Craft sun (120 снимки): направете го сами за детската градина, най-добрите идеи и съвети, майсторски клас за начинаещи

Яркото и цветно слънце е чудесен вариант на занаят, който децата могат лесно да направят със собствените си ръце.

Можете да опитате да направите този сувенир напомнящ за топлина и лято, като използвате един от следните методи. За всяка от опциите за сглобяване на слънчевите занаяти, предложени по-долу, е приложено подробно описание на последователните стъпки и снимки, илюстриращи процеса.

Малко теория

Как се прави слънчев занаят?

 1. Първо, трябва да разберете от какви основни елементи се състои.
 2. Основният компонент на слънцето несъмнено е кръг.
 3. В процеса на работа към него са прикрепени греди, направени от всякакъв подходящ материал, от който от своя страна зависи тяхната дължина и форма.
 4. Полученото слънце може да бъде плоско или обемно, окачено на връв или фиксирано на пръчка - всичко зависи от избраната опция за изработка на занаята.
 5. Нарисувани очи, нос, лунички и весела усмивка, както и дълги, изразителни мигли или взрив с плитки могат да му придадат изразителност.

Сложността на изработването на частите, добавени към плавателния съд и прикрепването им към него, на първо място зависи от възрастта на създателя му и неговите възможности.

Това означава, че колкото по-младо е детето, работещо върху създаването на слънцето, толкова по-опростен и ясен трябва да бъде процесът на създаването му.

За начало можете да опитате да направите един от най-простите варианти на занаятите - хартиено слънце.

Това ще изисква:

 • Жълта хартия;
 • Ножици;
 • Лепило.

Започвайки работа, два кръга с еднакъв диаметър трябва да бъдат маркирани на хартия и изрязани. Един от кръговете ще действа като основа за закрепване на лъчите.

Те могат да бъдат произведени:

 1. От цветни ивици, като огънете всяка от тях наполовина (без да натискате силно в гънката) - по този начин те ще се окажат по-обемни.
 2. Чрез навиване на цветни ленти хартия около молив или игла за плетене.
 3. От вълнообразни ленти изрежете хартия с различни цветове.
 4. От ленти хартия, украсени с плат, плитка, мъниста, кристали или мъниста. Сгъваема нарязана хартия с акордеон и др.

На втория кръг те нарисуват очи, уста, нос и го залепват върху кръг - основа, върху залепените лъчи. Занаятът е готов.

Слънцето с лъчи от сгъната хартия акордеон.

Дете на 4-5 години може лесно да се справи с такъв занаят - направеното от него слънце ще бъде отличен подарък за 8 март или рожден ден за мама, баба или сестра. За работа ще ви трябва:

 • Цветна хартия в два ярки цвята (жълто, розово, оранжево, червено ще свърши работа);
 • Листове от картон в различни цветове;
 • Лепило;
 • Ножици;
 • Маркер.

Напредък:

 1. Лъчите на бъдещото слънце се събират от цветна хартия, като се сгъват листите й с акордеон и се подрязват краищата им под ъгъл от четиридесет и пет градуса.
 2. Получените части са залепени заедно, редуващи се цветове, в резултат на което се образува многоцветен кръг.
 3. 2 кръга с различни цветове са направени от картон и залепени заедно. Освен това единият от тях трябва да е малко по-голям от другия.
 4. Върху получената заготовка се рисуват очи, нос и усмивка и полученото лице се залепва в центъра на кръга на предварително сглобения многоцветен кръг.
 5. Освен това можете също да залепите шиш на занаята, така че готовото слънце да може да се монтира, например, в саксия за цветя.

Слънцето, направено с техника на оригами

Лъчите му се събират от модули от три цвята. Лицето е направено от картон, от който се изрязва кръг и се залепва с цветна хартия.След това върху заготовката се рисуват очи, нос и уста.

За да работите по занаята, ще ви трябва:

 • Хартия с подходящи цветове;
 • Маркери или моливи;
 • Картон;
 • Ножици;
 • Лепило;
 • Компас;
 • Въже.

