Направи си сам подаръци за новата 2022: оригинални идеи

Подаръците „направи си сам“ за Нова година 2022 са добра идея. Първо, такъв подарък винаги е ексклузивен и оригинален, така че ще изненада приятно представяния човек. На второ място, това е икономика: традицията за размяна на подаръци за Нова година има отрицателно въздействие върху бюджета.

Сувенири, направени със собствена ръка и от чисто сърце, определено ще бъдат запомнени и докоснати от близките. Има невероятен брой идеи за подаръци, които можете да направите сами и да зарадвате мама и татко, любим човек или приятели.

Съвети за начинаещи

Преди да започнете да правите новогодишни сувенири, решете какво да подарите и на кого. Вземете предвид какво харесва човекът, какви са хобитата му, какво може да го зарадва, изненада, заинтересува.

Когато избирате опция за занаяти, дайте предпочитание на достъпни и разбираеми инструкции. По-добре е подаръкът да излезе лаконичен, но без недостатъци, отколкото направен с недостатъци и нарушения на технологията.

Често се използват два вида материали:

 • естествени (шишарки, клони, изсушени листа и др.);
 • изкуствени (пайети, флорална лента и др.).

Подаръци за Нова година 2022 със собствените си ръце от бонбони

Сладките са идеален подарък, те ще зарадват и детето, и възрастния. Предлагаме ви селекция от най-добрите идеи за подарък за бонбони.

Шейната на Дядо Коледа

Каква Нова година е без Дядо Коледа (Дядо Коледа)? От къща на къща той се движи на шейна. Тази шейна може да се счита за неразделна част от празника. Можете да ги направите от импровизирани средства: картон, пластилин и др. А също и от сладкиши. Ако поставите начело шоколадов Дядо Коледа, тогава изобщо ще има клас!

За да направите шейна, вземете:

 • всякакви сладкиши: шоколадови бонбони, пакет бисквитки или вафли, кутия мармалад;
 • красива панделка;
 • фигурка на Дядо Коледа, направена от шоколад;
 • няколко бонбони бастуни;
 • ножици;
 • пистолет за лепило.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Поставете сладките така, че отвън да изглеждат като новогодишни подаръци, сгънати в шейна. Свържете пакетите заедно с лепило или лента.
 2. Завържете получената структура с червена сатенена панделка. Отгоре завържете лък.
 3. Карамелните бастуни ще се използват като бегачи. Прикрепете ги с лепило за топене.
 4. Поставете фигурата на Дядо Коледа отгоре.

Ананас от бутилка шампанско и шоколадови бонбони

На празничната трапеза шампанското, ананасът и сладките никога няма да бъдат излишни. Направи си сам ананас и бутилка шампанско са перфектната изненада.

За да го направите, ще ви трябва:

 • бутилка шампанско;
 • полукръгли шоколадови бонбони и в жълта обвивка;
 • зелена гофрирана хартия;
 • Лента Aspidistra (продава се в магазин за цветя);
 • пистолет за лепило или двустранна лента;
 • ножици.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Увийте бутилката с креп хартия. За да направите това, отрежете две парчета: 22х22 см и 10х12 см. Залепете двете парчета по ръба, за да направите два цилиндъра. Поставете големия цилиндър на дъното на бутилката. Долната част ще седи здраво, но горната част на първия цилиндър ще трябва да бъде фиксирана с лента за аспидистра. Нанесете лепило върху лентата и, стеснявайки гофрираната хартия, залепете лентата върху цялата площ.
 2. Поставете малък цилиндър върху бутилката. Разтегнете хартията, за да покриете лентата, закрепваща първия цилиндър. Залепете малък цилиндър върху лентата, така че обвивката да има последователна структура. След като шампанското е красиво увито, продължете с приготвянето на бонбоните.
 3. Преди да прикрепите бонбоните към бутилката, те трябва да бъдат подготвени, като прикрепите опашките на етикетите към гърба. Това е необходимо, за да могат сладките да имат кръгла форма и да наподобяват ананасова кора. Когато всички бонбони са подготвени, можете да започнете да ги залепвате върху шампанското.
 4. Трябва да залепите бонбоните в кръг от самото дъно. Продължете ред по ред. Когато половината бутилка е готова, оставете бонбона настрана и се заемете с листата.
 5. За зеленина отрежете лист от аспидистра (12 см), намалете го наполовина. Наточете краищата като ананасови листа. Повторете действието 5 пъти. Тъй като листът на аспидистрата е на руло, листата ще бъдат леко извити. Залепете първия ред листа по такъв начин, че да се огънат към центъра и да скрият корка. След това направете листата по-дълги (15 см). Ще ви трябват 12 от тях. Залепете ги малко под предишните, поставете ги по-вертикално. Залепете третия ред листа, така че да висят от центъра на страни. За последния ред направете парчетата отново по-къси (12 см) и ги залепете като предишния ред.
 6. След това добавете бонбоните. Залепете възможно най-близо един до друг и равномерно. Залепете бонбоните, докато скрият точката на залепване на долния ред листа.

