Направи си сам новогодишен топиарий за 2022 г. - как да направите, шаблони

Направи си сам новогодишен топиарий за 2022 г. е популярен вид декор, който може да се използва за украса на къща или за подарък за празник. Има много налични инструменти за създаването му, можете да се съсредоточите върху дизайна или общата атмосфера. Но няма съмнение, че топиарът ще се побере перфектно на почти всяко място.

Стойността на новогодишния топиар в празничен интериор


Topiary е декоративно изкуствено дърво в саксия. Има достатъчно методи за тяхното производство, те могат да бъдат с различни форми и размери. Topiary може да се направи както през лятото, така и през зимата. Правилният избор на материал ще създаде атмосфера на зимни дървета в стаята. И новогодишният декор ще допълни цялостната картина.

Направи си сам топиарий може да бъде добър подарък. Въпреки факта, че производството им отнема много време, резултатът в крайна сметка ще зарадва всички и ще отговори на всички очаквания. Основното е да следвате ясно инструкциите, особено ако ръкоделието се случва за първи път.

Характеристики на

Новогодишният топиари е вариант на празнична композиция, използваща елементи от естествен произход. Тези компактни изкуствени дървета имат кокетна корона със строга геометрична форма - по аналогия с едноименното ландшафтно изкуство. Те могат да бъдат направени буквално от всякакви налични материали: от кафе на зърна до черупки. Композицията винаги е базирана на естествени материали - клони на дървета, понякога мъх, останалото зависи само от темата и въображението на автора.

Новогодишният топиарий обикновено има бял фон, украсен с всякакви искри, топки, сърма, панделки. Понякога се правят годни за консумация: от мандарини, сладкиши. Съвременните тенденции също позволяват създаването на неканонични варианти на короната - под формата на конус. Такива композиции могат да заменят миниатюрно коледно дърво. Въпреки това, класическите сферични топиарни композиции също са доста популярни - те украсяват первази и нощни шкафчета, допълват дизайна на празничната маса.

Всяка празнична украса има свои тайни. Новогодишният топиарий също се създава според определени правила.

 • Внимателно спазване на пропорциите. Topiary винаги има 3 основни елемента - основа, багажник и корона. Важно е последното да е винаги най-обемно - това ще позволи да се запази правилната пропорционалност. С увеличаване на размерите на продукта, короната все още трябва да бъде по-голяма от основата.
 • Правилният избор на материал за короната. Топките от пяна, полиуретановата пяна или флоралната гъба се считат за най-удобни за работа. Можете също така да сглобите основата от парчета пяна - те са свързани с лепило, образувайки най-близо до сферичната версия на короната.
 • Добре държа. Основата за топиари за Нова година трябва да бъде тежка и стабилна. Оптимално е, ако е глинен или пластмасов саксия за цветя с широка, равномерна основа. За да го направите по-тежък, той се пълни с монети, камъни, можете да излеете алабастър или гипс след инсталиране на багажника на бъдещия топиар. Отгоре такава основа е украсена с плат, камъни, мишура или искри.
 • Силна подкрепа. Багажникът на топиарна композиция изглежда най-добре, ако има неправилна геометрия, сложна форма. Клоните на дърветата, дребните речни дървета помагат за постигането на този ефект. При липса на естествен материал под ръка, можете да използвате пръчки от ескимо или шишчета от кебап, сламки и други импровизирани средства.
 • Адхезивно залепване.За да не се разпада топиарът, наложително е здраво да закрепите елементите му. За това се избира безопасно PVA лепило или специален термопистолет с топилни пръти - с тяхна помощ завършеният състав е достатъчно здрав. Токсичните съединения за незабавно залепване, както и силикатно лепило, не са подходящи за образуването на новогодишния топиар.

Това са основните характеристики, които трябва да се имат предвид при създаването на новогодишния топиар. Следвайки правилата, можете лесно да създадете такава необичайна декорация на дома със собствените си ръце.

Занаятчийски опции

Има много идеи за създаване на оригинални композиции в топиарен стил за Нова година. Сред наличните опции за занаяти може да е трудно да изберете само един. Преглед на най-подходящите идеи ще ви помогне да вземете окончателното решение. Например, дърво от сизал изглежда интересно - зелено или златисто. Можете да направите венец от мишура в стила на топиари, но ще бъде много по-оригинално да изберете една от следните идеи.

