Кога е Новата 2024 година според източния календар - ела на китайски

Когато настъпи китайската Нова година през 2024 г., не само любителите на ориенталската култура се интересуват. Този празник става все по-актуален и у нас поради необичайното си място в календара и уникалната възможност за пореден път да отбележим началото на годината. Но често интересът е символът, животното-покровител. През 2024 г. това е Драконът, неговият предшественик беше Заекът.

Когато започнат да празнуват

През 2024 г. китайската Нова година започва на 10 февруари и завършва на 28 януари 2025 г. Тоест различна е не само датата на празника, но и продължителността на самия период.Според техния календар ще започне 4722 година. Датата се определя всяка година според лунния календар. Следователно винаги идва по различно време. Официално Китай премина към григорианския календар, за да брои датите като останалия свят, но древният начин за изчисляване на важни дати остава актуален. Продължава да изчислява традиционните празници.

Важно е не само кога настъпва Новата година според източния календар през 2024 г., но и колко дълго ще продължи. Честванията ще продължат 15 дни. През този период местните жители ще празнуват празника в кръга на най-близките си, трудовият живот затихва за кратко.

Характеристика на годината според източния календар

Когато настъпи 2024 г., Зеленият дървен дракон ще я покровителства. Това митично животно е особено почитано в Китай. Смята се за символ на късмет и просперитет.Взаимодействието на дървото и земята пряко влияе върху характера на годината. Ако се вярва на прогнозите, тя обещава да е благоприятна. Драконът ще унищожи всичко старо и на празното място ще дойде нов. Природата на планината е противоречива и неспокойна.

В очакване на 2024 г. според китайския календар можете да декорирате красиво стаята. Драконът определено ще хареса това и той ще даде запас от късмет за целия период, който покровителства. По време на празненства трябва да се спазват следните правила:

  • не трябва да има скука или тъжни приказки, дори мисли. Струва си колкото е възможно повече да се настроите към положителното и да гледате към бъдещето с оптимизъм;
  • можете да носите само празнични ярки неща, дори ако не планирате да напускате къщата;
  • окачете празнични гирлянди вътре и извън къщата. Може да са китайски фенери или домашно приготвени хартиени изделия;
  • отделете много време за активни забавления, танци, спортни събития;
  • Ястията на празничната трапеза трябва да са прости, но богати на зеленчуци и ябълки.

Година е високосна, но това не винаги е лош знак. По-скоро трябва да сте подготвени за различни препятствия по пътя към успеха.

Съвет на астролога

По време на новогодишните празници има време да проучите съставените хороскопи за всеки знак от зодиака и да се запознаете с прогнозите за следващата година. Но има общи тенденции в подреждането на звездите, които ще засегнат всички без изключение. Кога настъпва 2024 година на Дракона според източния календар, астролозите съветват:

  • не се жени. Но ако сватбата не може да бъде пренасрочена, тогава си струва да изберете подходяща дата според благоприятните фази на луната. За да бъде бракът определено успешен;
  • не планирайте дълги пътувания. Тази година не се смята за най-благоприятната за такива драстични промени;
  • опитване на нови дейности. Годината на Дракона е идеална за финансов растеж, но за това трябва да поемете рискове и да опитате силите си в нова посока или просто да смените професията си;
  • лесно да се отървеш от старото. Това се отнася не само за материалното, но и за духовното, личното общуване с токсични хора. 2024 г. е страхотно време за голяма актуализация.

Ако човек има труден период в живота си, астролозите съветват да съставите натална карта, като вземете предвид деня и часа на раждане. С негова помощ специалист може да отговори на всички въпроси.

Интересни факти

В Китай началото на новата година не е обичайно да се нарича начин. Местните го наричат Пролетен фестивал. С пристигането му хората празнуват края на студения период и обновяването на природата. Първите топли слънчеви лъчи носят със себе си надежда за най-доброто и благоприятни промени.

Китайската Нова година всяка година предизвиква най-големия миграционен поток в света. От цял свят се стичат хора, които някога са заминали, при своите възрастни родители или роднини, а туристите отиват да видят традиционните празненства на това важно събитие.

Първоначално Пролетният фестивал е бил ден на определени ритуали. Боговете бяха помолени за добра реколта или благоприятно време, благополучие за семейството. Но най-важното е, че поискаха защита от всякакви зли демони.

В новогодишната нощ, според източната традиция, в небето се изстрелват рекорден брой фойерверки. И е обичайно да плашите лошия късмет и злите духове с петарди.

Интересни статии...