Направи си сам занаяти от кутии стъпка по стъпка: инструкции и схеми как да направите занаяти от картонена кутия (120 снимки)

Кутиите съпътстват живота ни през цялото време. Носят вкъщи обувки, домакински уреди и дори мляко. Почти винаги, след употреба, картонените контейнери се изпращат до коша за боклук, замърсявайки нашата многострадална планета.

Но можете да дадете на опаковката втори живот и да създадете полезни занаяти от кутията със собствените си ръце. Повечето занаяти не изискват специални умения или специални инструменти.

Пожарна

За да създадете декоративно огнище, имате нужда от голяма кутия или няколко малки, в зависимост от размера на бъдещото творение. Малки кутии са залепени заедно, прегради, които ще бъдат вътре в бъдещото огнище, по-добре е да се премахнат предварително.

В предната част на продукта се изрязва „горивна камера“, в която впоследствие се поставят „дървата за огрев“. Дърва за огрев могат да бъдат направени от малки истински трупи, имитацията им от ролки от леки тапети, клони.

За да придаде на занаята солиден или привлекателен вид, кутията се поставя върху:

 • Тапети за плочки, тухли или камък;
 • Самозалепващо се фолио;
 • Изрязани от хартия тухли и всичко останало, с което бъдещите й собственици искат да украсят камината.

Краищата на камината са завършени с первази или гранични ленти.

Домашният декор се поставя върху камината, лъжичката и покерът се окачват на специална стойка. По желание те могат да бъдат създадени и от картон.

Кошница за пикник

Кошницата за пикник ще продължи темата за релаксацията. Ще бъде възможно да го занесете в гората, в селската къща или в детската градина. Занаятите от кутия от този формат се правят много бързо и не изискват сложни инженерни изчисления.

За да създадете очарователна кошница, трябва да намерите:

 • Кутия за обувки;
 • Доста дебел канап или тънко въже;
 • Лепило;
 • Парче плат;
 • Лента или дебела дантела.

Отговорът на въпроса "как да направите занаят от кутията" е много лесен за решаване.

 1. Нанесете обилен слой лепило отстрани на кутията.
 2. Канапът е прилепен плътно и плътно към него, като не остава празно място между завоите.
 3. На самия връх оставете няколко сантиметра незалепнали, това ще ви позволи да поставите капака на място.
 4. Самият капак е проектиран по подобен начин.
 5. Получените кошници са залепени отстрани или зашити с дръжки от панделки.
 6. Вътре в кутията се поставя платнена салфетка.

Канапът понякога се заменя с кърпа, като в този случай кутията и капакът се увиват внимателно в плат и се закрепват със телбод или лепило. За занаяти можете да използвате един вид плат или да украсите капака с контрастен цвят. Интериорът може да бъде украсен и с плат.

Кутия за подарък

Всеки подарък ще донесе много повече радост, ако го поставите в кокетна кутия. И занаятите от картонена кутия също ще помогнат за това.

Необходимата кутия се избира в зависимост от размера на подаръка.

Тогава можете:

 • Боя с бои;
 • Украсете с апликация;
 • Украсете с лъкове и изкуствени цветя.

Или можете да направите необичаен бонбон. За целта от парче картон се изрязва шестоъгълник, наподобяващ горната част на шоколадов бонбон.

Той е залепен към капака на кутията, цялата конструкция е боядисана в един цвят. Сладък бонбон е готов, остава само да поставите подаръка вътре и да го предадете на получателя.

Като необичайна презентация можете да имитирате ненужен картонен контейнер за пощенска кутия, като поставите малки летви отстрани и залепите пощенски марки върху него.

Пощенска кутия

Оригиналната пощенска кутия може да бъде прикрепена към вратата на детската стая и да изпраща забавни писма до хлапето.

За това е полезна дебела кутия за бонбони. В горната част на кутията се прави слот за букви. Можете да получите самите съобщения, като просто отворите капака.

Организатор

Какви видове занаяти могат да бъдат направени от кутията, така че да са не само красиви, но и полезни? Може би канцеларски комплект или органайзер за хартия. За това малките кутии са украсени с бои или фолио. Голямата кутия се изрязва по диагонал.

Както можете да видите на снимката на занаятите от кутии, такива комплекти могат да украсят не само домашно работно място, но и офис маси.

Играчки от кутии

Занаятите от кутия за деца под формата на куклена къща са полезни за момичетата. В такава къща можете удобно да поставите всичките си отделения, докато мебелите могат да бъдат направени и от остатъците от картон.

 • Младите домакини могат да се снабдят със собствена печка, пералня, хладилник, кафе машина.
 • Колите, самолетите, корабите са по-подходящи за момчета.
 • Ако има много големи кутии, тогава можете да създадете цял лабиринт.
 • Щипки или големи крокодилски кламери ще ви помогнат да ги закрепите заедно.

Разбира се, такъв занаят не е предназначен за възрастни деца, но трохите от годината със сигурност ще оценят забавната играчка. И когато тя се умори, листовете картон се сгъват до по-добри времена.

Къща за котки

Малка кутия и стара тениска могат да ви помогнат бързо да построите къща за вашия космат домашен любимец. Уютно място за почивка може да се създаде само за половин час.

 1. За това в кутията се изрязва дупка по диаметъра на гърлото.
 2. Тениската се издърпва върху кутията, излишният плат се прибира в щифтовете, долната част на тениската се пришива на гърба на кутията.
 3. Ръкавите на тениската могат да бъдат прибрани или превърнати в забавни маршрути за бягство.
 4. Но за това ще трябва да се направят и съответните дупки в кутията.
 5. За оживени котенца и грациозни котки можете да създадете цял котешки град със стълби, лабиринти, платформи за гледане.

Съоръжения за съхранение

Кутиите за обувки могат да съхраняват не само обувки в червата им, особено след като живеят малко по-дълго от съдържанието им.

От ненужни кутии можете да направите прекрасен килер за съхранение на сезонни предмети: шапки, шалове, ръкавици без пръсти и ръкавици. Това ще ви позволи да поддържате основния си гардероб чист и подреден и бързо да намерите необходимите аксесоари.

 • За да създадете такъв полезен дизайн, просто трябва да маркирате всяка кутия с ярки флумастери или да залепите подходящите етикети. Кутиите се поставят една върху друга с надписите навън.

Разделянето на кутията на отделения за побиране на чифтове чорапи или бельо също е добър вариант.

Корито

От водоустойчиви торбички със сок и мляко получавате трапезария за птици.

 1. За да направите това, дупки просто се изрязват в него, здрав канап се нанизва отгоре и се връзва на клон.
 2. Простите занаяти от кутии не изискват много усилия и сложни инструменти, но могат да създадат уютна атмосфера в стаята.

Снимка на занаяти от кутии

Интересни статии...