Модели на кръстосани шевове: 30 новогодишни модела 2021

Кръстосаните шевове са един от най-старите видове ръкоделие, възникнали в първобитните времена, когато детайли от дрехи от животински кожи са били зашити с кръстосани шевове.

Популярността му не само е оцеляла през вековете, но и е превърнала бродерията в истинско изкуство, достъпно за всеки. Не е нужно да сте велик художник, за да бродирате например Бика, покровителя на 2021 година. В тази статия можете да създадете красиви диаграми и цялата информация за последователността на работа.

Съдържание

 • малко за символа на годината;
 • какво може да бъде украсено с бродерия;
 • инструменти и материали;
 • как да прехвърля схема;
 • последователност на работата;
 • как да се грижим за бродерия;
 • набор от красиви схеми;

Бикът е символ на настъпващата 2021 година

Покровител на новата 2021 година според източния календар ще бъде White Metal Bull. Това е благородно, волево, решително и мъдро животно. Бикът ще внесе увереност и спокойствие във взаимоотношенията и финансите през новата година. Той ще покровителства честни, отговорни и трудолюбиви хора.

Любителите на кръстосаните шевове не могат да се нарекат мързеливи, защото колко търпение и упорита работа са необходими, за да се събере картина от отделни кръстове. Така че може би по времето, когато Бикът се появи, си струва да се опитате да избродирате символа на годината, за да привлечете неговата подкрепа, или просто да прекарате приятно и полезно време.

Какво може да бъде украсено с бродерия?

Преди да пристъпите директно към работата, ще бъде правилно да решите къде ще се използва Бикът, бродиран с кръст. Нека разгледаме възможните варианти и бъдете сигурни, че някои от тях ще ви изненадат:

 • Бродерия от бик като картина - готовата работа може да бъде отнесена в цеха за багети, където майсторът ще я подреди в рамка, така че картината да може да бъде окачена на стената;
 • декорация на възглавници - можете да украсите калъфки за възглавници или калъфи за възглавници на дивана с голяма бродерия;
 • кухненски текстил - бродерия може да се направи върху кухненска престилка, покривки и салфетки, калъф за бутилки, кърпи, поставки и други;
 • Декор за Нова година - бродираният Бик може да бъде поставен върху ботуш или чанта за подарък или да се направи от него играчка за коледно дърво;
 • аксесоари - кръстосан бод може да се използва за украса на калъф за очила, корица за паспорт или дневник, колан, калъф за мобилен телефон;
 • чанти - обикновен купувач за покупки ще се превърне в оригинално нещо, ако върху него се появи бродиран бик, малки схеми са подходящи за декорация на козметична чанта, съединител или детска чанта;
 • часовник - старите стенни часовници могат да се актуализират чрез бродиране на нов циферблат за тях, върху който може да се постави символът на новата 2021 година.

Не забравяйте, че при използването на бродерия е важно да се прояви чувство за пропорция, тъй като бродираната картина над диван с бродирани възглавници, пред която има масичка с бродирана салфетка, ще бъде прекалено голяма.

Материали и инструменти

Опитните майсторки знаят какви инструменти и материали са им необходими за работа, а начинаещите се нуждаят от помощ по този въпрос. В допълнение към схемата за кръстосан бод, основният комплект за този вид ръкоделие включва:

 1. Плат - използвайте специална тъкан с прозрачни мрежи, наречена платно. Основната му характеристика е броят, броят на блоковете в квадрат със страни от 25 мм. Платното се предлага с броя 14, 16, 18 и дори 22.
 2. Игли за гоблени - те се различават от обикновените по по-малка дължина, широко око и тъп край. За платно с брой 14 обикновено използвайте игли # 24 или 26.
 3. Конци за бродерия, усукани в скелет от 6 нишки. Най-често срещаните са памучни конци. Те не избледняват по време на измиване и по-малко избледняват на слънце, така че продукт с бродиран Вол ще ви радва с външния си вид по-дълго.
 4. Обръчи за бродиране - могат да бъдат с различни размери и изработени от различни материали. При избора им е важно да се обърне внимание на това колко плътно външната страна на рамката се прилепва към вътрешната, дали „ключалката“ е здраво закрепена, дали може да се регулира напрежението на плата. За голям дизайн ще е необходим голям обръч или машина.
 5. Ножици - бродиращите обикновено използват "чапли" с остри остриета, които ще отрежат и най-късата нишка, но те могат да бъдат заменени перфектно с остри ножици за нокти.

Освен това може да се нуждаете от напръстник, водоразтворим маркер за маркиране и восък, за да помогнете на третираната нишка да се навива и да се възли по-малко.

Как да прехвърля диаграма на платното

В занаятчийските магазини можете да си купите готови комплекти, които включват модели на кръстосани шевове, веднага отпечатани върху платното. Работата по тази схема се нарича "неизброим кръст", тъй като не е нужно да броите всеки бродиран кръст, просто трябва да следвате символите за маркиране на плата.

Но реалността е, че схемата на картината, която харесвате (например Бика), е по-лесна за намиране и изтегляне безплатно в световната мрежа. В този случай схемата се прехвърля на платното още по време на процеса на бродиране. Такава работа се нарича "преброяване на кръста".

За да улесните себе си в този случай, трябва да направите маркировка върху платното. Първо, парче плат се сгъва наполовина по дължината и по гънката, линия се полага със шев "игла напред" с контрастираща нишка. Повторете всичко, сгънете платното през. Маркирайте квадратчета със страни 10x10 кръстове от получения център с маркер или контрастираща нишка. Това ще улесни навигацията по диаграмата и броенето на кръстове.

Последователност на работата

Независимо каква сложност и какъв размер е избрана рисунката на Бика, процесът на бродиране ще включва:

 1. Подготовка на платното - трябва да изчислите и отрежете необходимото парче плат, така че работата да е чиста, определено трябва да замажете ръбовете с шев за бутониера.
 2. Маркиране - използвайки маркер или конец с контрастен цвят, маркирайте центъра на творбата и разбийте платното на квадратчета от 10 кръста от всяка страна.
 3. Закрепете конеца с желания цвят и започнете да работите. По-добре е да започнете голяма бродерия Bull от центъра на диаграмата. И не забравяйте да се уверите, че горният шев на кръстовете винаги е насочен в една посока.
 4. Краищата на конеца са скрити от предната страна под кръстовете и отрязани. Важно е да държите под око шевната страна, върху него не трябва да има възли или стърчащи краища на конеца.

Отстранете конците за маркиране от готовата работа, измийте я, подсушете и я изгладете.

Как да се грижим за готовата бродерия?

Ако бродерията на Бика е поставена под стъкло, тогава картината трябва само да се избърсва от прах от време на време, но ако не е защитена с нищо, тогава се нуждае от друга грижа.

От време на време тази бродерия трябва да се измива ръчно с мек течен препарат в топла вода. След това изплакнете добре и разстелете върху хоризонтална повърхност, покрита с бяла хавлиена кърпа, за да се отцеди водата.

Леко влажна работа се глади с гореща ютия от грешната страна. За да запазите кръстовете еднакво релефни, поставете хавлиена кърпа под плата.

Красиви новогодишни схеми

Интересни статии...