Напредък:

 1. Първо, трябва да направите 24 модула (лъчи на бъдещото слънце) с различни цветове - те са съставени от квадрати 10 х 10 сантиметра. Готовите елементи, редуващи се цветове, се сглобяват във верига и се затварят в кръг.
 2. Кръг е маркиран с компас върху картона, чийто размер ще му позволи да бъде поставен вътре в отвора, образуван от затворена верига от модули, и след това да бъде изрязан.
 3. Сега трябва да направите още няколко жълти кръга с еднакъв диаметър, всеки от които е с 2 сантиметра по-голям от картонения елемент. На едната е изобразено лице с отворени очи (ден), на другата - със затворени очи (нощ). За пълно съвпадение на картината и на двата нарисувани емотикона, тя може да бъде копирана чрез наслагване на частта върху стъклото на прозореца.
 4. През заготовката на лъчите се прокарва низ, от който се образува контур с необходимата дължина.
 5. Вътре в детайла е поставен кръг от картон, върху който от двете страни са залепени части с нарисувани очи. Поради големия си диаметър те здраво се задържат между основата, разположена в центъра на плавателния съд, и детайла с лъчите.
 6. След като занаятът изсъхне добре, той може да бъде допълнен с различни елементи под формата на взрив или малки плитки, обемни мигли, лунички и т.н.
 7. След това готовото слънце може да бъде окачено чрез въжен контур на полилей, дръжка на вратата или прозорец и обърнато в правилната посока в зависимост от идващото време на деня.

Занаят от пластмасова чиния

Друг прост вариант за направата на слънце, което може да се направи от дете на 5 - 6 годишна възраст в детската градина.

Първо ще трябва да подготвите:

 • Пластмасова плоча, за предпочитане жълта, с най-подходящ диаметър.
 • Боите, най-доброто от всичко, в този случай са акрилни.
 • Четка за рисуване.
 • Жълт картон.
 • Ножици.
 • Лепило, подходящо за работа с пластмаса.

Напредък в работата:

 1. От шевообразната страна на деня на чинията нарисувайте смешно лице.
 2. Постоянните маркери са подходящи и за създаване на лице.
 3. Един от най-интересните и оригинални разновидности на този занаят е слънцето, с лъчи, направени от палми.
 4. Такива длани първо се рисуват върху цветен картон и се изрязват, а след това се залепват от шевообразната страна на плочата.
 5. При желание дланите могат да бъдат заменени с греди с необичайна форма.
 6. След като лепилото изсъхне, работата по плавателния съд се счита за завършена.

Вълнообразна хартия или органза слънце

Изработването на този занаят изисква постоянство и внимание от детето. Занаятът е подходящ за ученици от подготвителната група и ученици от началното училище.

За работа ще ви трябва:

 • Жълт картон;
 • Гофрирана хартия (или органза) бяла;
 • Лепило;
 • Ножици;
 • Конци;
 • Маркер;
 • Компас.

Напредък:

 1. С помощта на компас върху картона се маркират и изрязват два кръга с еднакъв диаметър.
 2. От гофрирана хартия (или органза) се изрязват правоъгълници от около 3 х 8 сантиметра, които впоследствие се събират от единия ръб с акордеон и се фиксират с помощта на конец за това - това ще бъдат лъчи.
 3. Готовите заготовки за греда се поставят върху един от картонените кръгове, след което се залепват, като внимателно се изравняват събраната част.
 4. Вторият кръг е залепен отгоре. След като лепилото изсъхне, можете да рисувате очи, нос и усмивка на слънцето.

Слънцето от компактдискове

За да се направи такъв занаят, са подходящи стари компактдискове, за предпочитане с жълтеникав оттенък. В допълнение към тях трябва да подготвите:

 • Мъниста.
 • Лепило.
 • Дантела или парче красив плат.
 • Жълт картон или фолио от всякакъв цвят.

Напредък:

 1. Дискът се избърсва старателно с памучен тампон, предварително напоен с вода.
 2. От картон или фолио се изрязва кръг, който има диаметър, по-малък от този на диска, но е подходящ, за да затвори централния му отвор и е залепен за него.
 3. Около залепения кръг има декор от мъниста и дантела или плат.
 4. По-добре е да изберете прозрачно лепило за фиксиране на декора, така че ще бъде по-малко забележимо на готовия занаят. След като завършите поставянето на периметъра на кръга, е необходимо да поставите външния периметър на диска по същия начин.

Снимка на занаяти слънце

Интересни статии...