 • Топиари за кафе. Изглежда елегантно и привлекателно, естествените кафяви зърна придават добре яркия празничен декор. Такова дърво е украсено с черупки от ядки, жълъди, шишарки и други заоблени елементи.
 • Мандарина. Ярко решение за тези, които искат да практикуват създаването на ядливи композиции. Тази опция е добра за дом с малки деца, но основата ще трябва да бъде по-тежка, доколкото е възможно, тъй като плодовете са доста тежки. За закрепване мандарините са завързани с панделки или сребърни конци и към тях вече е фиксирана тел или фиби - те са залепени в пяна основа, флорална гъба. Можете да украсите композицията с конуси, смърчови клони, зелени панделки.
 • Близалка. Ярка и празнична версия на топиари, която се вписва добре в дизайна на новогодишна маса или детска стая. По-добре е да изберете червено-бели, заоблени близалки, за багажника трябва да вземете права дървена или пластмасова пръчка, ако е необходимо, да я боядисате в бяло или да украсите с лепяща лента. Основата е от пяна, поставена в саксия, украсена с картон или други листови материали. Самата топка е залепена с червена лента, върху която са прикрепени бонбоните.
 • От декорации за коледни елхи. Такъв топиар изглежда интересно, грандиозно и празнично - той лесно може да замени коледно дърво, ако в апартамента няма твърде много място. Тази опция ви позволява да украсите заоблено дърво със сърма и искри, което ще го направи възможно най-елегантно и ефективно.

Това е само малка част от идеите за създаване на новогодишен топиарий. Въз основа на прости форми и материали, за 5-6 часа можете лесно да създадете своя собствена фантастична версия на такова дърво.

Стъпка по стъпка майсторски клас за начинаещи

Изработването на интересен занаят за Нова година със собствените си ръце ще бъде интересно както за деца, така и за възрастни. Можете да се забавлявате със състезание по декориране на топиари с приятели или членове на семейството. Стъпка по стъпка майсторски клас за начинаещи ще ви помогне лесно да го разберете.

Кафено дърво

Като се имат предвид традициите на Нова година, топиарът може да бъде направен не само със сферична, но и с конична корона. Такова коледно дърво определено ще привлече вниманието, ще достави положителни емоции. Използването на кафе на зърна като материал ще бъде добро решение за подарък за човек, който обича тази ароматна напитка.

Материали и инструменти

За производството на топиари трябва да подготвите подходящите инструменти. Ножици, термопистолет или PVA лепило, контейнер за смесване на гипс, телбод. Необходимите материали също са във всеки дом или са лесно достъпни за закупуване:

 • зърнено кафе - стандартна опаковка от 250 г е достатъчна;
 • дебел бял картон А4;
 • канап от естествени материали;
 • дървена основа на багажника или канелени пръчици (3 бр. вързани заедно);
 • вретище;
 • гипс за пълнене на формата;
 • компактна саксия за цветя;
 • вестници или памучна вата;
 • декор за декорация - панделки, мъниста, мишура.

Това ще бъде достатъчно, за да се осигури безпроблемно създаване на топиари под формата на традиционна конусна елха.

производство

Процесът на създаване на декоративно мини-дърво е доста прост. Просто трябва да следвате подробните инструкции стъпка по стъпка.

 • Напълнете тенджерата с течен гипс, смесен с вода предварително, фиксирайте избраната основа в желаното положение. Изчакайте, докато съставът се втвърди. След това украсете саксията и дъното на багажника с чул, просто го увийте и завържете с канап.
 • 1 картон с радиус по височината на бъдещата корона се изрязва от картон. Навива се на стегнат конус, залепен или свързан със телбод. Още един кръг е изчертан по диаметъра на основата, малко по-голям, изрязан по краищата и в центъра е оформен отвор за багажника.
 • Готовата корона трябва да се напълни с вата или смачкани вестници, за да се увеличи нейната еластичност и плътност. След това го фиксирайте върху цевта, залепете го на дъното. Можете също така просто да вземете готовия конус от пяна.
 • Короната и багажникът са обилно покрити с лепило, обвити с канап. Ако се използва термопистолет, навиването трябва да се извърши веднага след нанасяне на състава.
 • На повърхността на короната, след като лепилото изсъхне върху нишките, са прикрепени кафе на зърна. Необходимо е да се спазва последователният ред на полагане, фиксирайте облицовката с плоската страна към основата. Препоръчително е да се опитате да оставите възможно най-малки пропуски. Вторият слой зърна е залепен върху първия, с вече изпъкналата страна навътре.
 • След това трябва да поправите декора. Можете да фиксирате декоративна мишура, мъниста, кристали, звездни анасон звезди на коледното дърво.

Заключение

Направата на новогодишен топиар със собствените си ръце за 2022 г. не е трудна. Ако желаете, можете да завършите занаята, без дори да имате умения в ръкоделието. Основното нещо е да следвате всички инструкции, но не се страхувайте да правите собствени корекции на вече съществуващите майсторски класове.

Интересни статии...