Апликация от плат: схеми, инструкции стъпка по стъпка със снимки, най-добри идеи. Майсторски клас за това как да направите ръчна изработка от плат със собствените си ръце

Най-необичайните, но в същото време цветни занаяти се правят на ръка. Има много материали за създаване на прекрасни картини, обемни цветя, различни сувенири и подаръчни комплекти: хартия, текстил, текстуриран шнур, полимерна глина.

Всеки от известните материали има предимства и недостатъци и се избира в зависимост от уменията и способностите на майстора.

Предимства при избора на текстил

За разлика от хартията, тъканите имат по-плътна структура, но това не ограничава честотата на използване на този материал. Има редица предимства, които определят популярността на създаването на пачуърк апликации:

 • Хубав визуален и тактилен ефект на получените картини.
 • Способността да се комбинират клапи от тъкани с различен състав.
 • За разлика от хартиените занаяти, изделия от плат ще зарадват дълго време своите собственици.
 • Всяка мръсотия, която случайно попадне върху картината, може да бъде премахната с препарати.
 • Текстилът е перфектно съчетан с други декоративни елементи (можете допълнително да бродирате върху плат с мъниста, конци, мъниста).

Голям брой готови шаблони също трябва да се отдадат на очевидно предимство. Ръкоделието позволява на момичетата да развият умения за кроене и шиене, а развитието на логиката, паметта и художественото възприятие ще бъде много полезно за всички деца.

Практически съвети за работа

Създаването на апликации изисква постоянство и известно умение от майстора. За да извършите качествена работа, първо трябва да организирате работното място, като осигурите достатъчно осветление. За изрязване на части, работа с шевове и малки части е важно да има маса с удобна височина с широк плот на масата. Има редица практически съвети за създаване на апликации от плат:

 1. Всички шаблони трябва да бъдат подготвени предварително, така че творческият процес да не е придружен от груби грешки.
 2. За да изрежете заготовки, използвайте остри ножици, които няма да разкъсат краищата на клапите.
 3. За да закрепите голям брой малки части на фигурата, трябва да използвате щифтове. С помощта на щифтове предварително се създава изображение върху основата и едва след това композицията се подрязва последователно.
 4. Няколко техники могат да бъдат използвани за подгъване на клапите към основата: ръчни шевове, шевове на машинни линии, лепящи ленти върху текстил, залепване върху фолио. Всички налични техники могат да се видят на снимката на апликации от плат.
 5. По-добре е да скриете големи шевове върху апликации, като използвате много тънки конци за шиене (с изключение на случаите, когато големите шевове трябва да се виждат според идеята на проекта).
 6. За всички видове тъкани, с изключение на филц, оставете 0,5 см за гънката на плата.

По-добре е начинаещите да се запознаят със снимките на готови проекти, да подготвят схеми и шаблони за направа на приложения, необходимите инструменти.

Къде могат да се прилагат приложения

Приложенията за текстилни пачуърк са създадени не само за училищни изложби и изложби на творчески ателиета. Интересни занаяти могат да се използват в следните области:

 • За декорация на облекло, особено за по-големи деца и тийнейджъри.
 • Декорация на одеяла, одеяла, възглавници.
 • За декорация на завеси и завеси.

Можете да украсите кухненски приставки, кърпи, калъфи за мобилни телефони с ярки многоцветни петна.

Апликация възглавница

Използвайки собственото си въображение и умения, можете да намерите най-невероятните идеи за приложения от плат.Това може да бъде бижу за калъф за телефон, за покривало за легло или одеяло за легло, за подвижно покритие за мебели.

Създаването на картина от петна е оригинален начин за украса на възглавниците на дивана.

За работа ще ви трябва:

 • Филц от няколко цвята,
 • Нишки,
 • Игли,
 • Модели за цветни венчелистчета (конкретният избор зависи от вида на цветето).

Инструкции стъпка по стъпка за начинаещи с описание:

 1. Избраните текстилни изделия трябва да се перат, за да се получи ефектът от първото свиване.
 2. След изсушаване на плата изгладете текстила с ютия при средна температура.
 3. С помощта на шаблони се изрязват венчелистчета за бъдещо приложение, а също така ще ви трябват стъбло и листа.
 4. Краищата на всяко парче се подрязват спретнато около краищата.
 5. Всяко избрано цвете съдържа голямо количество детайли, така че най-добре е веднага да създадете скица директно върху повърхността на кутията (с помощта на щифтове).

Следващата стъпка е последователното обшиване на части към основата на тъканта на корицата. В зависимост от избрания дизайн на апликацията за финално закрепване могат да се използват както фини шевове, така и големи декоративни шевове.

Приложения за бебешки одеяла

Декорирането на детска спалня е доста важна задача, пред която е изправен всеки родител. Правилно подбраните цветове позволяват на малкото дете да се развива хармонично във всички посоки.

И съвместната творческа работа на децата с техните родители ще донесе радостни впечатления. За приложението трябва да бъдат избрани героите, от които детето се интересува. Как да направите апликации от плат за бебешко одеяло:

 1. Намерените шаблони трябва да бъдат отпечатани и изрязани по контура.
 2. Следващата, не по-малко важна задача за родителя е да избере тъканта за апликациите. Текстилът не трябва да бъде опасен за дете или да причинява алергични реакции. Не трябва да избирате прекалено груби фибри за творчество, които могат да надраскат кожата.
 3. Избраната тъкан се измива и след това се глади с ютия.
 4. Върху одеялото (или върху завивката, върху повърхността на одеялото) детайлите за нанасяне се полагат в желаното положение, образувайки предварителна скица. Заготовките са фиксирани с щифтове.
 5. Детайлите се редуват последователно към текстилната основа на одеялото. За кърмачета може да се използва лепило за закопчаване, което за разлика от шевовете не дразни кожата на бебето.

Когато правите такива апликации за бебешко одеяло, килим или върху повърхността на дрехите, не забравяйте, че трябва да сте далеч от допълнителния декор.

Дете може да откъсне малки мъниста, ключалки, копчета, кристали и случайно да ги погълне.

Снимки на апликации от плат

Интересни статии...