Ден на прегръдката 2024: коя дата, снимки, международен и световен

Денят на прегръдката е един от най-забавните и приятни празници, който през 2024 г. ще бъде на 21 януари. Празнува се винаги в един и същи ден. Но от година на година празникът набира все по-голяма популярност и младите хора провеждат различни флашмобове и интересни представления, което привлича допълнително внимание към празника.

История на възникване

Кой е измислил традицията да се прегръщаме в студен януарски ден, историята мълчи. Има няколко версии за появата на Световния ден на прегръдката, който се отбелязва на 21.01.2024 г., като всяка от тях е свързана с различна държава:

  1. Австралия. Легендата гласи, че през 70-те години на миналия век млад мъж с табела стои близо до летището и „раздава“ безплатни „прегръдки“ на всички. Мнозина го оставиха без надзор, но една жена оцени този жест, тъй като беше измъчвана от чувство на самота. Екшънът буквално я върна към живота. След това младите хора по света започнаха да се прегръщат точно така.
  2. САЩ. Празникът е приет през 1986 г. и е наречен Национален ден на прегръдката. Западноевропейски младежи са допринесли за появата, но точните обстоятелства са неизвестни.
  3. Япония. Неофициално ваканцията започна на 9 август. Постепенно той "мигрира" през зимата, докато международният ден се разпространява по света. Но японците започнаха да прегръщат непознати много по-рано.

Празникът се разраства и днес се празнува по целия свят. Броят на участниците расте всяка година. Смята се за младежка, но към нея се присъединяват и възрастни хора. В крайна сметка всеки иска да получава положителни емоции без изключение.

Традиции

Международният ден на прегръдката през 2024 г. ще бъде на 21 януари. По традиция непознати и приятели ще се прегръщат и по този начин ще споделят топлина. Но първо трябва да се уверите, че са съгласни. В съвременния свят много хора изпитват тактилен глад, не получават достатъчно докосвания. Затова в много градове се провеждат масови акции - по едно и също време по улиците хора от различни възрасти предлагат "прегръдки" на околните. Те също така провеждат концерти и представления на различни творчески групи.

Прегръщането на друг човек е чудесна възможност да споделите топлина и позитив с другите. Прегръдките могат да облекчат моралния стрес и да подобрят благосъстоянието, защото ви позволяват да се отпуснете и да се почувствате спокойни за няколко минути. Психолозите съветват да се прегръщате поне 10 минути на всеки 24 часа.

Докосването подобрява съня, премахва безпокойството, стимулира нервната система и мозъчната дейност, намалява стреса и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Знаците на деня - какво трябва и какво не трябва

21 януари в старите времена беше обичайно да се празнува Денят на Емелин, за глобалните "прегръдки" с непознати, тогава никой не чу. В обикновените хора той се нарича Емелян Кумишни. Кумовете си ходеха на гости, устройваха си сбирки и си разменяха не само лакомства, но и кърпи с детски сапуни. Вярвало се е, че ако измиете дете с подарен сапун, то ще расте силно и здраво.

И също през този период зимата дойде в Рус, лошо време със студове и силни ветрове. Има и народни знаци:

  • наблюдава се южен вятър, очаквайте чести гръмотевични бури през лятото;
  • северните ветрове ще донесат силни студове;
  • бодлив фин сняг - за дълга зима;
  • обилен снеговалеж до дъждовен август;
  • чисто небе за горещо и сухо лято.

20-21 януари празнуват дните на Св. Йоан Кръстител, Василиса и се сбогуват с коледните празници.Започваха работа едва след обяд и то само ако е спешно. Готвенето и почистването също бяха планирани предварително, за да се освободи сутринта и обяда. Смятало се е за лоша поличба да се готви и яде желе, възможно е да донесе нещастие на семейството.

В наши дни не се препоръчва да купувате въжета за дрехи, тъй като това е трагедия за семейството.

Преди беше обичайно да се разказват на децата интересни приказки и басни, да прекарват вечерта със семейството. След края на шумните празници, вечер те можеха да се съберат в къщата с голям брой роднини. А празникът на "прегръдките" може да бъде и чудесен повод за събиране на приятели и любими хора.

Поздравления за деня на прегръдките на пощенските картички

Предлагаме ви най-яките пощенски картички за Честит ден на прегръдката. Можете да изтеглите безплатно поздравителни снимки на телефона или компютъра си и да ги изпратите на приятелите си.

Знаейки коя дата ще бъде празникът през 2024 г., можете отново да проверите плаката на родния си град, за да не пропуснете интересни събития. Ако на тази дата не е планиран концерт или просто интересно представление, винаги можете да организирате нещо сами или просто отново да прегърнете добър приятел. Ще има чудесен повод за това на 21 януари.

Интересни статии...