В това видео ще намерите стъпка по стъпка майсторски клас за това как да направите такъв новогодишен подарък за вашите приятели и близки:

Сувенири и хартиени картички за Нова 2022 година

Хартиеният сувенир е добра идея за творческа изненада. Такава изненада определено няма да бъде изядена и може хармонично да се впише в интериора, за да достави радост на надарените за дълго време. Можете да направите много хартия от хартия, има къде да бродят фантазии. Нека да разгледаме как да направите новогодишни занаяти и хартиени картички.

От обикновена хартия можете да направите подарък за цялото семейство, като декорирате апартамент. Изрежете снежинки със същия размер от бяла хартия. Нанижете ги на струни от 3 парчета, като фиксирате снежинките на различни нива с двустранна лента. Закачете струните около апартамента. Придържайте се към полилеи, багети и т.н.

Друг интересен вариант са занаятите от гофрирана хартия. От него се правят коледни топки, снежни човечета, кошници, цветя.

Картонена пощенска картичка е подходяща и за спомен. Има много варианти за направата на такъв сувенир. Особено красиви продукти се получават с помощта на техники за декупаж и скрапбукинг. Основното е да изберете опция, за която да имате на разположение всичко, от което се нуждаете у дома.

Необичайни подаръци за празника - сувенири от туби с вестници или от туби от хартия за опаковане. Те създават различни аксесоари за дома. Това е много ковък материал, с който е лесно да се работи. Тези тръби се използват за тъкане: кутии, сандъци, саксии, декоративни вази, фоторамки и др.

Коледни елхи и коледни играчки като подарък

Тематичните подаръци под формата на коледни елхи и декорации на коледни елхи ще бъдат чудесно решение.

За някой, който обича чая, направете рибена кост от торбички за чай. Лесно е да се направи:

 1. Разточете конус от картон, фиксирайте го с лепило.
 2. За да предотвратите обръщане на дървото, прикрепете на дъното кутия, пълна със зърнени храни.
 3. Залепете торбичките с чай върху конуса така, че те частично да се покриват, добре е цветовете на торбичките да са различни.
 4. Върху торбите прикрепете декорации за коледни елхи - малки бонбони, които можете да ядете с чай.
 5. Залепете звездата отгоре.

Универсален новогодишен подарък е украса за коледно дърво. Декорацията на елхата ще помогне да допълни основния подарък или да действа като малка независима изненада.

За да създадете играчка, ще ви трябва:

 • изкуствен сняг;
 • фигурки на елени и смърч;
 • дантела;
 • лепило;
 • красива нишка и панделка;
 • лента ръкав;
 • шило;
 • голямо мънисто;
 • ножици.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Пробийте ръкава с шило и конец през отвора.
 2. Залепете парчето по периметъра с лента. От вътрешната страна залепете елените и смърчовете.
 3. Украсете предната част с дантела, сложете мънисто върху конеца.
 4. Разстелете равномерно изкуствения сняг върху играчката.

Славните гноми изглеждат много сладко на дървото и носят уют и топлина в къщата. За да ги създадете, ще ви трябва:

 • многоцветен филц;
 • ножици;
 • лепило;
 • игла;
 • конци;
 • канап;
 • бяла прежда;
 • устройство за помпони;
 • картон шаблон за капачки;
 • топки и мъниста.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Направете пухкави помпони.
 2. Поставете шаблона на капачката върху плата и изрежете детайлите. Бродирайте шарки с конец - снежинки с различни размери.
 3. Зашийте капачките, вкарайте връвчето отгоре, поставете топката и издърпайте конеца вътре.
 4. Залепете капачката и чучура към помпона.

