Занаяти за градината: ТОП опции за декориране на лятна вила и градина със собствените си ръце, снимка, стъпка по стъпка майсторски клас за начинаещи

Идвайки в дачата, искам да видя добре поддържана зона, а не само зеленината на градината. След като прочетете тази статия, трансформацията няма да продължи да чака дълго и съседите ще започнат да се интересуват как да направят същото.

Красив декор, ограда, хранилка за птици, фигурки на любимите ви герои и много други. Най-важното е, че можете да направите всичко със собствените си ръце от прости материали. Специален акцент се поставя върху екологичността и ползите.

Пластмасови шишета

Пластмасата е един от най-замърсяващите елементи на планетата. Консумацията на напитки, опаковани в такива бутилки, далеч надхвърля неговото саморазполагане. Периодът на разлагане достига около 500 хиляди години.

Има чудесно решение за рециклиране на пластмасови бутилки в красиви занаяти за градината. Така че можете не само да помогнете в глобалния проблем със замърсяването на околната среда, но и да украсите лятната си вила.

Ето няколко идеи:

 • Ограда за цветни лехи от бутилки. Можете да използвате бутилки от един и същи цвят или различни. След отстраняване на етикета го заровете под земята, приблизително до средата, с гърлото надолу. Боядисайте основата с ярки цветове. Погледнато отгоре, ще изглежда като цвете. Акрилните бои или всяка друга водоустойчива боя ще работят добре.
 • Проследяване. От тапите, останали от бутилките, получавате оригиналната песен. Забийте ги с главата надолу и в земята. Имайки много разноцветни капаци, можете дори да сложите рисунка, ако желаете, или модел. Примери могат да се видят на снимката на занаятите за градината.
 • Хранилки за птици. След като предварително изрежете квадрат в центъра на петлитрова бутилка, завържете го с въже, за да го фиксирате върху дърво. Оцветете, както желаете, и добавете храна. Полезен е не само за планетата, но и за птиците, а процесът ще донесе удоволствие на любителите на ръкоделието.

Отпадъчни гуми

Старите или повредени гуми могат да се използват повторно в градинските занаяти.

Например във формата:

 • Цветни лехи. Оцветете гумата в ярки цветове. Можете да рисувате кръгове, пеперуди или други изображения. Поставете маломерни цветя в центъра. Друг вариант е направен от три гуми с различни размери. След като преди това сте рисували, трябва да поставите едно върху друго, като получите пирамида и да засадите цветя в центъра, както в предишната версия.
 • Фигури за декорация. Няколко гуми с еднакъв размер са подредени една върху друга. Освен това е въпрос на въображение: просто трябва да се запасите с бои и да нарисувате всеки анимационен герой. В къща, в която има деца, персонажът на анимационния филм „Гаден аз“ или заекът от „Е, почакай малко!“ Ще изглежда страхотно.
 • Столове. В центъра трябва да поставите мека постелка и да боядисате гумите. Ако направите няколко от тях, ще получите стилен кът за сядане с оригинални седалки.

Гипс или цимент

Много интересни идеи за градинарски занаяти могат да бъдат получени от мазилка или цимент.

Ето някои опции:

 • Декоративни фигурки. Идеален за любителите на скулптурата. Всичко, от което се нуждаете, е мазилка, вода, боя и малко търпение. Следвайки инструкциите в Интернет, можете да повторите любимата си фигурка на жаба, гном или друг герой. Ако направите това с цялото семейство, ще получите отлично свободно време и резултатът ще ви радва повече от една година.
 • Пот. Може да се направи полезен аксесоар: саксия за цветя. Изсипвайки в кръгла, квадратна или друга форма на цимент, боядисвайте по желание. Просто трябва да проявите креативност - получавате уникална саксия за растения.

Шперплат

Добро бюджетно решение за декориране на градина са занаятите от шперплат. Те могат да бъдат направени както функционални, така и декоративни.

Например:

 1. Фигури на хора и животни. Начертайте контур на изображението върху парче шперплат и внимателно го изрежете. След това остава само да рисуваме. Нарисувайте очите, усмивката на човек или животно. Такава украса определено не се среща на всеки сайт. Интересно решение ще бъдат фигурите на зеленчуците в близост до лехите, където те растат.
 2. Кутия за цветя. След като сте нарязали шперплата на 5 парчета, ще можете да изградите хубава кутия и след това да засадите цветя в нея. Особено сръчни могат да изрежат шарки върху него, да украсят с мъниста. Шлайфайте старателно в края на работата.
 3. Пощенски кутии. Отнема малко работа, за да се направи пощенска кутия от шперплат, но резултатът си заслужава. Определено ще бъде уникален и неповторим. И ако полагате усилия: изрежете шарки, изгорете инициали и рисувайте, тогава със сигурност повече от един съсед ще дойде с молба да повтори това за него.

Гумени ботуши

За оригиналните саксии за цветя ще ви трябват гумени ботуши. Препоръчително е да изберете ярки цветове и среден размер. Засадете в тях лилави лобелии, алени карамфили, нежни бегонии.

Такива цветя ще вървят добре с необичайна саксия. Можете да го поставите на оградата, като го прикрепите с въжета или дървени решетки. Място близо до пощенска кутия също е добър избор.

Сега, след като прочетете статията, можете лесно да отговорите как да направите занаят в градината със собствените си ръце, без да губите половината от бюджета. Особено голям плюс ще бъде устойчивостта на градинските декорации, защото можете да използвате повторно това, което обикновено изхвърляте.

Направете занаяти за вашата лятна вила от използван материал!

Снимка на занаяти за градината

Интересни статии...