Кръщение през 2024 г.: кога ще бъде датата на празника

Кръщение Господне (Свето Богоявление) е един от най-големите двунадесети празници, които християните ще празнуват през 2024 г. Посветен е на спомените за събитията, станали в река Йордан - кръщението на Божия Син от Йоан Кръстител. С този ден винаги са били свързани интересни традиции и обичаи, знаци и вярвания. Много от тях са оцелели от времето на Русия до днес.

Дата на Богоявление през 2024 г.

Кога ще дойде празникът Богоявление през 2024 г., не може да се каже със сигурност. Различните християнски деноминации и църкви ще имат различни дати.И така, в Римокатолическата църква това е първата неделя след 6 януари през 2024 г. - 7-ми. В Арменската апостолическа църква Богоявление се съчетава с празника на Рождество Христово и има общо име - Богоявление. Той се пада всяка година на 6 януари. Подобна история с древната източно-коптска църква, нейните енориаши празнуват двоен празник на 7-ми. В Руската православна църква, както и в Католическата църква, Коледа и Богоявление са различни празници, като и двете дати остават непроменени - 6 и 19 януари.

Произходът на празника и обичаите

Историческите събития са се случили на река Йордан, в околностите на която е проповядвал Йоан Кръстител (Йоан Кръстител). Той предсказа скорошното идване на Месията и призова всички да се подготвят за това: да се покаят и да пречистят душата си. Преходът към "новия живот" беше придружен от потапяне в езерце. Той кръсти Исус, след като навърши 30 години. По време на тайнството се яви Света Троица.Светият Дух слезе върху Спасителя под формата на бял гълъб. В същото време небесен глас каза: „Ти си моят възлюбен Син, моята благословия е в теб!“

По времето на Исус Христос се кръщавали само възрастни, важно условие било приемането на религията и вярата в Бог. Ритуалът се проведе без кума и кума, както е прието сега.

На Богоявление вярващите посещават църква. Има празнична служба. В нощта на 19-и започва всенощното бдение, което се превръща в утринна литургия. Водата на Богоявление се нарича Светена. Не се влошава през цялата година. Ако не е възможно да се донесе от храма, те го събират във всеки резервоар. Вярва се, че цялата вода на този ден има чудодейни свойства. На 19-ти те го поръсват върху къща (отвътре и отвън), личен парцел. В някои случаи бащите правят това. Такива действия осигуряват защита от зли сили. Апогеят на празника е семеен празник. Поради липсата на пост този ден на трапезата има различни лакомства.

Обреди и забрани

Църквата винаги е имала негативно отношение към празнуването на коледното време, през което хората, чудейки се, се обръщат към злите духове. Тези традиции идват от езически времена и са неизкореними. Тогава представителите на духовенството решиха да направят компромис и измислиха ритуал за къпане. За извършването му в естествени водоеми се прави ледена дупка, водата в която се освещава от свещеника. Смята се, че трикратното потапяне в него освобождава от грехове. През последните години до това се прибягва с цел закаляване. Периодът на богоявленските къпания започва в полунощ от 18 срещу 19 и продължава до обяд на 19.

В този ден не трябва да бъдете алчни и да се запасите със Светена вода в огромни количества. Не можете да скандализирате, да лъжете, да се оплаквате от нищо, да обсъждате другите, да мислите за лошото, да преяждате. Под забрана е физическият и умственият труд. За прическа и маникюр е по-добре да изберете различно време, за да не объркате съдбата.Не се препоръчва да се вземат пари назаем, в противен случай следващата година ще бъде изпълнена с финансови затруднения.

Могат ли да се кръщават деца

Няма забрана. За индивидуална или групова церемония на 19 януари е препоръчително предварително записване. Има много кандидати за този ден, но поради огромното натоварване често отказват. В този случай на родителите се дава календар и се предлага да изберат други, по-подходящи дати. По още един въпрос мненията на вярващите са разделени. Някои смятат, че децата, родени на празник, не трябва да се кръщават, докато други твърдят обратното. В този случай представители на духовенството казват следното: раждането на дете на 19 януари не го прави кръстено, така че ритуалът е необходим.

Знаци

Има много знаци, свързани с празника, сред които са следните:

 1. Люби студове и ясно небе - за горещо лято, богата есенна реколта.
 2. Падаща звезда - до изпълнение на желание.
 3. Плачът е проблем.
 4. Да срещнеш човек с цвете е приятна изненада.
 5. Повишена температура и липса на лед във водните тела - до глобални промени.
 6. Измий със сняг - запази красотата до старост.
 7. Пълнолуние - за дъждовна пролет.
 8. Да вземеш трохи от къщата - до бедност.
 9. Порежете се - до поредица от провали.
 10. Безснежно време - до оскъдна реколта.
 11. Лоши думи за водата - до скръб.
 12. Кучетата лаят много - за успешен лов.
 13. Звездно небе - до много гъби през есента.
 14. Снежна буря - за добра реколта от пшеница.
 15. Преди да влезете в къщата, оставете обувките извън прага - до болести.

В старите времена е било обичайно да се женят. Смятало се, че това увеличава шансовете за силен, щастлив и дълъг брак. Неженените момичета, излизайки на улицата, обръщаха внимание на първия идващ. Възрастен мъж предвещава още една година на самота, а млад мъж - ранно запознанство или сватба.

B, Богоявление през януари 2024 г. традиционно ще завърши цикъла от зимни празници. На следващия ден след нея домакините ще приберат елхите и новогодишните играчки. Сеното, сложено под покривката на Коледа, се раздава на добитъка. Тези, които са празнували църковния празник в съответствие с правилата и препоръките през цялата година, ще наблюдават как съдбата ги благоволи.

Интересни статии...