Зимни олимпийски игри 2022 в Пекин: място и дата, къде ще бъде, новини

ПредиЗимни олимпийски игри в Пекин остава една година, вълнението сред спортистите и феновете по света нараства.

Представители на зимните спортове ще се съберат в китайската столица и Джанджиакоу от 4 до 20 февруари 2022 г., за да се състезават за 109 комплекта олимпийски медали.

Наследството от Олимпийските игри през 2008 г., проведени в Китай, ще бъде изцяло използвано от Организационния комитет на Олимпийските зимни игри. Планира се състезанията да се проведат на 13 места. И само 2 от тях са новопостроени, останалите 11 са от летните олимпийски игри през 2008 г.

За състезанието ще бъдат разпределени три зони:

  • Централен Пекин: церемония по откриването, хокей на лед, фигурно пързаляне, кънки, кърлинг, хокей на лед.
  • Окръг Yanqing в северозападната част на административния район на Пекин: уред, скелет, бобслей, алпийски ски.
  • Град Zhangjiakou в провинция Хъбей: свободен стил, сноуборд, ски бягане, биатлон, ски скокове.

Както през 2008 г., церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри ще се проведат на Националния стадион "Птиче гнездо" в Пекин с капацитет 91 000 души. Датата на откриване на Олимпийските игри (4 февруари 2022 г.) съвпада с китайската Нова година (пролетен фестивал) според лунния календар.

Състезания на игрите през 2022 г. в Пекин

Пекин 2022 ще бъде домакин на състезания през15 дисциплини в седем спорта: биатлон, бобслей (включително скелет), кърлинг, хокей на лед, саниране, фигурно пързаляне, кънки кънки и кънки, алпийски ски, ски бягане, свободен стил, скандинавски комбинирани, ски скокове и сноуборд.

Ще бъдат изиграни общо 109 комплекта медали, със седем повече отколкото в Пьончан 2018. Новите дисциплини включват бобслей, къса писта, ски свободен стил, ски скокове и сноуборд.

Новите дисциплини включват дамски единични бобслей или монобоб, които бяха успешно тествани на младежките олимпийски игри през 2016 и 2020 г. в Лилехамър и Лозана. Други са мъжки и дамски ски с голям въздух, смесена екипна ски акробатика, смесени отборни ски скокове, смесена сноуборд кръстосана щафета и смесена къса писта.

Олимпийските игри в Пекин ще бъдат най-балансираните по пол в историята на зимните игри. В сравнение с 2018 г. процентът на жените ще нарасне от 41 на над 45.

Пекин 2022 звезди

Както винаги, Олимпийските игри ще съберат най-ярките звезди от техните спортове.Китай щифтове големи надежди наАйлин Гу, трикратен носител на Световната купа по свободен стил и двукратен младежки олимпийски шампион в Лозана. Домакините очакват не по-малко от отбора на шорттрека и неговия лидерВу Дацзин, действащият олимпийски шампион и световен рекордьор на разстояние 500 метра.

Феновете на биатлона ще следват норвежкия къс и действащия олимпийски шампион на разстояние 20 километраЙоханес Бе… Той ще се опита да следва пътя на дългогодишния си съперник Мартин Фуркад, който завърши кариерата си с пет олимпийски златни медала.

Хокейният турнир в Пьончан премина без играчиНХЛ… По споразумение между лигата и съюза на хокеистите те трябва да дойдат в Пекин. Окончателното решение все още трябва да бъде съгласувано с IIHF и IOC, но турнирът при всички случаи обещава много интересни неща.Канадци ще направи всичко, за да си върне титлата в лигата, а отборът на САЩ не печели от далечната 1980 година.

Фигурното пързаляне, както обикновено, ще бъде един от най-популярните спортове сред зрителите по целия свят.Юзуру Ханю ще се опита да спечели състезанието за сингъл за мъже за трети пореден път, което никой не е успял да направи от 1928г. Основният му конкурент изглежда като двукратен световен шампионНейтън Чен.

Михаела Шифрин остава един от най-добрите скиори, които стартират в Пекин. Американецът продължава да преследва Ингемар Стенмарк, който държи рекорда за най-много победи на етапите на Световната купа (86) в историята. Шифрин спечели злато на Олимпийските игри в Сочи и Пьончан и възнамерява да попълни колекцията си.

Още един американецКлои Ким, който стана най-младият олимпийски шампион по сноуборд през 2018 г. в Пьончан, ще се опита отново да спечели халфпайпа.

Пекин 2022 стадиони

Пекин е градът домакин на Олимпийските игри. Но всъщност игрите ще се проведат в три клъстера: всъщност вПекин, вЯнкин северозападно от столицата и вZhangjiakou… Въпреки че се намира на 200 км от Пекин, отнема час с високоскоростен влак.

Церемониите по откриването и закриването на игрите ще се състоят на Националния стадион в Пекин, известен още като Птичето гнездо. Това беше и основната арена за игрите през 2008 г. Всички състезания по лед ще се проведат в клъстера в Пекин. Националният плувен комплекс в Пекин, който се нарича Воден куб, е превърнат в кърлинг. Дворецът на спорта Метрополитън ще бъде домакин на фигурно пързаляне и късо бягане. Хокеят ще се проведе в Държавния спортен дворец и в Ukeson Arena.

На новияНационален стадион за бързо пързаляне с кънки ще се проведе състезание по пързаляне с кънки. Ще бъде изградена временна арена за голям въздух за сноубордисти и фрийстайлисти на запад от центъра на Пекин.

В Янкин в ски центъра ще се проведат състезания по алпийски ски, бобслей, скелет и санкиСяохайто… Други състезания по сняг ще бъдат домакини на град Джанджиакоу, градски квартал в провинция Хъбей.

Пекин 2022 календар

Церемонията по откриването е насрочена за4 февруари 2022 г., а церемонията по закриването е в16 февруари 2022 г.… Състезанието ще започне два дни преди официалното откриване - с предварителния кръг на турнира по кърлинг.

Талисман и лого на Пекин 2022 г.

Официален талисман Зимни олимпийски игри в Пекин 2022 е гигантска панда на имеБинг Дундонг (冰 墩墩).

Bin е китайски за лед, но това също означава чистота и сила. "Дундонг" символизира децата. Талисманът олицетворява силата на тялото и волята на спортистите. Bing Dongdong се ангажира да популяризира олимпийския дух.

Емблемата се основава на йероглифа за зимата (冬). На него е изобразен скейтър отгоре и скиор отдолу. В средата можете да видите живописни планини, ски писти и ледени пързалки, които ще бъдат домакини на Игрите.

Когато се използват материали от сайта: https://www.olympicchannel.com/en/stories/features/detail/beijing-2022-olympic-winter-games-top-things-you-need-to-know/

Интересни статии...