Лятна ваканция 2022 учебна година за ученици

Лятната ваканция през учебната 2021-2022 г. по традиция ще бъде най-дългата ваканция за студенти. Въпреки факта, че у нас няма единни норми за регулиране на образователния процес, всички образователни институции при съставянето на графика за ваканция се придържат към редица основни разпоредби. И въпреки че всички те имат съвет по природа, училищата се придържат стриктно към тях. Затова родителите и учениците вече знаят колко остава да учат преди летните ваканции.

Кога ще бъде лятната ваканция през 2022 г.?


Преди началото на новата учебна година училищната администрация, въз основа на разпоредбите на Министерството на образованието, изготвя календарен график. В него са показани условията за обучение и също така е посочена датата, от която започват и завършват празниците.

При съставянето на график за ваканция има няколко правила, които всички образователни институции у нас се придържат:

  • всяка ваканция трябва да започне в понеделник;
  • лятната ваканция трябва да бъде дадена поне два месеца;
  • изпитите или практиките през юни трябва да бъдат предварително планирани;
  • въпреки датите, определени в учебната програма за започване на училищните ваканции, те могат да бъдат отложени за 2 седмици със задължително предварително уведомяване на всички участници в образователния процес (учители, ученици, родители).

По отношение на съставянето на образователния процес училищата са снабдени с определена автономия. Следователно началото и краят на обучението в различни образователни институции може да не съвпадат. Но вече през септември всички участници в образователния процес знаят колко дни остават преди летните ваканции.

Дати за лятна ваканция

Четвъртото тримесечие завършва с последния звънец, който пада на 25 май през учебната 2021-2022 година. Традиционно първите, които излизат на почивка, са учениците от началното училище (веднага след последната камбана), както и средното ниво. Дипломните класове завършват обучението си на 31 май, след което започват да полагат изпити.

Крайната дата на летните ваканции у нас е 31 август, тъй като 1 септември се счита за начало на нова учебна година всяка година.

Ваканции за триместър проучвания


Нов подход в образованието, който се използва в някои училища у нас, е обучението в триместъра. Графикът на ваканциите за учениците е малко по-различен. Според академичния календар 2021-2022 г. всеки триместър се състои от два модула, разделени от седмица ваканция.

Вторият модул от третия триместър приключва на 15 май, след което студентите започват да се явяват на изпити. Както при традиционния подход, на учениците е позволено да си починат след последното обаждане.

Лятна ваканция и практика

Не всички ученици ходят на летни ваканции, тъй като много класове се явяват на изпити или тренировки в началото на юни. Освен това посещаването на практика зависи от образователната институция. Рутинната работа с метли или гребла трябва да бъде доброволна, тъй като не е част от учебната програма.

Но практиката може да бъде част от образователния процес и тогава посещаването й е задължително за всички ученици. Тази тенденция се наблюдава в специализираните гимназии и лицеи. В края на практиката се дава оценка, която влияе върху общия резултат. Следователно почивката за студенти от такива институции се отлага за около месец.

9 и 11 клас се провеждат до 31 май, тъй като учителите провеждат допълнителни уроци, за да се подготвят за изпити. През целия първи летен месец студентите полагат OGE или Единния държавен изпит. А през юли-август се провеждат приемни изпити и записване. Следователно за завършилите летните ваканции са значително намалени.

Ограничения за лятна почивка поради коронавирус


Изминалата 2020 г. донесе значителни промени в образователния процес на всички училища.Във връзка с разпространението на новата коронавирусна инфекция са преразгледани и засилени изискванията за организиране на детския отдих. Тези правила бяха подписани от ръководителя на Роспотребнадзор и удължени до 1 януари 2022 г. включително.

Те съдържат следните разпоредби:

  • Предписани са изискванията за работа на детските лагери (поддръжка на кухнята, редовно почистване, дезинфекция на въздуха).
  • Съгласно точка 3.3 от Резолюцията децата могат да почиват само в рамките на своето пребиваване. Това означава, че учениците от Москва или Владимир няма да могат да ходят на летни лагери в южната част на страната ни. Това причинява сериозни щети на детските лагери в Краснодарския край или Крим, които са ориентирани към приемане на гости.
  • Следващата сериозна забрана е да се ограничи броят на почиващите във всяка група до 50% от обичайния капацитет. Много детски лагери не успяха да се отворят миналото лято, тъй като ограниченията, наложени от Роспотребнадзор, бяха невъзможни за тях.

Неудобството поради ограничения на коронавируса е изпитано и от родители, които не са знаели кога ще бъдат летните състезания и не са могли да планират детска ваканция миналата година. Датите за началото на пристигането в лагерите постоянно се отлагаха. И за да компенсират собствените си загуби, много институции поискаха авансово плащане, въпреки че не беше напълно ясно дали летните ваканции ще бъдат организирани за деца.

Тъй като няма тенденция към стабилизиране на ситуацията с коронавируса, през тази година ще останат сериозни ограничения. И е трудно да се предскаже кога ще започнат летните ваканции 2021-2022 и как ще бъдат организирани летните ваканции през следващата година.

Интересни статии...