Апликирайте зеленчуци със собствените си ръце на етапи: инструкции как да направите зеленчуци от хартия. Прост майсторски клас за деца (135 снимки)

В детските градини класовете и упражненията за всестранното развитие на децата играят съществена роля. Важно е да се развият необходимите в живота умения и такива качества като говорене, памет, въображение, творческо мислене.

В тази връзка са подходящи класовете по приложения на хартия. Отделно място заема приложението на тема зеленчуци, тъй като предоставя огромен простор за творчество.

Необходими материали и инструменти

Дори и най-малките деца могат да направят апликация от хартия, но с помощта на възрастни. За да реализирате такъв занаят, трябва да проявите личното си въображение или да използвате готови инструкции за деца. Ще ви трябват и някои материали и инструменти:

 1. Картон (бял или цветен в зависимост от желанието на детето);
 2. Обикновен молив (за скициране);
 3. Цветна хартия (подходяща е едностранна, двустранна, кадифена или гофрирана хартия);
 4. Лепило за хартия (за по-малките деца е по-подходяща лепилна пръчка, но с PVA лепило трябва да внимавате да не го размажете с излишък и по този начин да не съсипете целия занаят);
 5. Ножици (винаги със заоблени краища поради предпазни мерки);
 6. Фломастери и маркери (за допълнителна украса на създаденото произведение, тъй като с помощта на малък чертеж на детайли апликацията може да искри с нови цветове и да стане по-привлекателна).

Примери за по-младата група

Водещото място сред уроците по ръкоделие за деца на 2-3 години на тема зеленчуци е консервирането.

На подготвителния етап си струва да обсъдите с децата какви зеленчуци биха искали да видят в бъдещите си творения.

След това те могат самостоятелно да избират озвученото сред предварително подготвените шаблони и да го залепят върху основата. За него е подходящ буркан, изрязан от картон.

Примери за средната група

От тригодишна възраст децата развиват основни умения за използване на ножици. В това отношение задачите могат да бъдат леко сложни. Различни зеленчукови теми ще свършат работа. Това е едновременно консервиране и кошница с реколтата.

За втората тема ще ви трябват предварително подготвени картонени основи под формата на кошници. Ако са изрязани от бял картон, тогава би било подходящо да поканите децата сами да нарисуват шаблон върху тях. На втория етап си струва да проведете разговор за зеленчуците. Подходящо е малко описание на всеки: неговата форма, цвят. Също така, между другото, ще бъде полезно да обсъдите техния вкус и полезни свойства.

За демонстрацията можете да покажете истински зеленчуци, донесени от дома. Ако оставите децата да ги докоснат, те също могат да усетят и усетят тяхната текстура.

След уводния разговор можете да започнете да режете. Заслужава си още веднъж да се съсредоточим върху форми и размери. За да улесните задачата, можете да нарисувате скица с молив.

Трябва да се разбере, че малко деца на тази възраст ще могат да режат ясно по контура. Но въпреки това, детската апликация с фигуративни изображения може да бъде сглобена.Следващата стъпка е да поставите всички заготовки по начина, по който детето иска. И ги залепете с лепило. Натюрмортът за майсторски клас за начинаещи е готов.

Примери за по-старата група

За по-големите деца приложението се усложнява от допълнителното използване на мозайки или чрез добавяне на обем. След това ще демонстрираме инструкции стъпка по стъпка как да направите апликация от зеленчуци в стила на скубане.

Такъв занаят изглежда необичайно и предоставя на детето възможността да излезе от строгата рамка на рязане.

 1. За основа се взема лист картон.Върху него с обикновен молив се изчертават силуетите на всякакви зеленчуци, които бих искал да видя в работата си.
 2. Хартията е взета от онези цветове, които са присъщи на избраните зеленчуци. За морковите - оранжеви, за картофите - кафяви, за блатовете - зелени и т.н. Всеки лист се разкъсва ръчно на малки квадрати.
 3. Получените парчета запълват пространството в скиците. И те са залепени за лепилото.
 4. Свършен!

Такава работа ще изглежда не по-малко красива, но по-точна, ако частите за мозайката не са разкъсани на ръка, а изрязани с ножица.

Обемен занаят е малко по-труден за правене, но децата могат лесно да се справят с него, ако положат малко усилия. Така може да се създаде обемна моркова, ако дълга оранжева лента хартия се сгъне наполовина, образувайки остър ъгъл от едната страна и оставяйки заоблена фуга от противоположната страна. Към което ще остане да залепите зелената опашка.

Можете да използвате и друг метод. За да направите това, имате нужда от дебела хартия или навийте картона в конус. След това го залепете отгоре с оранжева креп хартия.

И затворете кръглата дупка със зелена хартия, в центъра на която ще остане да залепите няколко къси ленти от зелена креп хартия.

Съвети за по-добро сътрудничество

 1. Когато се научавате да прилагате зеленчуци, е важно да следвате последователно всяка стъпка.
 2. Струва си да подготвите всички необходими материали и шаблони навреме, така че по-късно да не се разсейвате от събирането на необходимото.
 3. По време на подготвителната работа е не малко важно запознаването на децата с произведения на изкуството, както и демонстрация на рисунки и апликации на снимки на зеленчуци.
 4. При малките деца урокът под формата на игра е по-подходящ, тъй като по този начин вниманието на децата се насочва към случващото се и по този начин се развива емоционална отзивчивост.
 5. Възрастните трябва да създадат малък план, за да не се изгубят в последователността на действията. По-големите деца могат сами да следват стъпките.
 6. Струва си да се даде на младите творци по-независима работа, за да могат да покажат въображението си и да се научат как да го прилагат.
 7. По време на самостоятелна работа възрастен е длъжен да помага на деца, особено на тези, които не могат да направят нещо.
 8. След приключване на всички творби е препоръчително да се проведе колективна изложба, когато всеки може да разгледа чужда работа и по този начин да се научи да се наслаждава на резултатите от своята и чужда работа.
 9. В допълнение към индивидуалната работа, предложените идеи могат да бъдат приложени в колективна работа, когато всеки реже собствения си зеленчук и го залепва на голяма обща основа под формата на чиния, тенджера или чаша.
 10. Този подход е подходящ за много приложения. Особено по темата за плодовете.

Фото приложения зеленчуци

Интересни статии...