Направи си сам коледни занаяти от пластилин за деца: 2022 идеи

Вълшебното зимно време е чудесно време за творчество! За да направите Нова година 2022 запомняща се, да донесе радост, забавление и смях в къщата, можете да направите новогодишните занаяти от пластилин заедно с децата си. Това е прекрасен гъвкав, жив материал. И ако резултатът не ви харесва, можете спокойно да го разглобите и да го направите отново!

В тази новогодишна статия:

 • материали за занаяти;
 • Коледни елхи - новогодишни красавици;
 • Дядо Коледа е символ на празника;
 • снежните човеци са кръгли зимни герои;
 • меденки;
 • Коледни топки;
 • занаяти върху картон за най-малките.

Какво ви трябва за новогодишните пластилинови занаяти

И така, за да създадем чудеса от пластилин, имаме нужда от:

 1. самият пластилин;
 2. стекове - специални пластмасови ножове. Обикновено има един в кутията с материала, можете също да закупите допълнителен комплект стекове. С тяхна помощ се изрязват фигури, правят се интересни релефи и щампи;
 3. пластмасова точилка;
 4. плесени. Ако няма специални форми, можете да вземете малки кухини за печене;
 5. скулптурна дъска или мушама на масата.

Между другото, имайте предвид, че за новогодишните занаяти можете да използвате не само обичайната маса за моделиране. Производителите предлагат огромна гама от материали за деца:

 • восъчен пластилин - много мек, податлив, подходящ за най-малките създатели;
 • лек или въздушен пластилин - занаятите от него замръзват, ако бъдат оставени във въздуха. След това детските занаяти могат да се използват като играчки за коледно дърво, сувенири, интериорни декорации;
 • топка - състои се от малки пянасти топчета. Новогодишните занаяти ще се окажат необичайни и интересни.

Малко въображение и търпение и невероятни новогодишни занаяти ще украсят дома ви!

Коледни елхи от пластилин

Нека започнем с проста и красива версия на коледно дърво. Разточете дълго въже от зелен пластилин, след което го завъртете нагоре по спирала. Топки с цветна маса могат да бъдат формовани като декорация, или можете да използвате мъниста, помпони, дори пудра захар за тортата. Модни бижута могат да бъдат направени чрез нарязване на цветна сламка за напитки на малки пръстени.

Друг начин за направата на рибена кост е да се изгради зелен конус (пирамида) за начало. След това се нуждаете от въображение.

 • Можете да правите отпечатъци с върха на стека.
 • Можете да надраскате „борови иглички“ по елхата. Празно пълнене на химикалка е идеално за това.
 • Изрежете отделни игли с малки форми и ги прикрепете към пирамидата.
 • Направете прорези с върховете на ножицата.
 • Слепи клонки от ленти и ги прикрепете към нашата елха.

И тук има други готини идеи за това как да направите коледно дърво със собствените си ръце (от различни материали).

Дядо Коледа

За да направите фигурка на основния новогодишен магьосник - Дядо Коледа, можете да използвате поетапните инструкции за снимки. Има по-прости опции - за малки деца. Не е срамно да изпратите сложен занаят от много малки части на състезание в училище или детска градина.

Най-простата идея е да направите конусовидна форма в червено. Към него е прикрепено лице, след това бяла брада и козина.

Съвет! Ако вашият комплект за скулптура няма телесен цвят, можете да го направите сами. Смесете бялата и оранжевата смеси в съотношение 5: 1 в ръцете си.

А ето и други идеи как да направите Дядо Коледа от хартия.

Извайвайте снежен човек

Каква зима без сняг забавно ?! Като новогодишен занаят от пластилин, заслепете сладък снежен човек с децата. Основното нещо е да не се пести от бижута!

Самият снежен човек е лесен за изпълнение: внимателно закрепете заедно две или три бели топки. Може да се добавят дръжки.

За да направите ярък шарен шал, навийте няколко цветни бичура, поставете ги един до друг на дъска и ги навийте леко с точилка. Изрежете дълъг правоъгълник от получения "килим". За ресни в краищата на шала направете плитки прорези със стек.

Снежен човек може да има конусна шапка на главата си. Плътният цилиндър може да бъде направен чрез комбиниране на къса дебела наденица и плосък кръг (торта) от черна маса.

Декорации за снежни човеци могат да бъдат направени от мъниста, малки пластмасови копчета, панделки. Ако правите фигури от втвърдена въздушна маса, можете допълнително да ги боядисате. След като са преминали низ, такива новогодишни пластилинови занаяти могат да бъдат окачени на коледното дърво.

Меденки от пластилин

Натруфен мъж, всякакви други фигури могат да бъдат изрязани с формички за бисквитки. Основното нещо е да използвате правилните цветове. И да обясни на децата, че такива играчки не могат да се ядат, въпреки че изглеждат като истински.

Важно! Уверете се, че децата не дърпат пластилин в устата си. Съвременните материали имат безвреден състав, но не са подходящи за храна.

И ако изведнъж решите да приготвите истински меденки с децата си, тогава ние също имаме такава рецепта.

Коледни топки

Ако искате да направите коледни топки за украса на коледно дърво, вземете специални заготовки от пяна. Те се продават в магазините за артикули. Лесно е да покриете такава топка с тънък слой пластмасова маса и да украсите за всеки вкус.

Декорациите върху топки могат да бъдат разположени от тънки бичури, изрязани елементи - снежинки, смърчови клонки, венчелистчета, кръгове.

Всички малки бижута - мъниста, копчета, мъниста, пайети, искри - перфектно ще се придържат към пластилиновия слой.

Между другото! Гладък флагел от скулптурната маса може да се получи, като се изцеди от голяма спринцовка без игла. Масата трябва да се загрее в ръцете или на батерия, за да й се придаде по-голяма пластичност.

Занаяти от пластилин върху картон за най-малките

С най-малките деца можете да правите снимки по шаблон. Това е чудесна идея за зимни вечери. За да направите това, трябва да нарисувате контура на обекта върху картона. По-добре да използвате прости геометрични фигури: триъгълни коледни елхи, квадратни подаръци, кръгли топки.

Като основа за детското творчество са подходящи пластмасови капаци от буркани, например кисело мляко или майонеза.

Или можете да изрежете силуета от дебел картон и да го напълните, както желаете.

Фонът се прави с пръсти. Необходимо е да намажете малки парченца пластилин с равномерен слой, след като го омесите старателно и го затоплите в ръцете си. Основните елементи на картината могат да бъдат направени по-изпъкнали, от дебел слой маса. Използвайте стек за облекчение. Можете също да правите отпечатъци с корпус на химикалка. За децата това е чудесен начин за трениране на фина моторика на ръцете.

Голяма новогодишна картина за декорация на дома може да се направи от цялото семейство.

Пощенски картички-картини от пластилин върху картон изглеждат много впечатляващи. Такова произведение на изкуството може да бъде представено на баби и дядовци, които със сигурност ще оценят работата на своите внуци!

Новогодишните занаяти от пластилин - възможност да си спомните детството и да се забавлявате със собствените си деца. Успех в работата ви!

Интересни статии...