Поставка за трапеза на Нова година за Нова година 2022: украса, как да се покрие, снимка

Поставка на маса и декорация за Нова година: стил, цветове, декор


Една от най-важните подготовки за празника е сервирането на новогодишната трапеза. И нека това са приятни домакински работи, погрижете се за стила и цвета на декора, какво трябва да купите, за да създадете цялостен образ, от който се нуждаете предварително. Менюто също се избира в зависимост от стила.

Цветен спектър


Бели, червени и зелени цветове традиционно се свързват с новогодишните празници: усещат се препратки към облеклото на Дядо Коледа, коледното дърво и снега. Този избор обаче в никакъв случай не е догма, можете да сервирате масата в синьо, златисто или сребристо, да комбинирате няколко нюанса. Основното е, че те се вписват заедно. И след като направите избор, трябва да вземете покривка, съдове, декорации.

Модни нюанси


Модата е много относителна концепция, но ако говорим за усъвършенствани цветове, които неизменно са водещи в обстановката на празничната трапеза, тогава на върха ще излязат метличина синя, лилава лавандула, фуксия и морска вълна (с изключение на вече споменатото червено) . Те могат да бъдат преплетени със сребро, позлата, бяло.

Предпочитания за нови символи


Ако свързваме декора със символите на настъпващата година (бял, метален), тогава декорацията на масата в Годината на вола трябва да бъде направена в светли цветове, като се дава предпочитание не само на бялото, но и на среброто, млечно-кремовата , кремообразни, бежови, пастелни нюанси.

Такава декорация ще създаде абсолютно приказна атмосфера, която изисква кристални и сребърни прибори.

Декорации и декор на новогодишната маса


Масата обаче не е красива, но всичко е важно при сервиране: съдове, прибори за хранене, покривка и салфетки, декорации.

Новогодишна маса в класически стил


Поставянето на маса в класически стил не е трудно в ресторант например. Ще бъде малко по-трудно да се справите с тази задача у дома, но ако желаете, всичко е възможно.

Основното условие е безупречен вкус и спазване на правилата на етикета. Покривка в бели тонове лен или коприна, порцеланови чинии, украсени с позлата, наследство от сребро и кристал. Ако ще подреждате масата в духа на класиката, тогава трябва да се погрижите за плочи, вилици и лъжици за различни ястия, ножове и салфетки. Цветът на съдовете може да бъде снежнобял или контрастен на покривката.

Важно е да не претоварвате масата с малки детайли за декор: малка композиция под формата на коледен венец в центъра е достатъчна за украса. Свещите в тежки сребърни свещници ще бъдат подходящи, огънят им ще мига красиво и ще искри в чашата с кристални чаши.

Облеклото на домакините и гостите трябва да съответства на декора: костюми, вратовръзки, вечерни рокли, бижута.

Английски стил


Зимните празници в английски стил съчетават обичайния консерватизъм на тази нация и магията, която от две десетилетия е здраво свързана с Англия.

Новогодишна маса в английски стил - това са клони от имел, златни и елхови шишарки. Покривка в естествени цветове, чинии - бяла, със златиста облицовка. Задължителен елемент са свещите, в големи количества. Месото (птиче месо) се сервира в голяма дълбока чиния. Вместо традиционно високи очила, те са кръгли или правоъгълни. Британците са привърженици на минимализма, така че не е необходим прекомерен декор на масата.

Основни правила за полагане на новогодишната маса


Всяка маса трябва да бъде украсена съгласно правила, които най-добре не се пренебрегват, тъй като това е признак на лош вкус. Нека разгледаме по-отблизо:

 • първото нещо, което трябва да направите, е да оставите покривката. Тя не трябва да е закачлива и да се откроява. Необходимо е да изберете покривка за прибори за хранене, чинии и декор.Разбира се, трябва да е чисто и изгладено. Покривката трябва да виси с дължина най-малко 20 cm, но не повече от 40 cm;
 • сервирането на новогодишната маса не изключва сервирането на салфетки. Те трябва да са празнични и да съответстват на Нова година. Поставете тъкани салфетки върху чиния, а хартиени салфетки до него;
 • масата за Нова година трябва да се постави от чинии, след това се поставят прибори за хранене, стъкло и кристал;
 • поставете вилиците отляво, а ножовете и лъжиците отдясно с изпъкналата страна. Ножът трябва да е насочен към чинията, а чашите да са пред чинията от дясната страна;
 • не смесвайте стилове и цветове;
 • не използвайте твърде много декор, цветя или украшения.

Декоративни предмети за сервиране на маса за Нова година


Всеки има свой вкус и масата трябва да бъде декорирана въз основа на него. Използвайте елементи като:

 • покривка за маса;
 • свещи;
 • мишура и гирлянди;
 • плодове;
 • естествени материали;
 • Коледна украса.

