Седмица на детската книга 2022: дата, която ще се проведе, събития

Седмицата на детската книга през 2022 г. съвпада с пролетната ваканция на повечето училища у нас - от 24 март до 30 март. Знаейки колко деца отиват на почивка, можете да планирате програма за почивка.

Този празник обединява всички, които искрено обичат да четат. Всяка година Всеруската седмица на детските книги позволява на любопитните деца да се запознаят с интересни новости и дори да разговарят с някои автори.

Лоялност към традицията


Празникът, посветен на книгите, се появи в трудно военно време. Първите „именни дни на Книжкин“ се провеждат в столицата през 1943 година. Инициатор беше Лев Касил, който заедно с други автори реши да общува с деца и да разказва как се пишат истории.

А от 1944 г. започнаха да се провеждат седмици на книгите. Постоянството на този празник изумява въображението, тъй като през това време той не само не е загубил своята актуалност, но и е придобил нови традиции.

Организаторите решиха да разширят границите на празника, така че Седмицата на детската и младежка книга 2022 ще включва допълнителни празници:

 • Ден на поезията, отбелязан по целия свят на 21 март.
 • 1 април - роден е известният писател К. И. Чуковски.
 • 2 април е рожденият ден на Г. Х. Андерсен.

Както в следвоенния период, детската литература е основното средство за възпитание на подрастващото поколение. Затова всички празнични събития имат една цел - да повишат интереса на децата и юношите към четенето.

Седмица на детската книга 2022: Начална и крайна дата

Седмицата на книгата 2022 ще започне на 24 март и в продължение на 7 дни ще се провеждат различни дейности за деца и юноши:

 • състезания за познаване на детска литература;
 • майсторски класове, на които са поканени местни автори;
 • викторини, за участие в които на децата се раздават награди - книги;
 • разговори и дискусии на новости в детската литература;
 • изложби на любимите ви творби;
 • конкурси за четене.

Откриването на Седмицата на детската книга във всяко училище или библиотека е важно събитие. През целия празник децата се награждават със специални жетони за участие в различни състезания и събития. Когато седмицата премине, учениците с най-висок резултат ще получат възпоменателни награди и дипломи.

Задължителното събитие на празника е търговията с книги, където са представени както популярни творби, така и новости на детската литература.

история на празника

Датата за организиране на Седмицата на детската книга датира от 1943 г., когато писателят Лев Касил предлага да се организира весел празник на четенето за московските деца. Решено беше събитието да се проведе в Дома на съюзите, като се осигури Колонната зала за малките гости. Много писатели се отзоваха, за да участват в разговора с децата. Говореха за това как се пишат произведения и се раждат герои. В края на изслушването на всички деца бяха връчени запомнящи се подаръци - книги.

И въпреки че следвоенният период се счита за отправна точка на Седмиците на книгата, но вече през двадесетте години на миналия век библиотекарите организираха различни забавни събития за своите малки посетители. И така, през 1928 г. се проведе шествие на деца с цветни плакати, изобразяващи героите на любимите им детски книги. На следващата година в столицата беше организирана акция в подкрепа на детската литература.

За изгряващото следвоенно поколение беше важно да общуват с мъдри писатели, които им дадоха приказка и вяра в светло бъдеще. Беше ясно, че един ден не е достатъчен за такова интересно събитие, така че следващата година цяла седмица беше посветена на празника на книгата.

В края на 50-те години на XX век Седмицата на детската книга след празничното откриване в столицата започва да обикаля целия Съветски съюз, за да популяризира масово четенето сред учениците. Общуването на живо с известни писатели като К. Чуковски, А. Барто, С. Маршак, М. Пришвин вдъхновява децата да бъдат креативни и да учат нови неща.


През трудните 90-те години на миналия век интересът към книгите започна да отслабва и в книгоиздаването имаше криза. Но благодарение на ентусиазма на библиотекарите, седмицата Книжкина не е в миналото, но продължава да радва малките гости с интересни новости и забавни състезания.

Седмица на седмицата на детската книга

Именният ден на Книжкин през 2022 г. ще продължи традициите от последните години. Съвременните писатели и представители на издателства планират да присъстват на празничните разговори. Програмата на празничната седмица е предназначена за широка публика, където всяко дете може да намери интересна информация за себе си и да покаже своите таланти.

Съвременният фестивал на книгата стана универсален. Сред основните библиотечни дейности се открояват следните:

 • литературни четения;
 • презентации от писатели или издатели на нови книги;
 • игрални програми или състезания;
 • тестове за книги за познаването на детски книги;
 • изложби на новости на литературата;
 • игри за драматизация.

Всяка година кулминацията на празничната седмица е награждаването на деца в различни номинации (най-четящ клас, активен посетител на библиотеката, млад читател, най-четящо семейство). Състезателният дух може да подсили интереса на учениците към четенето.

Денят на детската книга 2022 е очаквано събитие сред подрастващото поколение. Знаейки от коя дата ще се проведат четенията на книгите, можете да планирате посещение на различни събития, които ще бъдат интересни за всяко дете.

Интересни статии...