Занаяти от дърво: инструкции стъпка по стъпка, снимки, схеми, красив дизайн, необичайни идеи

Популярността на занаятите от дърво в света нараства всяка година, което е особено забележимо по време на празниците.

Все по-често снимки на дървени занаяти показват работата на креативни и смели хора, които изразяват своите идеи под формата на детски играчки и декорации на коледни елхи, скулптурни фигури за озеленяване и апартаменти.

Видове за занаяти от дърво

За занаятчийска работа дървото се разделя по твърдост на меки, средно твърди и твърди сортове. Твърдостта на дървото се определя от специфичното му тегло и устойчивост на рендосване.

Меките дървета включват липа, трепетлика, топола, върба.

 • Липата има белезникаво дърво с фина текстура и отчетлив блясък. Той е мек и следователно подходящ за дърворезба.
 • Тополата има бяло-жълта дървесина с кафява сърцевина, тя е доста непредсказуема и затова е трудно за начинаещи да работят с нея.
 • Аспен е бяло-бяло дърво, финозърнест, гладък, лъскав, цепещ се, лесен за планиране. Подходящ за изработка на играчки.
 • Върбата е известна в няколко разновидности, тя е много разпространена и е подходяща за тъкане на кошници, саксии.

Дърветата със средна твърдост включват бор, смърч, ела, елша, бреза, явор, ливада, черница, ябълка, слива, череша, круша.

 • Бор - жълто-кафяв, еластичен, устойчив на влага (поради високото си съдържание на смола). Това е най-често срещаният материал за работа в училище. Но смърчът е неподходящ за изработване на дървени занаяти с деца.
 • Елшата е с червеникав цвят, боде неравномерно, тече плавно, но не е трайна, тъй като вредителите я обичат твърде много. Той обаче се използва широко в дограмата, струговете и дърворезбата, тъй като е подходящ като заместител на ореха, тъй като се боядисва добре в орехов цвят.
 • Брезата е синкава на цвят, доста еластична и издръжлива. Подходящ за производство на фурнир и шперплат за струговане, горене. От него правим стилни бели мебели, включително градински мебели. Лесно за боядисване.

Твърдите сортове дървесина не се използват при производството на занаяти. Но за работа с мозайката Hevea е идеална, която не расте по нашите географски ширини, но дъски за рязане от нея попадат в магазините.

Изгаряне на дърва

За да направите чертеж с помощта на пирограф, ще ви трябва:

 • Дървена дъска;
 • Шкурка; подготвен шаблон на хартия или снимка;
 • Проследяваща хартия;
 • Молив;
 • Скоч;
 • Краен продукт като масло или лак за дърво.

Добре изсушените твърди дървета като бреза, бук, явор, клен или дъб се използват най-добре за изпичане, тъй като имат по-добра структура на влакната от иглолистната дървесина и са по-малко смолисти и няма да „плачат“ при изгаряне.

За да започнете своето пирографско приключение, препоръчваме първо шперплат.

 1. Първата стъпка в това как да направите дървени занаяти е да подготвите дървото добре. За да направите това, цялата повърхност на ръбовата дъска трябва внимателно да се избърше с шкурка, за да се отървете от нередностите.
 2. Когато дъската е идеално гладка, можете да започнете да подготвяте шаблона. Нанесете проследяваща хартия върху избрания чертеж, снимка или надпис и внимателно проследете с молив върху проследяваща хартия, като имате предвид всички подробности. След това обърнете проследяващата хартия и я поставете върху дървото с шарки.
 3. Закрепете го отгоре и отдолу с лепяща лента, за да остане неподвижно. След това внимателно проследете чертежа с молив по такъв начин, че да го приложите върху дървото.
 4. Следващата стъпка е да се използва пирограф.Картината е направена чрез спретнато и точно изгаряне на начертаните линии и пролуките между тях. Горелка с регулатор на мощността работи най-добре, което ви позволява да контролирате дълбочината, за да получите различни нюанси на цвета.
 5. След прилагане на контура можете да продължите директно към изгаряне. Необходимо е да се адаптирате към всяка конкретна дъска, но след като стане ясно под какъв ъгъл да поставите пирографа, как да регулирате налягането и други нюанси. В допълнение към пирографа, начинаещите могат да опитат силите си в изгаряне с обикновен поялник.

Работа с мозайката по дърво

Често децата са склонни сами да правят декорации за коледни елхи, мебели за кукли или малки кутии за малки неща. Модерният прободен трион обикновено е електрически, с различни комплекти триони за обработка на всички видове дърво.

След изчертаване на картина или рисунка върху дървена плоча, както беше направено за изгаряне, парчето дърво се фиксира и започва рязане. Правилата за безопасност трябва да се спазват стриктно, очите и устата трябва да бъдат защитени.

Изработване на ракита

Подаръчни кошници, саксии за цветя и други продукти ще бъдат отличен подарък за вашата баба, но този вид творчество не е подходящ за всички.

Не е достатъчно да се берат върбови клони, те трябва да бъдат правилно изсушени и шлифовани. Не всеки може да направи това, особено като се има предвид, че някои видове върба трябва да бъдат подготвени до шест месеца.

Ето защо е по-добре да си купите готов комплект и да тъчете прост продукт според инструкциите.

Интересен вид творчество се превърна в тъкането на млади разсад от върба в живи павилиони, когато те са закрепени под определен ъгъл около селските мебели, образувайки естествени палатки.

Довършителни занаяти от дърво

Когато рисунката е изгорена или играчката за коледно дърво е изрязана успешно, започва забавлението - оцветяване, тониране или лакиране.

Дървените занаяти за деца обикновено се боядисват със специални бои, но декоративните елементи, които се вкарват в рамка (включително домашно приготвените), обикновено се лакират.

Петно или лак с оттенък, които могат да бъдат закупени във всеки железарски магазин, ще ви помогнат да придадете необходимия нюанс.

Снимка на дървени занаяти

Интересни статии...