Коледните топки със снимки на любими хора са трогателна идея за роднини, възможност за споделяне на топлина и нежност. Лесно е да създадете такъв сувенир: вземете прозрачна коледна топка, поставете снимка вътре, украсете с искри и изкуствен сняг.

Оригинални подаръци за Нова година 2022 със собствените си ръце

Колкото по-оригинални и необичайни са подаръците, толкова по-приказна и вълшебна ще бъде новогодишната нощ.

Ръчно изработен сапун

Много по-приятно е да получавате ръчно изработен сапун като подарък от обикновения сапун. Първо, докосва, че човекът е опитал и е направил нещо със собствената си ръка. На второ място, този сапун е по-естествен и по-безопасен.

За да направите сапун, ще ви трябва:

 • сапунена основа;
 • силиконова плесен от снежинки или коледни елхи;
 • багрила или пигмент;
 • пайети;
 • етерично масло с приятна миризма;
 • Палмово масло;
 • дъска, нож, шиш.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Нарежете сапунената основа на парчета. Разтопете го на водна баня.
 2. Добавете няколко капки етерично масло, багрило или пигмент, блясък. Разбъркайте добре сместа.
 3. Изсипете първия слой сапун в силиконова форма и охладете за 5 минути.
 4. Направете дупки в първия слой с дървено шишче, така че слоевете да се прилепват добре един към друг.
 5. Изсипете втори слой сапун и оставете настрана. След това просто обърнете формата и извадете приготвения сапун.

Композиция със свещ

Свещите също са принадлежности за Нова година. Те перфектно ще се впишат в новогодишния интериор и ще се превърнат в полезен подарък за празника.

Вариант 1. Вземете свещ, сложете пръчки канела наоколо и я завържете с червена панделка.

Вариант 2. За пълноценна композиция със свещ ще ви трябват:

 • тава;
 • свещ;
 • стъклен свещник, така че да е по-висок от свещта;
 • червени мъниста;
 • лоза;
 • игли;
 • подутини.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Оформете лозата по желание и поставете венеца в центъра на тавата.
 2. Поставете свещник със свещ в средата на венеца.
 3. Поставете иглите и шишарките между свещника и лозата.
 4. Изсипете червени мъниста в свещника.

Снежен глобус с падащ сняг

Прозрачната топка със сняг е популярен новогодишен сувенир, но не всеки знае, че можете да го направите сами.

Ще ви трябват следните материали:

 • красив буркан със плътен капак, препоръчително е да си купите кръгъл;
 • дестилирана вода;
 • глицерол;
 • пистолет за лепило и PVA лепило;
 • пайети;
 • сол;
 • лента;
 • тематични фигурки.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Залепете фигурите от вътрешната страна на капака. Съставът трябва да влиза безпрепятствено в буркана.
 2. Изсипете равни пропорции глицерин и дестилирана вода в буркана. Добавете искри и разбъркайте. Не пълнете буркана до ръба.
 3. Затворете буркана и го залепете с лепило за топене.
 4. Нанесете PVA лепило върху горната част на топката с четка и поръсете със сол. Оставете да изсъхне.
 5. Покрийте капака с тиксо.

Вижте колко лесно и бързо можете да направите красив снежен глобус със собствените си ръце:

Какво да дадете на родителите за Нова година 2022, направени със собствените си ръце?

Ако се чудите: какво да дадете на родителите, направени със собствените си ръце за новата 2022 година, ето няколко идеи.

Красив свещник

Покрит със сняг свещник е актуален подарък за любимите родители, който ще им даде светлина и топлина през зимните вечери. За този сувенир са ви необходими:

 • прозрачен буркан или стъкло;
 • PVA лепило;
 • сол;
 • четка;
 • канап;
 • свещ;
 • плодовете на офика или калина, иглички или клон на туя.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Покрийте цялата повърхност на буркана с лепило.
 2. Поръсете буркана със сол и оставете да изсъхне, след което отстранете излишното.
 3. Закрепете клонките на шията с канап и поставете свещ в средата на свещника.

