Лотария за зелена карта (Зелена карта) 2024 - дата и час за подаване на документи, прием на заявления, изисквания

Лотарията за Зелена карта за 2024 г. е чудесен шанс да получите право на законно пребиваване и работа в САЩ. В този материал ще анализираме подробно кой може да участва в програмата, какви са правилата и сроковете за подаване на документи, както и как се приемат заявления от потенциални участници днес.

Зелена карта

Зелена карта (Карта за постоянен жител на САЩ) е официален документ, потвърждаващ правото на чужденец да живее и работи в Съединените щати.

С други думи, зелена карта, спечелена от лотарията през 2024 г. или получена по друг начин, позволява на чужденец, докато е в Съединените щати:

 • жилище под наем;
 • купете имот;
 • правете бизнес;
 • работа;
 • учете;
 • получете здравни грижи;
 • кандидатстване за социални програми и др.

Можете да станете собственик на документ, наречен "Зелена карта" през 2024 г. по различни начини:

 1. Влезте в лотарията за DV 2024 на Държавния департамент на САЩ.
 2. Официално получаване на работа в американска компания с по-нататъшно преместване.
 3. Оженете се за гражданин на САЩ.
 4. Вземете виза за събиране на семейството (от значение, ако ваш близък роднина има съответното гражданство).
 5. Подайте молба за убежище.

Отзивите на онези, които искат да получат зелена карта не чрез лотарията, казват, че американската виза е доста трудна задача за чужденец. Според статистиката почти 30% от гражданите, които са кандидатствали за краткосрочна виза през 2021 г., са получили отказ. Естествено, желаещите да се преместят в Америка за постоянно пребиваване се подбират още по-внимателно. Ето защо проектът на държавното правителство DVlottery ще бъде невероятно популярен през 2024 г.

DV-лотария

Важно! Името на лотарията използва годината, през която е планирано да приключат интервютата и на победителите да бъдат предоставени визи. Това означава, че програмата Зелена карта 2024 реално ще започне тази година, тъй като заявления от потенциални участници се приемат 2 години преди очакваното получаване на Зелената карта.

За тези, които желаят да се състезават за зелената карта за 2024 г., е важно да не пропускат началото на лотарията. Основните периоди от предстоящия сезон ще бъдат:

СценаДати
1Кандидатстване05.10.22 - 08.11.22
2Обявяване на резултатите от тегленето06.06.23
3Обработка на визи01.10.23 - 30.09.24

Важно! Победителят не може да прехвърли правото си да получи зелена карта на никого, включително близки роднини, но лотарията за зелена карта ще ви позволи да доведете съпруга и децата си (до 21 години) със себе си в Съединените щати още през 2024 г.

Изисквания към участниците

През 2024 г. лотарията за Зелена карта ще бъде достъпна за тези, които отговарят на изискванията по два основни критерия:

 1. държава на раждане;
 2. образование.

Страна на раждане

Лотарията за Зелена карта през 2024 г. ще бъде достъпна само за жители на държави, одобрени от правителството на САЩ. Програмата се изпълнява в 6 региона на света:

 1. Австралия и Океания;
 2. Азия;
 3. Африка;
 4. Европа;
 5. Северна Америка;
 6. Южна и Централна Америка.

Сред жителите на европейския регион местните жители на следните държави могат да бъдат допуснати да участват в тегленето:

За хората, родени в държави, които не са получили проверка, има алтернативни начини - през 2024 г. е разрешено да попълнят формуляра за кандидатстване за Зелена карта от държавата:

 • раждане на съпруга;
 • раждания на родители (при условие, че не са станали жители на държава, за която участието не е разрешено).

Образование

Лотарията за зелена карта през 2024 г. ще бъде достъпна за тези, които са получили:

 • поне завършено средно образование (завършено училище);
 • средно техническо образование, но с минимум 2 години обучение и 2 години трудов стаж по специалността (придобити през последните 5 години).

Допълнителни изисквания

Моля, имайте предвид, че самият факт да спечелите лотарията за Зелена карта 2024 все още не ви дава право да пътувате до Съединените щати. Вторият етап ще бъде интервю и получаване на виза, като тук важен фактор ще бъде:

 • няма проблеми със закона;
 • наличие на паспорт;
 • няма доказателства за визови нарушения;
 • здраве (няколко заболявания могат да се превърнат в непреодолима пречка на етапа на получаване на виза).

Струва си да се има предвид, че на последния етап ще трябва да се подложите на преглед в акредитиран медицински център и да получите пълен пакет от необходими ваксинации (включително COVID).

Как да кандидатствам

Важно! Програмата Diversity Immigrant Visa се изпълнява абсолютно безплатно! Ако някъде ви предложат платено участие в тегленето на Green Card 2024, трябва да подозирате измама.

