Приложение на гъби: шаблони, схеми със снимки. Инструкции как да направите заявление в средната и подготвителна група със собствените си ръце

Приложението е един от най-простите и интересни видове творчество. Изрязани фигури, изображения или шарки са залепени към основния фон. Елементите, които трябва да бъдат залепени, могат да бъдат направени от всякакъв материал: цветна хартия, листа, семена, трева, плат.

Използвайки тази техника, както дете, така и възрастен могат да създадат красив и интересен занаят. Готовата работа може да се превърне в достоен експонат на училищна изложба, подарък на любим човек или запомняща се украса у дома.

Създаването на такива занаяти е много лесно, но ако положите малко повече усилия, ще получите малко произведение на изкуството.Тази статия предоставя инструкции стъпка по стъпка как да направите апликация от гъби по два начина. Първият е много бърз и прост. Вторият ще отнеме малко повече време и ресурси.

Първият начин

 1. Ще имаш нужда:
 2. дебел картон (формат A4 е подходящ, въпреки че можете да изберете всякакъв размер)
 3. цветна хартия (кафява, бяла, зелена, оранжева или жълта)
 4. ножици
 5. лепило
 6. обикновен молив
 7. стар вестник
 8. престилка или дрехи, които нямате нищо против да се изцапате (по избор)

Подготовка на работното място

За да може занаятът да бъде равномерен и спретнат, се нуждаете от достатъчно свободно място, за да можете удобно да седнете и да поставите всичко необходимо. Най-добре работи масата за писане или хранене.

Освен това:

 • покрийте го със стар вестник, така че капки лепило да не развалят повърхността
 • изложи материали за работа
 • регулирайте осветлението. Включете горна светлина или настолна лампа
 • облечете престилка
 • седнете удобно

Основна подготовка

Следващата стъпка е да подготвим фона. За това трябва:

 • вземете картон
 • вземете оранжева или жълта хартия и я изрежете, за да пасне на картонен лист (Този цвят ще ви напомни за ярките цветове на есенния ден, когато цялата природа пламти от червено-жълти листа и трева.)
 • залепете й картона
 • изгладете повърхността внимателно, за да премахнете въздушните мехурчета под хартията

Производство на части

Докато фонът на бъдещото приложение изсъхва, компонентите на бъдещите гъби трябва да бъдат подготвени:

 • на лист бяла хартия, на обратната страна, нарисувайте с обикновен молив крака гъби: удължен овал и "яйце" (ако вземете формат А4, приблизителната височина на овала е 14-15 см, яйца 8-9 см или направете по желание) на лист кафява хартия, от задната страна, нарисувайте 2 полукръга - шапки: едната по-голяма за овалния крак, другата по-малка. (Приблизителни размери:
  • а) дължина 10 см, височина 4,5-5 см;
  • б) дължина - 7 см, височина - 3,5 см)

Ако фонът е жълт, тогава гъбните капачки могат да бъдат направени многоцветни: кафяво и оранжево върху лист жълта хартия, нарисувайте 3-4 малки дървесни листа.

Всички те могат да бъдат направени в класическа форма, или 1-2 листа могат да бъдат направени от клен (В зависимост от фона, цветът на листата трябва да се промени. Ако е оранжев, тогава листата ще бъдат жълти, ако жълти - оранжево)
върху зелена хартия очертайте лента с дължина около 17 см и височина около 3-4 см.

Изрежете лента от зелена хартия по контура на детайла с ножица отгоре, имитирайки влажни треви. Но не изрязвайте напълно от бяла хартия, изрежете 2 малки овала - отблясъци на светлината върху шапките (приблизително 2 и 1 см дължина)

Инструкции стъпка по стъпка за създаване на апликация от гъби

Вземете изрязаните части и без да ги мажете с лепило, поставете ги в средата на фоновия лист от картон:

 1. първоначално поставяме „краката“: голям овал и „яйце“ отдясно;
 2. поставете върху тях два полукръга, така че всеки да покрива горната четвърт на крака: голям полукръг върху овал, малък върху „яйце“;
 3. поставете изрязани бели овални акценти в горната дясна част на всяка шапка;
 4. в долната част на краката, поставете "тревата", така че да се създаде впечатлението, че гъбите са в нея;
 5. Поставете 2-3 „дървесни листа“ отгоре, в свободното пространство на фона на различни места, така че да се създаде впечатлението, че те кръжат във въздуха;
 6. поставете последния „лист“ върху горната част на капачката на една от гъбите, така че да изглежда, че листът на дървото лежи върху гъбата. За да не забравите местоположението на частите върху листа преди залепване, можете да направите малки маркировки с молив.
 7. Поставете изрязаните части настрани. Смазвайки един по един с малко количество лепило, в същия ред, в който е изложен съставът, залепете ги на фона.
 8. Оставете лепилото да изсъхне

Приложението е готово!