Приставка като новогодишен сувенир

За тези, които обичат да готвят, поставка е полезно нещо, особено хубаво, ако е направено със собствените си ръце. За да шиете ръкавица за фурна, ще ви трябва:

 • памучен плат;
 • вата;
 • конци;
 • игла.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Направете шаблон. Можете да вземете готов в интернет или да кръжите дланта си със сгънат палец. След това отново проследете очертанията, но направете отстъп от 4 см. По шаблона изрежете 2 предни парчета, 2 пълнителя за вата и 2 вътрешни парчета.
 2. Сгънете всички детайли и зашийте краищата. Само дупката за дланта остава незащитена.
 3. Подрежете излишните тъкани и обърнете ръкавицата на фурната.
 4. Освен това можете да пришиете отвор, така че приставката да виси на куката.

Фоторамка с новогодишни мотиви

Семейна снимка в оригинална фоторамка ще служи като сладка и смислена изненада за родителите. За да направите нетривиална фоторамка, ще ви трябва:

 • най-обикновената фоторамка без декор;
 • неутрална акрилна боя;
 • четка;
 • PVA лепило;
 • прах за релеф;
 • мъниста;
 • приложения за новогодишната тема;
 • снимка.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Боядисвайте рамката два пъти.
 2. Изберете местата за апликацията. Нанесете прах върху тези области. Прахът може лесно да се разтопи със сешоар. Основното нещо е да не държите сешоара твърде близо, в противен случай прахът ще се разпръсне. Разтопеният прах изглежда като замръзване върху фоторамката.
 3. Направете композиция от апликациите, залепете всички елементи.
 4. Лепило върху мънистата.
 5. Поставете снимка и стъкло отгоре.

Новогодишни домашни подаръци за колеги

На работа минава много време. По случай Нова година на колегите трябва да се подари поне малко символично подарък.

Мандарински венец

Красиво, вкусно и здравословно - какво друго е необходимо за изненада?! За производството ще ви трябва:

 • 10 мандарини със същия размер;
 • прозрачна опаковка;
 • канап;
 • ножици.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Подредете мандарините в един ред.
 2. Увийте в опаковка.
 3. Нарежете 10 парчета канап и завържете всеки от тях между мандарините.
 4. Оформете и закрепете венеца.

Мандарина топиари

Декоративно мандариново дърво ще се превърне в украса на празничната трапеза и е лесно да се направи от скрап материали. Ще имаш нужда:

 • саксии;
 • флористична гъба;
 • силен клон;
 • прежда;
 • тел;
 • ножици;
 • нож;
 • малки мандарини;
 • игли;
 • зелени листа;
 • гранулирана захар.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Завържете всяка мандаринова патица напречно с прежда.
 2. Поставете парчетата тел през нишките на мандарините.
 3. Намокрете гъба и я поставете в сеялката.
 4. Изрежете топка от флоралната гъба и прикрепете пръчка там.
 5. Прикрепете мандарините през жицата към топката.
 6. Сгънете листата и ги закрепете между мандарините.
 7. Навлажнете иглите, оваляйте в гранулирана захар и украсете основата на дървото с клони.

Меденки

Подарък, направен от собствената ви ръка, също вкусен - това е двойно страхотно. Най-интересното е, че такъв подарък може да се използва първо като декор - да го закачите на елхата, а след това и като храна - когато искате нещо вкусно, свалете го от коледното дърво и го изяжте.

За готвене ще ви трябва:

 • тесто (изберете подходяща рецепта в Интернет);
 • тематични шаблони;
 • нож;
 • глазура (изберете любимата си рецепта в мрежата);
 • хранителни оцветители;
 • сладкарски пакети.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Печете меденки.
 2. Направете глазура, разделете на толкова части, колкото имате багрила, боядисайте в различни цветове.
 3. Начертайте контури върху меденките.
 4. Боядисвайте меденките с цветна глазура, но внимателно, за да не излиза извън контура.
 5. Оставете меденките да изсъхнат. След това подредете в торбички.

Как да направите символа на 2022 - Тигъра със собствените си ръце?

2022 е годината на Тигъра, съответно е и символът на годината. Чувствайте се свободни да представяте тигри големи и малки, закупени или направени на ръка. Можете да направите тигър от всичко.