Покривката е избрана в нежни тонове. Бяло, бежово, бледосиньо. Можете да изберете червена покривка, но тогава останалата част от декорацията трябва да е с мек цвят, така че новогодишната сервировка на масата да не изглежда разхвърляна.

По-добре е да изберете свещи червени или бели. Свещите дават топлина и привличат успех, добавяйки уютна, празнична атмосфера.

Ако масата е голяма, тогава свещите също трябва да са големи. Ако пространството позволява, тогава можете да изберете дебели свещи. Основното нещо е да се спазват правилата за безопасност.

Можете да направите гирлянди със собствените си ръце или да закупите в магазин. Червените и златните цветове ще бъдат полезни.

Разстелете мишурата около чиниите или около съдовете - ще изглежда много впечатляващо.

Не забравяйте, че плодовете също могат да бъдат част от сервирането на масата за Нова година. Той ще се превърне не само в декорация, но и в ядливо ястие.

Портокалите и бананите работят най-добре. Украсете с канелени пръчици или звездички. Можете също така предварително да изсушите оранжевите пръстени и да ги използвате за декорация.

Ще бъде не само красиво, но и ароматно!

Естествените материали са най-достъпният и сигурен начин. Изработете борови шишарки или просто ги боядисайте в различни цветове и ги поставете във ваза. Просто и превъзходно!

Използвайте и клонове. С помощта на аерозолна кутия можете да създадете незабравима новогодишна сервировка на масата.

Също толкова интересен начин да използвате красиви плоски камъни, на които можете да изобразите Дядо Коледа, снежинки и така нататък. Можете да намерите как да направите това тук.

Коледните декорации могат да бъдат просто разнесени по цялата маса. Те не трябва да са много големи.

Можете да вземете смърчови клони и да окачите играчки върху тях. След това включете въображението си и станете креативни!

Стилове за сервиране на новогодишна маса


Масата, подобно на интериора, има свой собствен стил. Не може да бъде:

 • класически;
 • еко;
 • Скандинавски;
 • бюфет.

Класическа сервировка на маса за Нова година


Класика за Нова година не предполага ярки цветове. Тук дори червеното ще бъде излишно. Използвайте бели, бежови или златни цветове.

В този стил трябва да се обърне специално внимание на уредите и приборите. Сигурно са скъпи. Кристал, порцелан и позлата са това, от което се нуждаете.

Уредите трябва да съответстват на съдовете:

Свежи цветя или свежи смърчови клони са идеални за сервиране на новогодишна трапеза в класически стил. Подредете ги във вази и стаята ви ще се изпълни с аромат.

Сервиране на маса за Нова година в еко стил


Материалите за декор в еко-стил трябва да бъдат естествени. Дървена маса, свещи, торфени салфетки или покривка, меденки и бисквитки са най-доброто, за което можете да се сетите.

Дайте предпочитание на бежовите и кафявите цветове.

Не забравяйте за шишарки, сушени плодове, дървени играчки венци. Няма да изглежда нелепо, напротив, приказно и новогодишно.

Подаване на трапеза за Нова година в скандинавски стил


Елегантността и простотата са същността на този стил. Не се страхувайте, че вашата маса ще изглежда селски.

Новогодишният декупаж на прибори за маса ще внесе ярките си цветове, а вие ще изумите гостите с красота и талант.

Можете да направите малки топки от конци, а можете и да увиете свещи с конци. Съвсем просто, но красиво.

Малките тикви (въпреки че това не е Хелоуин, но също така е уместно), шишарки, клони от офика и сухи цветя ще добавят своите цветове към новогодишната трапеза.

Не забравяйте за свещниците. Богат и определено не селски.

Сервиране на маса за Нова година под формата на бюфет маса


Със сигурност ще кажа, че само малцина използват тази идея, така че тя е нова и винаги е модерна.

Ако тази идея ви харесва, обърнете внимание на няколко правила:

 • бюфетът има инсталация за маса до стената;
 • можете да направите няколко нива, като използвате книги, кутии или щандове;
 • покривката трябва да стига до самото дъно на масата;
 • риба, зеленчуци и месо, сладкиши и плодове се поставят на горните нива;
 • поставете закуски на ръба на масата;
 • чаши, пълни с шампанско, се поставят върху поднос;
 • устройствата са разположени на два ръба на масата;
 • поставете отделна маса за мръсни съдове до нея.

Такава сервировка за новогодишна маса е подходяща за голяма шумна компания, решила да празнува Нова година в малък апартамент.

Желаем ви щастие и късмет през Нова година!

Интересни статии...