Christmastide през 2022: коя дата, дата на празника

Christmastide е цял период от народни тържества и се празнува от 6 до 18 януари. Бъдни вечер започва на Бъдни вечер и завършва на Богоявление. В православието този период е отделен за прославяне на Исус Христос. И дори самата дума "Christmastide" идва от понятието "hallow".

история на празника


Празникът беше силно повлиян от езическите ритуали, съществували в Русия преди приемането на християнството. Хората не могат да изоставят съществуващите традиции в продължение на векове. Затова свещениците са включили много традиции в православните празници. Първото споменаване на периода на Коледа се споменава през шести век след Христа. Christmastide завършва с Богоявление. Смята се, че по този начин хората ще могат да отмият греховете от извършването на езически ритуали от Коледа до Богоявление.

Традиции


Christmastide е не само активни тържества. Това е времето, когато трябва да отидете на тайнството, да се помолите и, ако е възможно, да помогнете на бедните. Някъде дайте милостиня, някъде да посетите болница и да помогнете на болните, а някъде да посетите сиропиталище или сиропиталище, за да улесните живота на живеещите там. Активно се занимавайте с благотворителност. Но млади хора, има млади хора, тя го прекарва с активни тържества, гадаене и коледуване.

6 януари - Бъдни вечер. Първият ден на Коледа, който започва с изкачването на първата звезда на небосвода, символизираща библейската Витлеемска звезда. На всяка празнична трапеза бяха поставени 12 ястия, според броя на библейските апостоли. Където кутия или сочиво остава култово ястие, а напитката е била кипене на плодове от дива роза и сушени плодове на основата на мед. Където кутя е символ на вечността на живота. И увар беше приготвен при раждането на дете. Това общо означаваше раждането и смъртта на Христос. След като довършиха вечерята, православните отидоха на целодневната църковна служба, където отправиха празнични молитви и радостни песнопения към небето, осветиха печения хляб, събраното през есента зърно, приготвиха вино и масло. Вечерта започват коледари, в които участват млади момичета и момчета, облечени в кожи с изрисувани лица. Младите хора се събират на групи, ходят от къща на къща и прославят щедростта на собствениците с церемониални песнопения. За което им се поднасят пари и вкусна храна. Същите вечери те започват да гадаят и да правят заветни желания.

7 януари - Коледа. Православните идват от целодневната църковна служба и започват да се хранят, а 40-дневният пост свършва. На масата е поставена лека храна, в която е позволено да се включват яйца и месни ястия. Прието е да посещавате и приемате гости у дома.

13 януари - Василиев вечер. Започват молитвите за славата на Исус Христос. Пригответе богата празнична вечеря, където кутия и кнедли, месо, риба и ястия от тях, както и пайове и палачинки, остават задължителни. Това е последният ден за коледуване, както и гадаене и заветни желания.

14 януари - Стара Нова година. От самото утро групи млади мъже се разхождат, пеят сеещи песни и сеят зърно в къщите си, което е скрито в ръкавите им. Това е добър символ на богатство за всяко семейство и дома им. Това е ден за събиране на ели и коледна украса.

18 януари - Богоявленска вечер. Вярващите отиват на божествената литургия. Във всички малки и големи църкви се провежда ритуалът за благославяне на водата. Носи се със себе си или се събира от близките осветени извори. Тя се смята за лекуваща и способна да защити жилищата и собствениците му от всякакво зло. Вкарват я в къщата, поръсват я и я оставят там до следващото кръщение. Богоявленската вечер за вярващите е продължение на строго гладуване, но след като първата звезда се появи на небето, те също могат да ядат всякакви празнични ястия. Така завършва този празник.

18/19 януари идва времето на „злите духове“.Затова собствениците защитават домовете и стопанските си постройки, като поставят на вратата образа на кръст, който плаши „злите духове“.

Признаци


На Коледа си струва да се откажете от по-голямата част от работата. Смята се, че това е периодът за прославяне на Бог, което означава, че той може да накаже човека, работещ в наши дни.
Желанията, отправени по време на Коледа, със сигурност ще се сбъднат.
По време на коледния сезон слънчевият ден започва да се увеличава.
Звездното небе в началото на Коледа говори за добра реколта.

Гадаене


По това време на годината гаданията са най-верни. Това забавление остава наследство от езическите богове на староцърковнославянския свят. Желанието да се знае какво ще се случи след това интересува всички и винаги. Следователно не беше възможно да се преодолеят вековните традиции от този вид. Те особено вярват в гадаенето, а самите те се извършват от неомъжени момичета. Най-често срещаните атрибути на такива ритуали са свещи и огледала, вода и предмети от бита.

Интересни статии...