Ден на сурка през 2022 г .: кога, коя дата, прогноза

Денят на сурка през 2022 г. традиционно ще се отбелязва не само в Америка, но и. Много хора искат да знаят кога ще бъде възможно да премахнете топли дрехи и да се насладите на настъпването на пролетта? В САЩ и Канада, както и в редица други страни, мармотите се считат за най-добрите синоптици. Но колко хора очакват прогнози от този вид гризачи?

Празникът на гадателката се празнува на 2 февруари. Искайки да знаят прогнозата за пролетта, хората наблюдават поведението на бозайниците, които пълзят от норите им с настъпването на февруари.

Каква е същността на прогнозата за времето от мармот на 2 февруари

Същността на прогнозите за времето, базирани на поведението на космати животни, е следната:

 1. Ако животното се изкачи от дупката, огледа се и след това отстъпи назад и се скри в дупката, това означава, че зимата ще царува още месец и половина.
 2. Ако гризачът, пълзящ от дупката, не бърза да се върне, скоро ще настъпят топли дни.

Статистиката показва, че това, което прогнозира мармотът, не винаги се сбъдва. Точността на прогнозата е 60-80%.

Как се появи традицията за прогнозиране на времето на 2 февруари

Традиционните прогнози имат корени в астрономията. Средата на зимата пада на 2 февруари. Все още има много време преди тази пролет, но природата вече се готви за идването си.

В облачен ден навън е топло, така че животните не бързат да се връщат в дупките си. Топлото време насърчава хората да се разхождат и да се забавляват. Мрачното февруарско небе предвещава ранна пролет.

Ако слънцето грее на 2 февруари, значи времето е мразовито. Гризачът, пълзейки от дупката, ще го усети. Той няма да иска да замръзне и ще побърза обратно към дупката. Мразовитото време на 2 февруари предполага, че пролетта е все още далеч.

От 1886 г. жителите на Пенсилвания наблюдават движението на слънцето. Град Пънсутауни се смята за столица на времето, тъй като тук за първи път хората правят прогнози за пролетта въз основа на наблюдения на катерички и мускати.

история на празника

Денят на сурка има дълга история. Древните келти са наричали този празник Imbolc и е бил свързан със средата между есента и пролетта. Келтите казаха, че след Imbolc слънцето навлиза в пролетния сектор, което означава, че скоро ще дойдат топли дни. Освен това сред келтите 2 февруари се счита за ден на почит към Бриджит, ярката богиня на зората и пролетта.

В предишни времена хората са живели според григорианския календар, на 2 февруари е имало църковен празник, когато се е чествало Въведение Господне. В църквите на 2 февруари бяха запалени свещи в чест на Исус Христос. Още в онези дни хората правиха прогнози за пролетта, анализирайки времето в началото на февруари.

В САЩ първият празник на метеорологичния гризач се провежда през 1887 година. Легендарният кралски мармот Фил стана синоптик през тази година. Първият метеорологичен опит на Фил е успешен: животното не вижда сянката си, затова той се разхожда без грижи и не бърза да се върне обратно в дупката. Пролетта дойде рано същата година.


В Рим средата между зимното слънцестоене и пролетното слънцестоене съвпадаше с празника на таралежа. Хората наблюдаваха пробудените таралежи, изграждаха метеорологични прогнози въз основа на това дали трънливото животно вижда своята сянка. Ако го видях, това означава, че настинката все пак ще е 6 седмици. И ако не, тогава ще бъде топла и ранна пролет.

В Германия язовецът се счита за прогноза на времето. Както беше пробуждането му след зимен сън, това ще бъде пролетта.

В западната част на Европа древните обичаи са оцелели до съвремието и оттам традицията да се наблюдава поведението на животните в началото на февруари се разпространява и в други страни.

Днес в Америка Денят на сурка има същото значение като празнуването на независимостта и Коледа. Много гости вече пристигат в Пенсилвания на 2 февруари, за да гледат кралския мармот.

Русия научи за интересна традиция след излизането на филма „Ден на сурка“ с Анди Макдауъл и Бил Мъри. Това се случи през 1993 година. Главният герой на филма се събужда няколко пъти сутринта на същия ден, докато не промени житейските си принципи. Във филма празничната атмосфера е предадена с най-малките подробности. Въпреки това, особеностите на климатичната зона на Русия са направили някои корекции в избора на датата за метеорологичната прогноза.

Денят на сурка се отбелязва на 14 март. На тази дата Руската православна църква почита св. Евдоксия. В различните региони на страната празникът има различни имена: Plyushchikha, Avdotya Whistler Day. Странаните по това време се вслушват в звуците на природата: ако пробудените бозайници започнат да свирят, това означава, че идва пролетното време. Ако свирката не се чуе, тогава март и началото на април ще бъдат студени.

Честване на Деня на сурка

Традиционните събития за честване на Деня на сурка в Америка и Канада включват:

 • наблюдение на поведението на космати животни;
 • среща на почитателите на гризачи в Турция хълма на Пунксутауни;
 • фестивали на танцовото и музикалното изкуство.

Почитателите на гадателите се обличат в смокинги. За повече солидност те носят шапки с цилиндър.

В Екатеринбург на територията на градския зоопарк се провежда ежегодна среща на любителите на таралежите-гадатели.

Защо мармотът предсказва времето?

Погрешно е да се смята, че мармотите са първите метеоролози. Преди тях хората правят прогнози, като анализират поведението на мечки, таралежи и язовци. В Пенсилвания обаче не се срещат нито таралежи, язовци, нито мечки. Когато имигранти от Германия пристигнаха по тези земи, в навечерието на Срещата те бяха озадачени от търсенето на животно, което зимува през зимата и се събужда в началото на пролетта. Мармотът се оказа такова животно.

Признаци на времето в началото на февруари

Днес Денят на сурка е известен по целия свят. Жителите на мегаполисите не винаги имат възможност да се включат в природата, да наблюдават поведението на животните. Те обаче могат да се опитат като метеорологични предсказатели, разчитайки на народни признаци, свързани с пролетта:

 1. Времето на 2 февруари обикновено е точно същото, каквото ще бъде и през седмицата на Масленица.
 2. Ако вторият ден на февруари се оказа буря, това означава, че не трябва да се очаква ранна пролет.
 3. Сивото небе на 2 февруари предвещава ранна и топла пролет.
 4. Ако небето е безоблачно по обяд на 2 февруари, то лятото ще бъде дъждовно.
 5. Ако небето е ясно сутрин на 15 февруари, това означава, че сланата ще продължи още няколко седмици.
 6. Силните ветрове на Срещата предвещават студено време през март и април.

Groundhog Day 2022 е чудесна възможност да наблюдавате животните и след това да проверите резултатите от наблюденията.

Интересни статии...