Такъв майсторски клас е добър за начинаещи и малки деца. Ако човек вече има опит и представа за този тип творчество, при желание можете да отделите малко повече време и усилия, но да направите обемно приложение, всъщност 3D картина.

Такава работа ще се открои със своята уникалност на фона на останалите и ще привлече погледа.

Метод втори

Внимание! Може би тази инструкция ще бъде малко сложна за децата и ще изисква помощта на възрастни.

Подготовка на работното място, подготовка на фона - всички тези действия са подобни на предишните инструкции. Не се изискват допълнителни действия. Повтаряме стъпките от първия метод. Трябва само да изберете цвят на фона.

Производство на части

Като такива няма да има нови части. Броят им обаче ще се промени.

 • На гърба на листове цветна хартия очертайте с обикновен молив и изрежете:
  • бяло: крака гъби. "Овал" - 5 бр. "Яйце" - 5 бр.
  • кафяво или оранжево: гъбени капачки. Два полукръга. Големи - 5 бр., По-малки - 5 бр.
 • Ако фонът е жълт, тогава гъбните капачки могат да бъдат направени многоцветни: кафяво и оранжево
  зелен цвят: трева жълт или оранжев цвят (в зависимост от фона): дървесни листа с различни форми 3-4 бр.
  • бял цвят: 2 малки овала - отблясъци на светлината върху шапките
 • Освен това на компонентите на гъбите трябва да се даде обем.
  Крака: Вземете 1 парче „Овал“ и „Яйце“. Без да режете, разделете тези елементи отгоре надолу на две равни половини и лесно очертайте централната линия с молив. Заделени. Останалите 4 "овала и" яйца ", също маркирайте и огънете по централната линия.
 • Вземете един от огънатите овали, внимателно прокарайте лепило по гънката от задната страна (ръба на сгъване) и поставете в линията на сгъване, в другия огънат овал. Тези елементи трябва да бъдат залепени, само по линията на сгъване. Третият "овал" също се намазва с лепило по ръба на сгъването и се вкарва във втория, вече свързан с първия. Освен това в него се вмъква четвъртият.
 • Всичките 4 огънати овала са свързани помежду си само по линията на сгъване и наподобяват отворените страници на книга.
 • Свързани и огънати овали, с ъгъл на сгъване, се придържат към централната линия на първия, не огънат овал.
 • Задръжте така, че ъгълът на сгъване на 4-те овала да е залепен точно към централната линия на първия елемент.
 • След това разгънете половинките на огънатите елементи, така че да създадете обем. Готовата част ще прилича на лежаща книга, чиито централни страници са на различно разстояние от масата и ще създават полукръг, когато се гледат в профил.
 • Извършете всички едни и същи операции с елемента “яйце”.

С гъбни капачки (големи и малки полукръгове) направете същите манипулации (5 еднакви елемента за всяка капачка.)

 1. Първият винаги ще бъде четен. Не го огъвайте.
 2. Само върху него маркирайте вертикалния център с молив.
 3. Останалите са огънати, залепени заедно по централната линия на гънката, залепени с ръба на гънката към централната линия на първия ненагънат елемент.
 4. Слоевете на горните 4 елемента се отварят в полукръг.

Отрежете горната четвърт на гъбните бутчета заедно с всички слоеве.

Създаване на композиция

Както в предишната версия, без да намазвате с лепило, разположете елементите на фоновата основа, за да оцените местоположението и общия изглед:

 1. Вземете под внимание, че този път шапките не се наслагват върху краката отгоре, а са снабдени с ръбовете един до друг.
 2. Ако предварителният състав е задоволителен, оставете изрязаните елементи настрана.
 3. Преди да започнете да лепите, не увивайте плътно „четината“ на тревата около молива и го задръжте за 20-40 секунди, така че да придобие лек завой.
 4. Направете същото с дървесни листа.
 5. Продължете със залепването. Започнете с оформяне на гъби. (не забравяйте! Шапките не се залепват по краката)
 6. Тревата се залепва само с твърда, не отрязана основа. Влажните трева не се намазват с лепило. Поради огъването те ще имитират истинска трева и ще надхвърлят общото платно.

Поставете 1-2 точки с лепило върху дървесни листа и поставете на свободен фон и капачка от гъби. Поради огъването и малката площ на повърхността на лепилото, листата ще се издигнат над основния фон и ще създадат обем.

След като се научи как да направи приложението „гъби“ по този начин, човек значително повишава нивото си на умения не само в тази техника. Възможността да правите обемни фигури от хартия или картон винаги ще бъде от значение и ще ви бъде полезна при производството на декорации за коледни елхи, сувенири, модели, интериорни декорации и много други.

Тази статия ще бъде полезна както за малки деца, така и за възрастни, включително учители. С негова помощ можете да проведете урок по ръкоделие за деца в детска градина или училище, да научите дете да създава красиви произведения, като по този начин развива фина моторика, самостоятелно да овладеете тази техника или да си припомните предишни умения.

Фото апликация гъби

Интересни статии...