Също така си струва да запомните, че единственият официален онлайн ресурс за DV-2022, 2023 и 2024 е dvprogram.state.gov. Ресурсът е на английски, така че си струва да подобрите владеенето на американски английски или да се свържете с някой, който знае как да попълни формуляра, когато кандидатствате за Зелена карта 2024.

За да станете член на програмата "Зелена карта 2024" , трябва да отидете на сайта в определените срокове за събиране на заявления за лотария - от 5 октомври до 8 ноември 2022 г. и да преминете към попълване на формуляра, като щракнете върху зеления бутон "Начало на влизане" .

Желаещите да кандидатстват трябва да се подготвят предварително:

 • лични данни, които ще изискват въпросник с компетентен превод на английски;
 • вашата снимка, която отговаря на изискванията;
 • снимка на всичките седем членове, посочени във въпросника (независимо дали планират да емигрират с вас);
 • текущ телефонен номер;
 • валиден имейл.

За повече информация как да подготвите правилните снимки на всички членове на семейството и на какви критерии трябва да отговаря една снимка, вижте това видео:

Препоръчваме да обърнете специално внимание на качеството на снимката на Зелената карта, тъй като има не само изисквания за онлайн системата, които се проверяват автоматично при качване на снимка, но и изисквания за изображение за виза, и ще бъде изключително разочароващо, ако несъответствието се разкрие през 2024 г. на интервюто (и такива ситуации също се случват).

През 2024 г. времето за събиране на заявления леко се измести, но като цяло лотарията за зелена карта не претърпя значителни промени. Сред нововъведенията си струва да се отбележи, че до 2022 г. ще бъде възможно да се регистрират лица, които все още не са издали паспорт. Но си струва да се има предвид, че:

 • до момента на обявяване на наградата документът трябва да бъде издаден, защото без него преминаването на интервюто, както и получаването на виза е невъзможно;
 • попълването на някои полета без паспорт, който ще посочи правилно личните данни, може да бъде проблематично;
 • ако предоставените от вас данни на английски впоследствие не съвпадат с данните в издадения паспорт, ще възникнат проблеми.

Дата за онлайн кандидатстване за 2024 г. вече е настъпила и ако сте подготвили документите, препоръчваме ви да започнете да попълвате формуляра за Зелена карта, като следвате инструкциите стъпка по стъпка:

Резултат

Когато настъпи крайният срок за подаване на документи, можете да видите статуса на заявлението за лотарията на уебсайта на Green Card 2024 (dvprogram.state.gov), като отидете в раздела „Проверка на статуса на DV Entrant“ от главната страница.

Важно! Системата DV-2024 не изпраща известия по пощата или SMS до посочения телефонен номер.

Фразата "Не е избран" означава, че вашият профил не е сред победителите. Но не бива да се разстройвате веднага, когато видите такъв надпис, защото понякога, ако някой от победителите не е готов да се премести, организаторите могат да вземат допълнителни форми за разглеждане.

Победителят ще види текст на страницата си с личните си данни и присвоен му уникален номер.

Интервю за

През 2024 г. гражданите имат право да участват в лотарията на общо основание, но след обявяването на списъка с печелившите някои, които желаят да емигрират, може да изпитат определени затруднения.На първо място, това е необходимостта от преминаване на интервю в трета страна, тъй като в момента няма да има интервюта на територията. Така например някои победители от 2023 г., произхождащи от Руската федерация, бяха интервюирани във Варшава, което също се превърна в проблем поради ограничението за преминаване на границата с Полша за (интервю в посолството на САЩ не беше включено в списъка с основателни причини ).

Може да се добави и списъкът с трудности, с които могат да се сблъскат победителите от:

 • невъзможност за плащане на консулска такса в европейски страни с MIR карта;
 • ваксиниране само с COVID ваксина, която е одобрена от СЗО и FDA (очевидно местните лекарства не са включени в този списък);
 • свидетелство за несъдебно минало (необходимо е да се предостави от всички държави, в които лицето е шофирало повече от 6 месеца след като е навършило 16 години).

Вероятност за успех

В момента има статистика за лотарията DV-2021 (данните за 2022 все още не са обработени). Така през 2019 г. са подадени 533 169 заявки за участие в лотарията, от които като „основни заявки“ са избрани 260 292. След томболата системата определи 6 001 печеливши, което е 2,31%. В същото време само 316 участници действително са получили американски визи и са емигрирали.

За съжаление, самият факт на победа не означава, че сте получили „зелен пропуск към американската мечта“. През 2021 г. около 24 000 победители така и не получиха официална покана за интервю, след което заведоха колективен иск. Съдът все още не е взел решение по този случай.

Вижте също кой не трябва да играе в лотарията DV-2024:

Интересни статии...