Еврейска Нова година 2022: Каква дата, дата

През 2022 г. Рош Хашана (еврейската Нова година) ще се празнува в неделя, 25 септември. Каним ви да научите повече за историята на този празник и традициите, които се спазват в еврейските семейства.

Как да определите датата

Рош Хашана (еврейската Нова година) се празнува два последователни дни на новолунието на есенния месец Тишрей (Тишри) според еврейския календар. Според нашия календар празникът обикновено пада на септември или октомври. От деня на честването на Рош Хашана според еврейския календар започва отброяването на дните на новия 5783.

Ха-Иври е лунно-слънчевият календар на евреите, официалният календар в Израел, заедно с григорианския, познат на европейците. Всички месеци от календара започват на новолуние, така че всяка дата пада на една и съща фаза на луната.

Според този календар се празнуват еврейски празници, в синагогите се четат съответните глави на Тората, празнуват се рождени дни и дни на паметта на починали роднини, датите се щамповат в официални и търговски документи.

история на празника

Според равин Елиезер, тълкувателят на Книгата Битие, на този ден Бог завърши създаването на Вселената, като създаде първите хора. Освен това в същия ден гълъбът, изпратен от Ной, не се върнал в ковчега, тъй като след потопа земята изсъхнала.

Рош Хашана се нарича денят на „свещената среща“, когато трябва да духате в рога (символ на призив към Божествения съд), да правите жертви и да не можете да работите.

Смята се, че в наши дни Бог съди целия свят, предопределяйки съдбата на хората през новата година: кой ще живее и кой ще умре, какъв доход ще има всеки през следващата година. Покаянието и молитвите в тези дни трябва да повлияят на решенията на Създателя, затова вярващите дават отчет на себе си и на Бог за всички свои действия за предходната година. И въпреки че всичко това е доста сериозен процес, евреите вярват, че Господ иска само най-доброто за тях и следователно тези дни все още се считат за празник.

Според канонични източници на Рош Хашана са се случили следните събития:

 • Създаването на първия човек (Адам), създаването на Хава, нарушаването на забраната не е от дървото на познанието на доброто и злото, изгонването от рая.
 • Ной излезе от ковчега след потопа.
 • Бременността е изпратена на Сара, Рейчъл и Хана.
 • Жертва на Ицхак.
 • Йосеф излезе от плен.
 • Тежкият труд на евреите спря по време на египетското робство.

Именно с Рош Хашана започват Дните на страхопочитание - десет дни молитва и покаяние, които завършват с Йом Кипур - най-важният празник, денят на пост, покаяние и опрощение. Смята се, че в началото на този период Бог седи на трона на справедлив съдия и внимателно оценява действията на всички хора. Но тогава Бог „присажда“ на трона на милостта и дава на хората още един шанс да се поправят.

По това време пред Бог бяха отворени три книги.

 • Първият съдържа имената на праведниците, чиито добри дела надвишават злото.
 • Втората книга съдържа имената на грешниците, онези, които по-често са вършили недобри дела.
 • Третата книга, тази в средата, съдържа имената на повечето хора. Те не са праведни, но не са и закоравели грешници. Техните везни с добри и зли дела са, така да се каже, в баланс. Именно тези хора имат шанса да поправят своята участ чрез искрено покаяние.

По този начин еврейската Нова година е и началото на човешката история, и Божият съд, и възможност за подновяване на отношенията с Бог, за да се направи един вид „нулиране“.

Традиции

Традиционен поздрав за празника "Шана това у-метука!" (На иврит שנה טובה ומתוקה!) - Хубава и сладка година!

Важен атрибут на празника е шофарът, еврейски ритуален духов инструмент, направен от рога на животно. Традицията да се използва рогът датира от Мойсей и сега той се използва по време на богослужения в Рош Хашана и по време на редица други празници.Звукът на шофара означава, че човек трябва да помни изминалата година, своите грешки и дела, да ги анализира и да се покае.

Важно! Не яжте и не пийте, преди да прозвучи звукът на шофара (ако това не вреди на здравето ви). Прието е да слушате звуците на шофара, докато стоите.

В Рош Хашана е обичайно децата да се водят в синагогата, за да слушат шофара и да ги учат да се държат по начин, подходящ за този момент. Майките трябва да държат много малки деца близо до себе си, тъй като по принцип жените са освободени от изпълнението на заповедта да слушат шофара и ако детето пречи на концентрацията на майката, това няма да се счита за нарушение на заповедта. По време на молитвата Мусаф е взривен сто пъти, не повече. Всеки, който вече е слушал духането на шофара или се е духал, има право да духа през деня за тези, които още не са изпълнили тази заповед. Желателно е преди това благословията да бъде казана от някой от слушателите.

Важно! Ако първият ден на Рош Хашан падне върху Шабат, тогава шофарът се издухва едва на втория ден.

Също на празника се извършва Ташлих: евреите се събират на брега на водоема и докато четат молитви, изтръскват трохи от джобовете си във водата, сякаш хранят греховете си на рибите.

Вторият ден на Рош Хашан се различава от вторите дни на другите празници по това, че във всички отношения се счита за равен на първия ден (за разлика от другите „втори дни“, той не е определен поради съмнение относно точната дата). Освен това в Талмуда се казва, че двата дни на Рош-Хашан са „един дълъг ден“.

На втория ден на Рош-Хашан, свещите се палят през нощта, след като се появят звездите, точно преди Кидуш.

Традиционни лакомства

 • ябълки с мед - те започват хранене веднага след хала, вярвайки, че подобна инициатива ще направи годината сладка и щастлива;
 • глава (риба или агне) - да бъде "начело" през цялата година;
 • риба като символ на плодородието;
 • моркови, нарязани на кръгове като символ на богатство, тъй като приличат на монети;
 • кръгла сладка хала със стафиди - така че годината да се окаже здрава и пълна с просперитет;
 • зеленчуци и плодове, призоваващи за добра реколта.

На този ден те си подаряват подаръци, изпращат поздравления на тези, които са далеч. Семейството се събира на масата, която е украсена с традиционни празнични ястия. Разбира се, всеки човек иска началото на годината да бъде добро, „сладко“ за него. Ето защо на този ден на масата се сервират много ястия, символизиращи желанието за „пълна“, щастлива година.

Прочетете също:

 • Ден на учителите 2022
 • Дни на родителите (Радоница) през 2022г
 • Възнесение през 2022г

Интересни статии...