Цяло пиле във фурната, стъпка по стъпка снимка рецепта за празника

Дните в навечерието на новата година са специални. Изглежда въздухът е изпълнен с магия и очакване на чудо, градовете са украсени с милиони мигащи цветни светлини, а топла светлина се изсипва от прозорците на къщите. Атмосферата на любов, щастие и тържество се създава от грижовните ръце на домакините, които чародействат при печката. И нито един зимен празник не е пълен без печена птица. Каквато и птица да печете цяла: пуйка, патица, гъска или пиле, получавате вкусно, засищащо, ароматно ястие.

Най-лесният начин за печене на пиле е: то не е много голямо, което означава, че определено ще бъде изпечено. Тази птица е достъпна, не е мазна и дори се смята за диетична.

Е, как се пече цяло пиле във фурната?

Задължително:

  • цял пилешки труп;
  • сол пипер;
  • Италиански подправки;
  • магданоз, мащерка, розмарин;
  • няколко малки портокала или ябълки.

Подготовка:

Покрийте лист за печене с фолио и поставете точно над решетката. Изплакнете пилето с вода, подсушете с хартиена кухненска кърпа, обилно разтрийте със сол и подправки отвътре и отвън. Започнете с билки и плодове.

Малка тайна: така че трупът да е солен не само отгоре, но и отвътре (обикновено гърдата е несолена), трябва да нарежете гърдата със солен разтвор. Това се прави със спринцовка за еднократна употреба.

Решение: 1/3 чаша вода 2 ч.ч. фина сол. За осоляване на една гърда са достатъчни около 5 ml разтвор. Този метод на осоляване придава на готовото ястие допълнителна сочност поради водата, която остава вътре в пилето.

Поставете във фурна, загрята до 220 градуса. Общото време на печене е приблизително 1,5 часа (в зависимост от размера на трупа). През първите 40 минути не е необходимо да отваряте фурната, за да не падне температурата в нея. След това можете да проверите трупа. Ако започне да гори отгоре, покрийте го с фолио.

За да направите печеното пиле по-пикантно и хрупкаво, измийте го със смес от портокалов сок и мед 15 минути преди готвене.

Добър апетит! И нека вкусната вечеря помогне да се създаде новогодишно настроение!

Интересни статии...