Великден 2024 - каква дата, православен, дата

През 2024 г. основният християнски празник Великден ще закъснее, тъй като Великден ще се чества на 5 май. Предлагаме ви да разберете по-подробно характеристиките на православния календар и тънкостите на определяне на датите на преминаващите християнски празници, както и да разберете какви традиции са свързани с най-големия празник на християнството и какво не можете да правите на Великден.

Същността на празника

Великден (Светлата неделя на Христос) е най-важният ден в християнския календар, определен в чест на деня на възкресението на Исус Христос, който изкупи човешките грехове.

Старозаветният Великден, който се превърна в прототип на съвременния празник, се празнува като символ на освобождението на еврейския народ от египетски плен. Самата дума "Великден" има гръцки корени и в оригинал звучи като "Песах" (в превод "минавам покрай" ).

Тълкувайки съвременната традиция, те казват: „Както евреите бяха освободени от Господ от робство, така и християните са освободени от робството на греховете си чрез смъртта и възкресението на Христос.“

Не са случайни и символите, с които е неразривно свързан празникът Светла Неделя Христова през 2024 година. Те носят дълбок смисъл, близък до всеки вярващ:

 • червеното вино символизира невинно пролятата кръв на Христос;
 • хлябът е неговото многострадално тяло (затова не е обичайно да се реже хляб или козунак на Христова неделя);
 • благодарен огън - надежда за спасение и възкресение;
 • шарени яйца - символ на чудо, случило се в земния живот;
 • сладка торта - духовна храна, която дава вечен живот на вярващия.

Празнуване

За да разберете коя дата ще бъде Великден през 2024 г., трябва да погледнете църковния календар, съставен според всички канони на православната църква.

През 2024 г. православният Великден пада на 5 май, а католическият Великден пада на 31 март.

Денят, в който църквата ще чества големия празник, се определя от лунно-слънчевия календар. Православният и католическият календар определят датата по едно правило - Великден се пада в първата неделя след настъпването на пролетното пълнолуние. Но поради факта, че представителите на различните религии имат различни пасхалии, дати на църковни пълнолуния и дори слънчеви календари, католиците и православните празнуват празници в различни дни.

Интересен факт! Ако сравним датите на празнуването на Песах (еврейската Пасха) и православния празник, тогава винаги ще се спазва правилната последователност от гледна точка на библейските събития. В същото време католическият празник понякога може да изпреварва Песах според календара (понякога с цял месец) или дори да съвпада с него. Така че през 2024 г. еврейската Пасха се пада в периода от вечерта на 22 април до вечерта на 30 април.

Свързани празници

Следните събития са неразривно свързани със Светлата неделя Христова в календара:

СъбитиеДата
Пости18.03.24 - 04.05.24
Лазарова събота27.04.24
Влизане Господне в Йерусалим (Цветница)28.04.24
Великден (Светла неделя на Христос)05.05.24
Анти-Великден12.05.24
Възнесение Господне13.06.24
Петдесетница23.06.24

Също така, датите на всички подвижни празници през 2024 г. зависят от това на коя дата ще се празнува православният Великден.

Традиции

Християните започват да се подготвят за такъв важен празник като Великден много преди самата дата - знаейки на коя дата календарът поставя началото на строгия пост, всеки вярващ се опитва да спазва основните правила на този 40-дневен период, пречиствайки духовно .

Най-активната подготовка за Великден се пада на 7-ма седмица от Великия пост (последната седмица преди празника). През този период е обичайно да се почиства къщата, както и да се приготвя обилна почерпка (на самия празник не е обичайно да стоите до печката).

Най-известната великденска традиция, която с удоволствие спазват дори тези, които са далеч от вярата, е приготвянето на козунаци и „крашенки“ (разноцветни яйца). По традиция това се прави на чист четвъртък, но винаги след като сложат ред в къщата. Яйцата могат да бъдат боядисани в различни нюанси, но червеното се счита за традиционно, тъй като това е яйцето, подарено на Тиберий от Мария Магдалена.Оттук и традицията да се разменят "крашенки" в деня на празника.

Не е обичайно да се работи в петък, така че не отлагайте приготовленията или други важни въпроси за този ден. Ако по някаква причина не е възможно да сготвите всичко в четвъртък, можете да направите всичко предварително (в сряда) или още в събота.

В навечерието на празника на Възкресение Христово всички очакват появата на Благодатния огън, който след специална служба се изнася от Гроба Господен в Йерусалим на Велика събота (през 2024 г. събитието трябва да се случи на 05/04/24).

Появата на „Истинската светлина“ и премахването й от Божи гроб символизира възкресението на Исус. Именно този огън те бързат да доставят на всички православни църкви по света до началото на неделната служба, за да го предадат на миряните. Оттам и традицията да носите вкъщи свещ, запалена в църквата, защото така изпълвате къщата със Благодатния огън.

В нощта от събота срещу неделя в храмовете се отслужва тържествена служба, а с първите слънчеви лъчи се извършва обред по освещаване на продуктите, които миряните ще сложат на празничната трапеза.

Вместо традиционния поздрав на Светла неделя е прието да се казва "Христос воскресе!" и отговор - "Воистина воскресе!" . На този свят ден не можете да работите, но трябва да посетите роднини и приятели, да споделите готвени лакомства и да правите добри дела.

Какво да не правим на Великден

Има и списък на това, което е изключително нежелателно да се прави в Светлия ден на Христовата неделя. Забранен за:

 • всяка тежка работа;
 • почистване, пране и домакинска работа;
 • работа в градината;
 • хазарт;
 • прекомерно пиене;
 • преяждане (особено ако човекът е постил);
 • кавги и нецензурен език;
 • пътуване и екстремни забавления;
 • не можете да изхвърляте осветена храна от празничната трапеза (по-добре е да я споделите с животни);

Съществува мнение, че на този ден е забранено да се посещават гробища, но официална забрана няма. Освен това различните региони имат свои собствени особености на празнуването на Великден. В някои е обичайно да се посещава гробището след вечеря, защото отдавна се вярва в Русия, че на този специален ден „небето се отваря“, за да могат душите на починалите роднини да празнуват празника заедно с живите.

Интересни статии...