Прощаваща неделя 2022 - кога ще бъде, дата

Предлагаме да разберем по-подробно кога (коя дата) през 2022 г. православните ще празнуват Прощаващата неделя, как се определя датата на празника и кой трябва да бъде помолен за прошка.

Как да разберете датата

През 2022 г. Прощавната неделя ще се празнува на 6 март.

Според православния календар, Прощаващата неделя идва при нас всяка година в навечерието на първия ден от Великия пост, поради което датата му не е постоянна и се променя, както всички дати на търкалящите се православни празници, като се вземе предвид денят на честването на Великден. През 2022 г. Великият пост ще продължи от 7 март до 23 април.

история на празника

Великият православен празник Прощаваща неделя води своите корени в далечното минало. Традицията да се молим взаимно за прошка за извършени грехове и зверства възниква в Древен Египет и с течение на времето е отразена и в трите водещи световни религии:

 • за християните - Прощаваща неделя;
 • сред евреите това е Йом Кипур, денят на покаянието пред живите и мъртвите;
 • за мюсюлманите - Сура Ат-Тауба, празник, когато е обичайно да се иска прошка за извършени зли и лоши мисли.

Последната неделя преди Великия пост е специален ден. Смята се, че този ден съвпада с деня, когато Господ е изгонил Адам и Ева от рая. Не защото са съгрешили, а защото са отказали да се покаят за греховете си. Ето защо на Възкресението на опрощението Бог прощава на хората греховете им, изисквайки само едно - пълно и искрено покаяние. И това се случва точно в неделя, която в християнството отдавна се смята за ден на пречистване и обновяване.

Случи се така, че в Русия този велик празник на покаянието съвпада с последния ден на Масленица. Поради това често се нарича „сирене“, последният ден, в който може да се яде мляко, месо, риба, яйца и други небързи храни. Веднага след Прощаващата неделя започват 40 дни от Великия пост, през които можете да ядете само постна храна и строго да се ограничавате във всичко.

Традиции

Прощавната неделя е специален ден, който изисква човек да свърши много духовна работа върху себе си. Не е достатъчно да дойдеш на църква и да си изповядаш, както изисква традицията. Трябва искрено да поискате прошка от всички, които сте обидили, и да опитате, така че тези, които са страдали от вашето пренебрегване и грубо отношение, също да ви простят от сърце. Прието е, че свещеникът, който извършва службата, е първият, който иска прошка от своето стадо. След това с молби за прошка хората се обръщат не само към живите, но и към починалите, пред които се чувстват виновни.

Интересното е, че няма единна рецепта за това как правилно да поискате прошка. Има често срещани фрази, но всъщност думите ви имат значение по-малко от мислите ви. Когато говорите с хора или Господ, трябва да сте абсолютно отворени.

Какво си казват те?

Важно е да поискате прошка правилно. По-правилно е да се каже „съжалявам“, а не „съжалявам“: „Като казваме„ съжалявам “, ние сякаш се оправдаваме, казват, че не съм искал, но се случи - Съжалявам. Но когато казваме „прости“ - ние, признавайки своята вина, искаме да приемем виновния и грешника. И осъзнавайки своята вина, ние се опитваме да не повтаряме подобни грешки в бъдеще, да подхождаме към действията си по-обмислено. "

Какво да отговоря на фразата: „Прости ми“? В тези случаи те казват: "Бог ще прости - и аз прощавам!"

На този ден трябва да се опитате да бъдете възможно най-искрени. Ако езикът отдавна е поискал някои думи към любимите хора, то в последния ден на Масленица трябва да им се каже.

Какво не трябва да се прави в неделя?

Това е ден на духовно прочистване, подготовка за Постите. Следователно, в Прощаващата неделя е категорично невъзможно:

 • помислете за лошото;
 • голям грях е да откажеш някой да поиска прошка;
 • влизайте в конфликти с някого, ядосвайте се, карайте се и негодувайте;
 • занимавайте се с физически труд: по-специално почистване и измиване (с изключение на готвене и грижи за домашни любимци);
 • яжте месо и се напивайте (по принцип трябва да е от месни продукти в първия ден на Масленица);
 • оставяйте храна вечер;
 • лягайте си късно, тъй като след полунощ вече е Великият пост.

Не можете да довършите яденето на остатъци в понеделник! Всичко, което е останало от храна в неделя вечер, е било изгорено или хранено с домашни любимци. Ако няма домашни любимци, можете да нахраните бездомните.

Прочетете също:

 • Old New 2022
 • Еньо лято 2022
 • Петров пост през 2022г

Интересни статии...