Тигърче под формата на магнит върху хладилника

За да направите магнит, ще ви трябва:

 • гофрирана хартия с различни цветове;
 • ножици;
 • картон;
 • очи;
 • лепило.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Вземете половината кафяво и две половинки от оранжевата ивица. Поставете ги един върху друг, така че кафявият да е в средата, „стълба“ с отместване от 1 см. Залепете краищата.
 2. Завъртете получената тройна лента в диск, подрежете краищата и залепете.
 3. За ушите залепете две ленти от различни цветове заедно. Дължината на всяко парче е ¼ дължината на лентата. Започнете да се навивате на кафявия връх. Завъртете диска малко, преди да го фиксирате, за да улесните оформянето му.
 4. Придайте на получените дискове формата на ухото. Залепете ушите на главата си.
 5. Фигурката трябва да бъде подсилена, за това я покрийте отвътре с лепило и я залепете върху картон.
 6. Разточете дискове (бузи) от белите ленти. Разточете диск от кафявата лента и му придайте триъгълна форма - получавате чучур.
 7. Залепете всички детайли по лицето: очи, нос и т.н.
 8. Залепете магнита на гърба на картона.

Тигър от чорапи

За да направите тигърче трябва:

 • раирани чорапи;
 • едно предно парче кафяв чорап;
 • ножици;
 • пълнител - холофайбър;
 • игла;
 • конци;
 • очи - два бутона.

Стъпка по стъпка производствен процес:

 1. Вземете чорап и натъпчете крака си с пълнител. Отрежете излишното и зашийте дупката.
 2. Направете разфасовки от двете страни на втория пръст на крака. Нарежете останалата част от първия чорап на три части: първо през лентите, след това изрежете две равни части от едната половина, парчето, което остава, не е необходимо.
 3. Закръглете върховете на краката и опашката, като отрежете излишното.
 4. Изрежете ушите.
 5. Зашийте лапите.
 6. Зашийте ушите и опашката заедно.
 7. Закрепете и отрежете излишните нишки.
 8. Направете разрез върху тялото на тигърчето (петата).
 9. Обърнете частите и ги напълнете.
 10. Направете плисе (съберете).
 11. Зашийте ушите към главата.
 12. Изрежете парче за носа от кафявия чорап. Напълнете носа с пълнител и го пришийте към главата.
 13. Нарисувайте или бродирайте мустаци.
 14. Направете джъмпер: зашийте конеца опънат.
 15. Пришийте копчета за очи.
 16. Зашийте главата и опашката към тялото.

Направи си сам прости и интересни идеи за коледни подаръци

Най-простите неща, които можете да направите със собствените си ръце, са магнити и значки. Освен основните неща, тези продукти се правят по същия начин.

Сувенири от филц

Филцът е добър материал за ръкоделие. Лесно е да се реже и шие, а разфасовките не се ронят. Голям избор от цветове дава свобода на въображението. Начертайте произволен шаблон, изрежете, шийте, украсете и изненадата е готова.

Получените фигурки могат да се използват като ключодържатели, играчки за коледно дърво или просто сладки сувенири. За Нова година е обичайно да се дават и двете тематични играчки, направени от филц: Дядо Коледа, Снежен човек, коледно дърво и символ на настъпващата година.

Сувенири от осолено тесто

Соленото тесто е невероятен материал: траен, пластмасов, евтин. Може да се боядисва във всеки цвят. Обемистите играчки се правят от осолено тесто или се правят плоски под формата на бисквитки. В допълнение към играчките можете да направите декоративна купа, празничен венец и т.н.

Приготвянето на тестото е просто: в купа смесете чаша брашно, ½ чаша сол и вода, така че масата да прилича на пластилин.

Изваяйте фигури от полученото тесто, изсушете и боядисайте. По-добре е да вземете гваш или акрилни бои и да покриете с безцветен лак отгоре.

Направи си сам сувенири за Нова година 2022 са ценни със своята оригиналност и уникалност. Ръчно изработените подаръци отразяват нещо много лично, душевно и дълбоко, така че те винаги са били и ще бъдат оценени над всички неща, които могат да бъдат закупени в магазина.

Интересни статии...