Занаяти от бутони (120 снимки): инструкции как да направите занаят от бутони със собствените си ръце + шаблони и диаграми

За развитието на фината моторика на пръстите при децата често се избират различни подръчни материали за творчески дейности.

Един от най-популярните материали са бутоните, които се различават по форма, размер, цвят, диаметър на централния отвор.

Предимствата на използването на бутоните включват тяхната достъпност, удобна форма, здравина, устойчивост на влага.

Необходими инструменти и материали

Творческите занимания с бутони представляват интерес за деца от всички възрастови групи благодарение на ярките им дизайни и разнообразни цветове. Трудно е да си представим напълно какви оригинални занаяти от бутони могат да бъдат направени.

За да създадете интересни подаръци, играчки, сувенири, може да са ви необходими следните материали и инструменти:

 1. Листове от дебел картон, особено често използвани в изкуството на скрапбукинг.
 2. Текстил, сред които филцът е най-популярен.
 3. Игли и конци.
 4. Лепило.
 5. Ножици.
 6. Други декоративни елементи: сатенени панделки, мъниста, големи мъниста.
 7. Въдица или метална тел.

Направи си сам шаблони за изработване на занаяти с копчета може да ви бъде от полза. Оформленията на заготовки са най-подходящи за създаване на красиви приложения от многоцветни гланцови бутони.

Изработване на красиви апликации

Снимките, направени от оригинална комбинация от бутони, изглеждат необикновено оживени във всеки интериорен стил. За работа можете да използвате най-различни материали: от кръгли копчета с матова повърхност до ярки детайли с метален блясък.

За да направите картина стъпка по стъпка, ще ви трябва рамка, лист картон или текстилен плат. Майсторски клас за копчета за копчета:

 1. За работа трябва да изберете скица. Можете да рисувате шаблони със собствените си ръце или да намерите готово изображение.
 2. Фокусирайки се върху подготвения чертеж, бутоните са сортирани по размер, форма, цвят.
 3. В зависимост от използваната основа (текстил или картон) и уменията на майстора, за закрепване се използват конци или лепило. Бродираните картини придобиват уникален дизайн, но апликациите с лепило са по-лесни за изпълнение.

Апликацията от плат трябва да се увие около парче шперплат, парче пластмаса или друга здрава подложка, за да се избегнат груби гънки. Последният етап от независимата работа е закрепването на рамката.

Те украсяват хола, спалнята или стилния коридор с подобни апликации или бродирани картини. Според подобна схема можете да направите занаяти от бутони за изложба в детска градина, но да вземете за основа изображения на животни, птици, различни фигури или букви.

Декор за фотоалбум

Производството на фотоалбуми, рамки за снимки, поздравителни картички днес получи своето име. Тази посока на изкуството има много почитатели, а занаятите се ценят много повече от образците на производството.

За да създадете оригинален фотоалбум, ще ви трябват текстил, конци, игли, листове картон за направа на страници, лепило или големи конци за централно свързване. Инструкции за създаване на стилен фотоалбум:

 1. Листовете и подвързията се правят по общата схема. Работата с бутони се извършва директно с капака на бъдещия занаят.
 2. За да направите твърда корица, са ви необходими два листа картон, както и две парчета плат.
 3. Избраният текстил се увива около картонените заготовки, а закрепването на меката част се извършва на задната повърхност на албума.
 4. В зависимост от желанието на собственика на занаята рисунката може да бъде под формата на определена фигура или да бъде хаотична.

Бутоните са пришити върху основата на плата, според избраната скица.

Обемно дърво от бутони

Интересни идеи и инструкции как да направите занаят с копчета можете да намерите на различни творчески форуми и портали.

Много оригинална идея ще се хареса на майсторката, която все още има много красиви малки копчета от дрехите си.

За да създадете дърво с буйна и интересна корона, трябва да подготвите здрава метална тел, резачки за тел, копчета, саксия за цветя и всякакъв пълнител (можете да използвате декоративни камъни и пясък). Поетапно изработване на красив сувенир:

 1. От метална тел се навива стебло. Тази част от плавателния съд е най-голямата, за да издържи значително натоварване на „клоните“.
 2. Най-често използваната техника е усукването, което дава много реалистичен ефект.
 3. За фиксиране на стъблото се използва саксия за цветя (керамична, пластмасова или стъклена, по преценка на капитана), в която се поставят пясък и декоративни камъни. "Корените" на такова дърво са здраво закрепени към дъното на саксията.
 4. Следващата и най-важна част от работата е формирането на короната. Бутоните са фиксирани с водещата част на проводника, а за сигурна фиксация правят допълнителен цикъл или усукване.

Когато създавате корона, трябва да помните не само за декора, но и за стабилността на такава структура. Не правете горната част на декоративното дърво ненужно масивна, ако проводникът няма достатъчно напречно сечение.

Играчка за коледно дърво

Ярките малки по размер копчета могат да се използват за направата на красива празнична играчка. За да работите, имате нужда от парче стиропор, остър канцеларски нож, лепило, акрилни бои и прозрачен лак.

С помощта на синелова тел можете да направите бримка за закрепване на играчката към елхата. Поетапно производство на оригинален занаят:

 1. Необходимо е да се оформи топка с желания размер от парче пяна. По-добре е да използвате канцеларски нож, за да придадете желаната форма. Всички неравности трябва да бъдат отстранени чрез шлайфане.
 2. Избраните бутони са прикрепени към повърхността на получената топка. Отгоре се нанася и слой PVA лепило.
 3. След като лепилото се втвърди, те започват да украсяват новогодишната играчка, за която се нанася слой боя. Може да е перлена боя със стилен метален блясък.

Полученият ефект се фиксира чрез нанасяне на 2-3 слоя акрилен лак. На снимката на толкова интересни занаяти, изработени от бутони, можете да видите колко красиво проблясват цветовете върху релефната повърхност на играчката.

Снимки на изключителни занаяти от копчета

Интересни статии...