2024 г. благодарение на просто правило. Те започват да го празнуват строго на 14-ия ден от месец Нисан, който се пада точно през март-април.Започва в петък вечерта на първия ден и продължава до петък вечерта на следващия ден. Следователно светът смята 8 дни за празник, докато евреите празнуват седмицата.

Защо има такова несъгласие? Григорианският календар, който е широко използван, отчита само броя на оборотите на планетата Земя около Слънцето. Докато еврейският календар взема предвид и лунните цикли. Ако погледнете, тогава празникът идва всяка година по едно и също време, в един и същи месец. Докато в обикновения календар всеки път пада на нови дати.

Не всички дни се считат за почивни по време на еврейската Пасха, а само първият и последният. Останалото върви като "празничен уикенд" .

Как се празнува Пасхата

След като посочихме датата на Песах през 2024 г., важно е да разберем как е обичайно да го празнуваме. Корените на самия празник се връщат в древни времена, а традициите на почитане са оцелели и до днес. Евреите ревностно спазват всички великденски канони. Важно е да спазвате подредбата на членовете на семейството на масата, да изберете правилното меню, за да опитате само предвидените празнични ястия и да следвате инструкциите.

Ето някои от характеристиките на Пасхата:

  1. Подготовка. Евреите внимателно почистват домовете си и изхвърлят всички продукти, съдържащи продукти на ферментация, хмел. Те започват да правят всичко предварително, така че всичко да е подготвено преди началото на цикъла.
  2. Празнична трапеза. Евреите се събират на първата вечер с цялото семейство. Организира се наистина тържествена трапеза, за която се предоставя отделен набор от ястия. Останалата част от годината не се използва. Менюто включва мацо - безквасен хляб без мая, горчиви билки, солена вода, кошер вино, зроа - парче пържено месо с кост. Това е един вид пост, който напомня за трудностите, които хората трябваше да понесат. Сега често се добавят плодове, ядки, фурми.
  3. Празници. По време на Песах се смята за срамно да се работи, хората или изобщо не ходят на работа, или избират намален график. Обичайно е да се обръща много внимание на роднини и приятели. Някои пътуват из страната през този период.
  4. Ограничения. На вярващите е забранено да перат дрехите на Песах, да подстригват косата си, да работят (особено на полето, в градината, други контакти със земята), да палят огън. Неприемливо е да правите желания или да говорите за лични проблеми. Този празник е посветен на всички хора.
  5. Говорим. Не е обичайно да говорите за себе си или за събитията в света. Всички мисли и комуникация трябва да бъдат посветени на събитията от древността. Мнозина четат Изход или го преразказват с тълкувания.
  6. Пътувания и пикници. На седмия ден е обичайно да отидете до най-близкия водоем и да прочетете Песента на морето. Пеят я освободените евреи, когато водите поглъщат техните потисници, които ги преследват, за да ги поробят отново. Ако няма езеро или река, дори фонтан ще свърши работа.

Интересни факти

  • Празникът има 4 имена. В допълнение към Песах, евреите често използват обозначението на празника, като Chag a-Mazot, Chag a-Aviv, Chag a-Herut.
  • Въпреки факта, че Великден и Песах са подобни по име и се провеждат през пролетта, почти по едно и също време, те имат различни значения. Евреите празнуват освобождението, докато православните празнуват възкресението на Христос.
  • Евреите също имат твърдо сварено яйце на празничната си трапеза. За разлика от православните, продуктът не се боядисва в различни цветове, а се поставя на масата също с определен смисъл.
  • На Песах не е прието да се пият повече от 4 чаши. Петият е оставен за пророк Илия, който един ден трябва да дойде на този ден и да обяви деня на страшния съд.

Пасхата през 2024 г. ще започне вечерта на 21 април. Всички еврейски семейства ще се съберат на масата, която обикновено се нарича Седер. Ако човек е самотен, роднини или познати могат да го извикат при себе си. За да може този важен ден да бъде отбелязан в компанията.

Интересни статии...